De opdracht Plaatsen is de primaire methode voor het importeren van externe bestanden naar een Illustrator-document. De functie Plaatsen biedt ondersteuning voor de meeste bestandsindelingen, plaatsingsopties en kleuren. Nadat u een bestand hebt geplaatst, gebruikt u het deelvenster Koppelingen om het bestand te identificeren, te selecteren, te controleren en bij te werken.

U kunt een of meerdere bestanden plaatsen in één handeling. Gebruik deze functie om meerdere afbeeldingen te selecteren en deze vervolgens een voor een in een Illustrator-document te plaatsen.

Meerdere bestanden tegelijk plaatsen

1. Open een Illustrator-bestand waarin u externe bestanden wilt plaatsen en klik op Bestand > Plaatsen.

2. Selecteer in het dialoogvenster Plaatsen meerdere bestanden met de toets Ctrl (Cmd) of Shift (Option).

Selecteer een of meer bestanden uit de beschikbare middelen en kies vervolgens voor het tonen van de importopties (indien nodig)
    Selecteer een of meer bestanden uit de beschikbare middelen en kies vervolgens voor het tonen van de importopties (indien nodig)

A. Een of meer bestanden selecteren B. Selectievakje Importopties tonen
  3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Klik op Plaatsen. In het Illustrator-document verandert de aanwijzer in het pictogram van een geladen afbeelding.
    • Selecteer het selectievakje Importopties tonen en klik op Plaatsen. Het dialoogvenster Importopties wordt weergegeven voor elementen die importinstellingen in Illustrator hebben. Wanneer u klaar bent met het selecteren van de opties voor elk element, verandert de aanwijzer in het pictogram van een geladen afbeelding.

Opmerking:

De instellingen die u opgeeft in het dialoogvenster Importopties bepalen de voorvertoning van het middel dat naast de aanwijzer van de geladen afbeelding wordt weergegeven.

De aanwijzer verandert om aan te geven dat er meerdere afbeeldingen zijn geladen.
    De aanwijzer verandert om aan te geven dat er meerdere afbeeldingen zijn geladen.

A. Aanwijzer voor geladen afbeeldingen B. Positie van het momenteel weergegeven middel in de lijst met geladen afbeeldingen C. Totaal aantal geladen middelen D. Miniatuurvoorvertoning van het huidige middel
  4. Gebruik de pijltoetsen naar links of rechts om door de lijst met geladen elementen te bladeren. Er wordt een miniatuurvoorvertoning van het huidige element weergegeven wanneer u op de pijltoets naar links of rechts drukt.

5. Voer een van de volgende handelingen uit om een afbeelding te plaatsen:

• Wijs met de aanwijzer van de geladen afbeelding naar een locatie en klik op de exacte locatie in het Illustrator-bestand. Het huidige element wordt geplaatst met de oorspronkelijke afmetingen.
    • Wijs met de aanwijzer van de geladen afbeelding naar een locatie en sleep de aanwijzer. Het huidige element wordt in een rechthoekig selectiekader geplaatst. De afmetingen van het kader zijn evenredig aan de grootte van het oorspronkelijke element.
  6. De importopties van een element snel bekijken en wijzigen:

• Druk op de pijltoetsen naar links of rechts om een voorvertoning van de geladen elementen te bekijken.
    • Als u de voorvertoning ziet van het element waarvan u de importopties wilt wijzigen, drukt u op Shift en klikt u met de muis.
    • Wijzig de benodigde opties en klik op OK.
  7. Als u een middel wilt verwijderen dat is geladen en klaar is om te worden geplaatst, gaat u met de pijltoetsen naar het middel en drukt u op Esc.