Sociaal leren in Captivate Prime

Kom te weten hoe u Sociaal leren voor het web als student kunt gebruiken

Sociaal leren is een platform in Captivate Prime waarin gebruikers ideeën en zinvolle inzichten kunnen delen in een informele omgeving.  Deze methode is een aanvulling op de notie van traditioneel leren.  De voltooiing van een online cursus geeft gebruikers geen voordeel om op sociaal niveau met hun collega's om te gaan.

Als gebruikers een training volgen, kan niet worden gegarandeerd dat ze alle nieuwe informatie onthouden.  Met sociaal leren kunnen gebruikers de expertise om hen heen benutten om precies de juiste informatie te verkrijgen die ze nodig hebben.  Gebruikers kunnen die informatie dan weer snel toepassen om taken te voltooien en doelen te bereiken.

Met de functie Sociaal leren in Captivate Prime kunnen gebruikers ook op een sociale manier met elkaar omgaan door inhoud te delen en ervan te leren.

Op dit platform kunnen verschillende inhoudstypen worden gedeeld: video, audio, screenshots, tekst, vragen en polls.  Gebruikers kunnen ook hun online leermateriaal met hun collega's delen via de bookmarklet Delen naar Sociaal. Zie voor meer informatie Delen naar Sociaal leren.

Inhoud kan ook binnen een board worden geplaatst met behulp van de Adobe Captivate Prime-desktopapp. Zie voor meer informatie Adobe Captivate Prime-app voor desktop.

Opmerking:

De functie wordt pas zichtbaar voor studenten als de beheerder Sociaal leren inschakelt.

Dashboard Sociaal leren
Dashboard Sociaal leren

Sl. Aantal

Terminologie of concept

Beknopte uitleg

1

Mijn boards

Een board is eenverzamelingberichten gemaakt door een gebruiker.  Op Mijn boards worden alle berichten weergegeven die de gebruiker heeft gemaakt, gevolgd of waaraan deze heeft deelgenomen.

2

Alle boards

Op de pagina Alle boards zien gebruikers de boards die zijn gemaakt door alle studenten met hetzelfde activiteitenbereik.

3

Opmerking

Gebruikers kunnen berichten die op boards zijn gemaakt bekijken en erop reageren.

4

Beantwoorden

Gebruikers kunnen opmerkingen bij berichten op een board beantwoorden.

5

Upvote/downvote geven

Klik op de upvote- of downvoteknop om een bericht wel of niet leuk te vinden.

6

Sociaal leaderboard

Op het sociale leaderboard kunnen gebruikers de namen van studenten zien met het aantal punten dat ze hebben verdiend door deel te nemen aan Sociaal leren.

7

Mensen die ik volg

Hier zien studenten de namen van andere studenten die ze volgen en het aantal berichten dat ze hebben gemaakt.

8

Populaire vaardigheden

In de sectie Alle boards worden de vaardigheden die vaak door studenten worden gebruikt weergegeven naast het aantal berichten dat ze met die vaardigheid hebben gemaakt.

9

Delen naar Sociaal

Delen naar Sociaal is een bookmarklet waarmee studenten hun online leermateriaal rechtstreeks op Sociaal leren van Captivate Prime kunnen delen als webpagina's en blogs.

10

Nieuw bericht

Met de knop Nieuw bericht kunnen gebruikers inhoud maken en posten op boards.

Inhoud als een bericht maken

Inhoud wordt gemaakt als bericht op een board.  Volg de onderstaande stappen om een bericht te maken:

1. Klik op Nieuw bericht.

Nieuw bericht
    Nieuw bericht

2. Kies een van de volgende typen inhoud om te posten: tekst, vraag, video, audio, poll en screenshot.  Bestaande inhoud kan worden geüpload vanaf het systeem van de gebruiker of vanuit de galerie van de Adobe Captivate Prime-desktopapp.

Gebruik de Adobe Captivate Prime-desktopapp om video, scherm of audio op te nemen en screenshots te maken.  Zie voor meer informatie Adobe Captivate Prime-desktopapp

3. Zoek een board dat of vaardigheid die betrekking heeft op het bericht.  Als het board niet bestaat, klikt u op Een nieuw board maken

Een board maken
    Een board maken

Opmerking:

Als u een externe of interne gebruiker bent en de beheerder u toegang heeft gegeven om een board te maken, kunt u een board maken.  Als u niet over de machtigingen beschikt om een board te maken, wordt de link Een nieuw board maken niet weergegeven.

4. Vul de gegevens in het pop-upvenster in en selecteer het volgende boardtype:

• Openbaar: alle gebruikers kunnen berichten zien en eraan bijdragen.
    • Privé: bericht is alleen zichtbaar voor de maker van het board, moderators en gebruikers die aan het board zijn toegevoegd.
    • Beperkt: alleen de eigenaar, beheerder en moderators van het board kunnen berichten maken.  Andere gebruikers kunnen deelnemen door opmerkingen te plaatsen, op het bericht te reageren, upvotes/downvotes te geven enzovoort.
    Dialoogvenster Nieuw board
    Dialoogvenster Nieuw board

5. Opmerking:

In de app voor Sociaal leren hebben alleen beheerders de mogelijkheid om een privé-board met gebruikersgroepen te maken (intern/extern).

Alle andere gebruikers behalve beheerders, auteurs, studenten, managers, docenten, enz. kunnen geen persoonlijke boards met gebruikersgroepen maken. Zij kunnen het gedeelte met gebruikersgroepen niet zien bij het maken van een privé-board.

Alleen voor beheerders: Als u Privé kiest, krijgt u twee opties te zien: Gebruikers en Gebruikersgroepen. Kies de optie Gebruikersgroepen en voeg vervolgens de gebruikersgroepen toe met wie u het privéboard wilt delen.

In het veld Gebruikersgroepen kunt u interne, externe of aangepaste groepen kiezen. Uw privéboard wordt zichtbaar voor alle opgegeven gebruikersgroepen, ongeacht de omvanginstellingen.

6. Om inhoud te delen klikt u op Posten.  Als u op Posten klikt, krijgt de gebruiker een melding.

De inhoud wordt gepost op basis van de inhoudsbeheerinstellingen die door de beheerder zijn bepaald voor inhoud in Sociaal leren. Deze inhoud kan worden beheerd door boardmoderators/vakexperts.

Melding
    Melding

7. Gebruikers ontvangen meldingen wanneer hun bericht wordt goedgekeurd of afgewezen als de beheerder de inhoudsbeheerinstellingen heeft ingesteld op Uitsluitend handmatig inhoudsbeheer.  Als het bericht wordt afgewezen, klikt u op de link Klik om te beoordelen om opmerkingen te bekijken van de boardmoderators of SME's (Subject Matter Experts ofwel vakexperts).

Inhoud gemaakt door gebruikers wordt beheerd door boardmoderators of vakexperts.

Beoordelingen voor afgewezen inhoud
    Beoordelingen voor afgewezen inhoud

Als u een bericht in Sociaal leren aanmaakt of reageert op een bericht, kunt u met de RTF-editor een bericht opstellen en verschillende soorten opmaak toepassen.

RTF-editor
RTF-editor

Als u een board maakt, hebt u ook toegang tot dezelfde set opties in de RTF-editor.

Board maken
Board maken

Goedgekeurde inhoud bekijken

Zodra een bericht is goedgekeurd, wordt het weergegeven op een board voor Sociaal leren.  Gebruikers kunnen nu opmerkingen plaatsen, op het bericht reageren en upvotes/downvotes geven.

Gebruikers kunnen het volgende type inhoud gebruiken om een opmerking te maken: Scherm, webcam of beide opnemen, Audio opnemen, Screenshot maken, Bestand uploaden, Captivate Prime-galerie.

Inhoud in Social Player

In Captivate Prime worden video's, statische inhoud zoals presentaties en afbeeldingen op een board geplaatst in Social Player.  U kunt een bestand vanaf uw systeem uploaden, een video/scherm opnemen en een screenshot maken met behulp van de Adobe Captivate Prime-desktopapp.

Zodra de gebruiker inhoud heeft gepost, kan deze door andere studenten in hetzelfde activiteitenbereik worden bekeken.  Op Social Player kunnen studenten inhoud bekijken, opmerkingen plaatsen, op berichten reageren, upvotes/downvotes geven en misbruik melden.

Functionaliteiten Social Player

A. Pijl naar beneden voor bedieningspaneel B. Upvote/downvote geven C. Samengevouwen menupictogram D. Beantwoorden E. Opmerking toevoegen F. Pictogram opmerkingen G. 10 seconden terugspoelen H. Afspeelknop I. 10 seconden vooruitspoelen J. Volledig scherm activeren/sluiten

Volg de onderstaande stappen om opmerkingen te plaatsen/te reageren of upvotes/downvotes te geven op Social Player:

1. Klik op de knop voor volledig scherm in de rechterbenedenhoek van de Social Player.

2. Om de afspeelknoppen op het scherm weer te geven, klikt u op de pijl naar beneden.

3. Om het gedeelte met opmerkingen weer te geven, klikt u op het opmerkingenpictogram in de linkerbenedenhoek van het scherm.

4. Gebruikers kunnen opmerkingen plaatsen/op berichten reageren, upvotes/downvotes geven en misbruik melden.

5. Klik op de Esc-toets om de modus Volledig scherm te sluiten.

Board-weergave in sociaal

Een student kan alle boards zien in een lijstweergave. Meldt u aan in de learner-app en op de pagina voor Sociaal leren, klikt u op de knop zoals hieronder getoond:

Board-pictogram in Sociaal
Board-pictogram in Sociaal

Als u de berichten bekijkt in een board-indeling, kunt u de berichte sorteren op Post en Contributor

De berichten sorteren
De berichten sorteren

• Als u kiest voor Berichten, zullen de boards gesorteerd worden op basis van het aantal berichten in het board.
  • Als u kiest voor Bijdragers, zullen de boards gesorteerd worden op basis van het aantal gebruikers dat heeft gereageerd of commentaar heeft gegeven in de threads.

Vaardigheid filteren

Vaardigheid filteren
Vaardigheid filteren

Om boards te filteren op meerdere vaardigheden gebruikt u het Vaardighedenfilter. Zodra u de vaardigheden heeft geselecteerd kunt u ook de filters wissen.

Activiteitenniveau filteren

Activiteit filteren
Activiteit filteren

Om boards te sorteren op basis van het aantal interacties gebruikt u het Activiteitenfilter. U kunt deze sorteren op:

• Hoge activiteit
  • Normale activiteit
  • Lage activiteit

In de board-weergave kunt u de gebruikelijke acties op board-niveau doen.

Acties op board-niveau
Acties op board-niveau

Posts downloaden

Studenten kunnen de inhoud, met bijlagen, downloaden van het platform Sociaal leren, zodat ze die inhoud offline kunnen gebruiken.

Posts downloaden in het platform
Posts downloaden in het platform

U kunt de inhoud van de onderdelen Posts, Opmerkingen of Antwoorden downloaden. U kunt maar één bestand tegelijk downloaden.

Beide typen gebruikers (Intern of Extern) moeten de inhoud kunnen downloaden.

U vindt de knop Downloaden ook in de zoekresultaten met posts of opmerkingen of antwoorden.

Opmerking:

U kunt een post – nog – niet downloaden in de apparaattoepassing. Die functie wordt binnenkort beschikbaar.

Ondersteunde inhoudsindelingen

Inhoudstype

Extensies

Video

wmv, f4v, asf, 3gp, 3g2, avi, mov, h264, m4v, mp4, MPEG, mpg

Audio

mp3, amr, m4a, wav, wma, aac

Statische bestanden

PDF, ppt, pptx, doc, docx, xls, xlsx

Afbeelding

jpg, jpeg, png, bmp, gif

Board alleen zichtbaar voor geselecteerde gebruikers

Een student die ook de rol Admin heeft, kan een gebruikersgroep toevoegen aan een privéboard. Elke gebruikersgroep kan aan het privéboard worden toegevoegd. De gebruikers die bij de gebruikersgroep horen, hebben alleen toegang tot het board.

Wanneer een nieuwe gebruiker aan de gebruikersgroep wordt toegevoegd, kunnen beide gebruikers het privéboard zien.

Als er een gebruiker van het privéboard wordt verwijderd, kan de gebruiker het privéboard niet meer zien.

Als meerdere gebruikersgroepen aan het privé-board worden toegevoegd, hebben alle gebruikers van beide groepen toegang tot privé-boards.

Privéboard kiezen
Privéboard kiezen

Acties die op een bericht kunnen worden uitgevoerd

Klik op het samengevouwen menupictogram in de rechterbovenhoek van een bericht om de opties weer te geven. De volgende menulijst wordt weergegeven: Bewerken, Toevoegen aan mijn verhaal, URL kopiëren, Verwijderen en Rapporteren.

Slechts bepaalde gebruikers hebben de machtigingen om bepaalde taken uit te voeren.  Hieronder vallen inhoudseigenaars, boardmoderators en de beheerder van de organisatie.

Sl. Aantal

Actie

Uitleg

1

Bewerken

Met de optie Bewerken kan de maker van de inhoud zijn/haar bericht corrigeren of wijzigen.

2

Toevoegen aan mijn verhaal

Een verhaal is een verzameling inhoud die door een gebruiker wordt beheerd.  Gebruikers kunnen de zichtbaarheid van de inhoud instellen op Privé of Openbaar.

3

URL kopiëren

Met deze optie kunnen alle gebruikers de URL van een board of bericht kopiëren en delen.

4

Verwijderen

Met de optie Verwijderen wordt het bericht verwijderd na bevestiging van de gebruiker.

5

Rapporteren

Elke gebruiker kan misbruik van een bericht melden als het de privacy schendt of als de inhoud ongepast is.

Nadat een bericht is gerapporteerd, wordt een melding naar de beheerder en moderators van het board gestuurd voor verdere actie.

Toevoegen aan mijn verhaal

Met deze functie kunnen gebruikers verhalen toevoegen of maken met berichten die door hen of andere gebruikers zijn gemaakt.

Volg de onderstaande stappen om een bericht aan een verhaal toe te voegen:

1. Klik op het samengevouwen menupictogram in de rechterbovenhoek van een bericht en klik op Toevoegen aan mijn verhaal.

Toevoegen aan mijn verhaal
    Toevoegen aan mijn verhaal

2. In het dialoogvenster Verhaal selecteren kiest u een relevant verhaal om aan het bericht toe te voegen.  Als er nog geen relevante verhalen bestaan, kunt u ook een verhaal maken door op Nieuw verhaal te klikken.

3. In het dialoogvenster Nieuw verhaal vult u de verhaalnaam en -beschrijving in.  U kunt de zichtbaarheid van het verhaal ook instellen op Openbaar of Privé.

Nieuw verhaal
    Nieuw verhaal

Opmerking:

Om verhalen te bekijken die door gebruikers zijn gemaakt, klikt u op de naam van de gebruiker in de menuopties van het profiel.

Gebruikersbevoegdheden voor het uitvoeren van acties op een bericht

Inhoudseigenaar

Elke gebruiker

Board-moderators

Beheerder

Bewerken

Ja

Nee

Nee

Nee

Toevoegen aan mijn verhaal

Ja

Ja

Ja

Ja

URL kopiëren

Ja

Ja

Ja

Ja

Verwijderen

Ja

Nee

Ja

Ja

Rapporteren

Ja

Ja

Ja

Ja

Inhoud op boards bekijken

Boards zijn een verzameling van berichten.  Elk board in Sociaal leren is gemaakt op basis van een vaardigheid.  In Sociaal leren kunnen gebruikers de pagina's Alle boards en Mijn boards weergeven.

Op de pagina Alle boards staan berichten of boards die zijn gemaakt door alle gebruikers in een activiteitenbereik.  Maar op de pagina Mijn boards staan alleen boards die door een gebruiker zijn gemaakt of gevolgd, of waaraan deze heeft bijgedragen.

Op de pagina Mijn boards kunnen de zichtbare boards op basis van de volgende criteria worden gefilterd: Alle, Door mij gemaakt, Opmerking geplaatst door mij, Door mij gevolgd

Filteropties voor boards
Filteropties voor boards

Gebruikers kunnen boards in zowel Mijn boards als Alle boards sorteren op Relevantie of Datum.

Sorteeropties voor boards
Sorteeropties voor boards

Als er geen relevante boards zijn wanneer u een bericht maakt, klikt u op Een nieuw board maken.  Volg de onderstaande stappen om een board te bekijken, bewerken, verwijderen, rapporteren, de URL te kopiëren of een board aan uw favorieten toe te voegen:

1. Klik op de naam van het board en klik op Ga naar board.

2. Klik op de pagina Boards op het samengevouwen menupictogram en selecteer een optie uit de keuzelijst.

Boardopties
    Boardopties

Gebruikers zien de volgende opties op de pagina van een board:

• Het aantal berichten, weergaven en volgers van het board.  De naam van de maker van het board, de aanmaakdatum en de populairste SME's voor het board.
  • De namen van boards die aan de lijst met favoriete boards van een gebruiker is toegevoegd.
Opties voor boardpagina

A. Favorieten B. Mate van activiteit C. Aantal berichten op het board D. Aantal weergaven van het board E. Aantal volgers van het board F. Aanmaakdatum van board G. Maker van board H. Populairste SME's voor dit board

Delen naar Sociaal

Delen naar Sociaal is een bookmarklet waarmee studenten hun online leermateriaal als webpagina's en blogs rechtstreeks op de pagina Sociaal leren kunnen plaatsen als bericht.  Zie voor meer informatie Delen naar Sociaal leren.

Bookmarklet Delen naar Sociaal
Delen naar Sociaal met bookmarklet

Mijn vaardigheden

Op de pagina Mijn boards zien gebruikers de vaardigheden en het aantal berichten of boards die zijn gemaakt met behulp van een vaardigheid.  Klik op Alle vaardigheden bekijken voor alle vaardigheden die een gebruiker heeft toegepast bij het maken van een board.

Mensen die ik volg

Op de pagina Mijn boards zien gebruikers de namen van mensen die ze volgen en het aantal berichten dat ze hebben gemaakt.

Volg de onderstaande stappen om andere gebruikers te volgen:

1. Klik op de naam van een andere gebruiker om zijn/haar profielpagina weer te geven.

2. Klik op de knop Volgen/Niet meer volgen, afhankelijk van wat u wilt doen.

Een andere gebruiker volgen
    Een andere gebruiker volgen

Sociaal leaderboard

Sociaal leaderboard verbetert gamification.  Activiteitspunten worden toegekend aan gebruikers wanneer ze een nieuw bericht/board maken, een upvote voor hun bericht krijgen, het juiste antwoord geven op een vraag of op een andere manier deelnemen aan Sociaal leren.

Het aantal punten en nieuwe berichten voor alle gebruikers in hetzelfde bereik staat in de lijst van het sociale leaderboard.  De student met het hoogste aantal punten staat bovenaan de lijst van het sociale leaderboard, gevolgd door de andere studenten.

Klik op Ga naar het leaderboard op de pagina Mijn boards om alle studenten en hun puntenaantal te bekijken.

Activiteitspunten

Het aantal activiteitspunten dat aan gebruikers wordt toegekend, is gebaseerd op de uitgevoerde sociale activiteiten.

Activiteitspunten worden voor het volgende toegekend aan gebruikers:

• 5 punten voor het maken van een board.
  • 5 punten voor het toevoegen van een bericht als tekst of vraagtype.
  • 2 punten voor het plaatsen van een opmerking bij een bericht.
  • De gebruiker die als eerste een board begint te gebruiken, krijgt 1 punt.  Gebruikers krijgen in totaal 20 punten voor de eerste 20 nieuwe berichten op dat board.

Vakexpert (SME, Subject Matter Expert) worden

Een vakexpert (SME) is iemand met expertise in een bepaalde vaardigheid.  In Sociaal leren van Captivate Prime worden gebruikers als SME's aangewezen als ze het maximumaantal punten hebben gekregen voor een vaardigheid.

De beste SME's kunnen inhoud van studenten beheren voordat het in Sociaal leren op een board wordt geplaatst.

De beheerder van een organisatie kan ook meer punten aan een student toekennen zodat deze SME wordt voor een vaardigheid.

Inhoud beheren als SME

1. Wanneer een gebruiker een nieuw bericht of board maakt, krijgt de SME een melding waarin staat dat het bericht of board wacht op inhoudsbeheer.

Melding
    Melding

2. Klik op de link Klik om te beoordelen om het bericht te modereren.  Deze actie brengt de SME naar de pagina voor inhoudsmoderatie (zie screenshot hieronder).

Pagina SME-inhoudsbeheer
    Pagina SME-inhoudsbeheer

3. Om inhoud te beoordelen op basis van de relevantie voor de vaardigheid van een board, selecteert u de kleur op de relevantieschaal.  De eerste kleur duidt op irrelevantie (10% relevant) en de laatste kleur duidt op uiterste relevantie (100% relevant)

4. Het wordt aanbevolen dat de SME een opmerking plaatst op basis van de gegeven relevantiescore.  Gebruikers kunnen aan de hand van de opmerking beter begrijpen waarom hun bericht is afgewezen.

Zoeken in Formeel en Informeel leermateriaal

Elke pagina op Sociaal leren heeft een zoekveld waarin gebruikers boards, vaardigheden of inhoud kunnen zoeken. Typ om te zoeken de zoekopdracht in het zoekveld en klik op het zoekpictogram of druk op Enter op uw toetsenbord.

Zoeken in Informeel en Formeel leermateriaal
Zoeken in Informeel en Formeel leermateriaal

De volgende pagina's in Informeel leermateriaal hebben een zoekveld: Mijn boardsAlle boardsBoardpagina,  Profielpagina van de gebruiker en profielpagina's van andere studenten.

Wanneer een gebruiker inhoud zoekt in Informeel leermateriaal, wordt het aantal zoekresultaten voor de inhoud in Informeel en Formeel leermateriaal van Captivate Prime weergegeven.

Het aantal zoekresultaten uit Informeel leermateriaal wordt ook weergegeven wanneer een gebruiker inhoud zoekt op een pagina in Formeel leermateriaal.

Zoekresultaten
Zoekresultaten op pagina's Formeel en Informeel leermateriaal

Op de pagina Informeel leermateriaal van een board zijn alleen zoekopdrachten met betrekking tot het board mogelijk.  Zoekresultaten die geen betrekking hebben tot een board, worden niet weergegeven.

Gebruikersprofiel weergeven

Als Sociaal leren voor een student is ingeschakeld, kan de gebruiker zijn/haar profiel bekijken door op de profielafbeelding in de rechterbovenhoek van Sociaal leren te klikken en zijn/haar naam te selecteren in de keuzelijst.

Profiel
Profiel

Op de profielpagina zien studenten het aantal verdiende punten, het aantal gemaakte berichten en het aantal volgers.

Studenten kunnen ook de vaardigheden zien waarvoor ze als vakexpert zijn aangewezen.

Op de pagina van een student staan ook de beheerde verhalen en recente activiteiten van de student en de gebruikers die de student volgt .

Meldingen

Wanneer een bericht door een SME wordt goedgekeurd of afgewezen, ontvangen gebruikers een melding die kan worden geopend door op het meldingspictogram te klikken in de rechterbovenhoek van het venster.  Gebruikers kunnen meldingen bekijken over activiteiten in Sociaal leren en Formeel leermateriaal.

Melding
Meldingen