U bekijkt Help voor Photoshop Lightroom Classic (voorheen Lightroom CC).
Niet uw versie? Bekijk Help voor Photoshop Lightroom.

Basisbeginselen

Wat is Lightroom Classic en voor wie is het bestemd?

Of u nu een beginner bent of een professioneel fotograaf, met Adobe Photoshop Lightroom Classic beschikt u over alles wat u nodig hebt om prachtige foto's te maken op de desktop. Met Lightroom Classic krijgt u toegang tot tools die met één klik kunnen worden bediend en verbeterde bedieningselementen om uw foto's er fantastisch uit te laten zien. Orden eenvoudig al uw foto's op uw desktop en deel ze op verschillende manieren.

Schaf Lightroom Classic aan als onderdeel van een Creative Cloud-fotografie - nieuw lidmaatschap.

Waar kan ik meer te weten komen over de nieuwe functies van de meest recente versies van Lightroom Classic?

Raadpleeg de pagina Nieuwe functies voor details.

Waarin verschilt de nieuwste versie van Lightroom Classic ten opzichte van eerdere versies?

Met de nieuwste versie van Lightroom Classic kunt u uw foto's organiseren, bewerken en delen hoe u maar wilt: Op uw computer, mobiele apparaat of internet. Al uw wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd op al uw apparaten, dus u hebt geen problemen meer met verschillende versies, meerdere exemplaren of zoekgeraakte originelen. Bekijk het overzicht van de Lightroom Classic-versievergelijking.

Waarin verschilt Lightroom Classic van Photoshop?

Lightroom Classic biedt alle benodigde tools voor de meeste digitale-fotografietaken in één intuïtieve oplossing. Dit is de ultieme app voor het ordenen, verfraaien en delen van uw afbeeldingen, elke dag weer. Met Lightroom kunnen fotografen sneller en efficiënter werken met één afbeelding, een reeks afbeeldingen of een grote afbeeldingenbibliotheek. Photoshop is de industriestandaard voor digitale-beeldbewerking en biedt geavanceerde tools die fotografen, grafisch ontwerpers en andere professionals gebruiken wanneer ze complete controle nodig hebben voor gedetailleerde bewerkingen op pixelniveau of om bestanden met meerdere lagen te gebruiken. Schaf Lightroom Classic en Photoshop aan als onderdeel van het Creative Cloud-fotografielidmaatschap.

Werkt Lightroom Classic op mijn mobiele apparaat?

Ja. Naast Lightroom Classic voor Mac en pc is er ook een versie van Lightroom voor mobiele apparaten, zoals de iPhone, iPad en Android-telefoons. Lees meer over Lightroom op mobiele apparaten. U kunt op elk gewenst moment foto's op uw pc of mobiele apparaten bewerken en organiseren. Wijzigingen worden naadloos doorgevoerd op uw andere apparaten. U kunt ook foto's delen en om feedback vragen met Lightroom-webgalerieën en uw verhaal vertellen aan de hand van foto's met Adobe Spark Video en Adobe Spark Page. Schaf Lightroom Classic aan als onderdeel van het Creative Cloud-fotografielidmaatschap.

Technische vragen

Wat zijn de minimale systeemvereisten voor Lightroom Classic op een pc?

Zie de systeemvereisten voor meer informatie.

Werkt Lightroom Classic op dezelfde manier op een pc en Mac?

Ja. Lightroom Classic op uw pc beschikt over dezelfde functies en levert dezelfde fantastische prestaties, welk platform u ook gebruikt. U kunt nu uw foto's organiseren, bewerken en delen hoe u maar wilt met Lightroom Classic op uw computer, Lightroom op mobiele apparaten of Lightroom op het web. Al uw wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd op al uw apparaten, dus u hebt geen problemen meer met verschillende versies, meerdere exemplaren of zoekgeraakte originelen. Schaf Lightroom Classic aan als onderdeel van een nieuw Creative Cloud-fotografielidmaatschap.

Welke bestandsindelingen worden door Lightroom Classic ondersteund?

Lightroom Classic biedt ondersteuning voor de meeste native Camera Raw-bestandsindelingen, maar ook PNG-, DNG-, TIFF- en JPEG-indelingen. Dit zijn dus vrijwel alle indelingen die in digitale camera's worden gebruikt. Daarnaast ondersteunt Lightroom Classic de PSD-bestandsindeling voor verbeterde integratie met Photoshop. Bezoek de Camera Raw-pagina voor een volledige lijst van ondersteunde RAW-indelingen per cameramerk en -model.

Hoe verwerkt Lightroom Classic mijn foto's als ik ze bewerk?

In Lightroom Classic worden afbeeldingen op een niet-destructieve manier bewerkt; uw originele foto's worden zelf nooit gewijzigd. In plaats daarvan worden de wijzigingen die u in uw foto's aanbrengt, opgeslagen als een reeks instructies in metagegevens. Wanneer u de foto's op het scherm weergeeft, een webgalerie maakt of foto's afdrukt, past Lightroom Classic die instructies toe op het originele, onbewerkte fotobestand. Hiermee hebt u volledige vrijheid en controle, omdat elke wijziging weer volledig herstelbaar is, wanneer u maar wilt.

Welke voordelen heeft het aanschaffen van Lightroom Classic als onderdeel van het Creative Cloud-fotografielidmaatschap?

Het Creative Cloud-fotografielidmaatschap is de ideale oplossing voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie, van enthousiaste amateurs tot professionele fotografen. Het lidmaatschap biedt alles wat u nodig hebt om foto's te organiseren, bewerken, verbeteren en delen op uw pc of mobiele apparaat, overal en altijd. Bekijk een vergelijking van Lightroom Classic als onderdeel van het Creative Cloud-fotografielidmaatschap ten opzichte van eerdere versies van Lightroom Classic. Met het Creative Cloud-fotografielidmaatschap beschikt u naast Lightroom Classic ook over Photoshop en krijgt u toegang tot uw met Lightroom gesynchroniseerde mobiele apps zoals Photoshop Mix, Adobe Spark Video en Adobe Spark Page.

Hoe kan ik mijn afbeeldingen openen in Lightroom Classic op mijn pc na beëindiging van mijn lidmaatschap?

U kunt uw bestanden nog steeds openen in Lightroom Classic op uw pc nadat uw lidmaatschap is beëindigd. De modules Ontwikkelen en Kaart zijn echter uitgeschakeld. Daarnaast betekent beëindiging van uw lidmaatschap dat uw bestanden niet meer worden gesynchroniseerd met Lightroom voor mobiele apparaten.

Is Lightroom Classic op pc compatibel met Windows 10?

Is Lightroom Classic op pc compatibel met Mac OS Sierra (v10.12)?

Proefperiode

Kan ik Lightroom Classic gratis uitproberen?

Met een gratis Creative Cloud-lidmaatschap kunt u een proefversie van Lightroom Classic en andere toepassingen in Creative Cloud downloaden.

Aankoopopties

Hoe kan ik Lightroom Classic kopen?

U kunt Lightroom Classic aanschaffen als onderdeel van het Creative Cloud-fotografielidmaatschap of meer informatie over de aankoopopties bekijken op de pagina Creative Cloud-lidmaatschappen.

Lightroom Classic leren kennen

Hoe ga ik aan de slag met Lightroom Classic?

Lees hoe u de installatie uitvoert en aan de slag kunt gaan met stapsgewijze zelfstudies en maak gebruik van uitgebreide productondersteuning door Adobe en onze deskundige gebruikersgemeenschap. Aanvullend materiaal is te vinden op de pagina Lightroom Classic: Leren en ondersteuningde productpagina van Lightroom Classic en op het Lightroom Classic CC-kanaal op YouTube.

Waar kan ik de gebruikershandleiding vinden?

U vindt online- en PDF-versies van de handleiding voor Lightroom op de pagina Help bij Lightroom Classic-handboek.

Waar kan ik terecht voor hulp bij het downloaden, installeren, aanmelden en activeren?

Ga naar de pagina Contact opnemen met Adobe Support voor ondersteuning.