Opmerking:

Dit document bevat instructies voor Acrobat XI. Als u Acrobat DC gebruikt, raadpleegt u de Help van Acrobat DC.

Drukkermarkeringen in PDF's

Wanneer u een document voorbereidt voor afdrukproductie, is een aantal markeringen nodig op basis waarvan het afdrukservicebureau scheidingsfilms kan uitlijnen voor het maken van proefdrukken, film kan meten voor correcte kalibratie en inktdensiteit, film kan bijsnijden enzovoort. Drukkermarkeringen geven de grenzen aan van documentvakken die worden ondersteund door Adobe PDF, zoals bijsnijdvakken en afloopvakken.

Via het venster Tekens en aflooptekens van het dialoogvenster Geavanceerde afdrukinstellingen kunt u tijdelijke drukkermarkeringen toevoegen op het moment dat u gaat afdrukken. Via het dialoogvenster Drukkermarkeringen toevoegen kunt u drukkermarkeringen in het bestand (en desgewenst in een laag) insluiten. Zie Tekens en aflooptekens opnemen voor informatie over het toevoegen van drukkermarkeringen aan de afgedrukte uitvoer.

Opmerking:

Bij een PDF die is gemaakt in Adobe InDesign CS en hoger, kunnen de drukkermarkeringen in een aparte laag of op de pagina staan. U kunt deze markeringen weergeven met het tabblad Lagen in Acrobat. Als de drukkermarkeringen zijn geëxporteerd als een laag, worden de InDesign-drukkermarkeringen vervangen door drukkermarkeringen die u maakt met de Acrobat-functie Drukkermarkeringen toevoegen. Als de drukkermarkeringen zich niet in een laag bevinden, worden Acrobat-drukkermarkeringen over InDesign-drukkermarkeringen geplaatst en worden deze mogelijk niet goed uitgelijnd.

Drukkermarkeringen in een PDF insluiten

 1. Kies Gereedschappen > Afdrukproductie > Drukkermarkeringen toevoegen.
 2. Geef op welke pagina's u wilt markeren.
 3. Geef de tekens en instellingen op.

Overzicht van het dialoogvenster Paginavakken instellen

In het dialoogvenster Paginavakken instellen (voorheen Pagina's snijden genoemd) kunt u grenzen voor bijsnijden, aflopen en illustraties definiëren wanneer u een PDF-document voorbereidt voor afdrukken en andere uitvoervormen. U kunt de marges aanpassen van documentvakken die worden ondersteund door Adobe PDF, inclusief de media- (paginaformaat), bijsnijd-, afloop- en illustratievakken. Deze functie is handig als de printermarkeringen die u toevoegt met het gereedschap Drukkermarkeringen toevoegen (dus niet met het venster Tekens en aflooptekens van het dialoogvenster Geavanceerde afdrukinstellingen), zouden worden afgesneden omdat het uitsnijdvak te klein is voor de markeringen. Afdrukservicebureaus kunnen dit gereedschap ook gebruiken om het paginaformaat te vergroten voor impositietaken.

U kunt tussen vakken schakelen zonder dat de marges verloren gaan die u voor elk vak hebt ingesteld. Als u afzonderlijke vakken aanpast, wordt het voorbeeld in het dialoogvenster Paginavakken instellen opnieuw getekend met de nieuwe instellingen. Als u bijvoorbeeld het uitsnijdvak of mediavak groter maakt, wordt de pagina-inhoud in het voorbeeld verkleind.

Opmerking:

Wanneer het uitsnijdvak wordt vergroot, wordt het mediavak daaraan aangepast.

Het dialoogvenster Paginavakken instellen
Met het dialoogvenster Paginavakken instellen kunt u randen voor bijsnijden, aflopen, illustraties en paginagrootte instellen

Het dialoogvenster Paginavakken instellen openen

 1. Kies Gereedschappen > Afdrukproductie > Paginavakken instellen.

Haarlijnen herstellen

Heel dunne lijnen, haarlijnen genaamd, vormen een probleem bij offsetdruk. Haarlijnen in PDF's die ongewijzigd worden gelaten, zijn mogelijk niet zichtbaar in de uiteindelijke afdruk. Met het gereedschap Haarlijnen herstellen kunt u de meeste haarlijnen zoeken en vervangen door dikkere lijnen.

 1. Kies Gereedschappen > Afdrukproductie > Haarlijnen herstellen.
 2. Geef een dikte op voor de haarlijn die u wilt zoeken, en typ een vervangende breedte.
  Haarlijnen herstellen, gereedschap
  Pas de breedte van de haarlijnen aan met de pijlen voor vergroten of verkleinen. Houd Shift ingedrukt en klik op pijltjes om de breedte met gehele getallen te wijzigen.

 3. Selecteer de maateenheid in het menu Eenheid.
 4. (Optioneel) Schakel de opties Type3-fonts opnemen of Patronen opnemen in als u haarlijnen in Type 3-tekens of patronen wilt vervangen door dezelfde vervangende breedte als andere haarlijnen.

  Fonttekens en -patronen kunnen in een uiteenlopende context in hetzelfde document worden gebruikt (bijvoorbeeld met verschillende vergrotingswaarden), waardoor het wijzigen van de lijndikte onverwachte resultaten tot gevolg kan hebben. Controleer de resultaten als u deze opties selecteert en wijzig de selectie indien nodig.

 5. Geef op welke pagina's u wilt controleren.

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid