U bekijkt Help voor Photoshop Lightroom Classic CC (voorheen Lightroom CC).
Niet uw versie? Bekijk de Help voor de gloednieuwe versie van Photoshop Lightroom CC.

Een catalogus maken

Wanneer u een catalogus maakt, maakt u ook een map voor de catalogus. De naam van de map is gelijk aan de naam van de catalogus, maar dan zonder het catalogusachtervoegsel. Als u bijvoorbeeld een map de naam 'Trouwfoto's' geeft, heet het catalogusbestand 'Trouwfoto's.lrcat'. Wanneer u foto's toevoegt aan de catalogus, maakt Lightroom Classic CC een voorvertoningscachebestand (zoals 'Trouwfoto's Previews.lrdata') en plaatst het dit bestand in de map met de catalogus.

1. Kies Bestand > Nieuwe catalogus.
  2. Geef de naam en locatie van de nieuwe catalogusmap op en klik vervolgens op Opslaan (Windows) of Maak aan (Mac OS).

Lightroom Classic CC wordt opnieuw ingesteld en er wordt een lege module Bibliotheek weergegeven, waarin u foto's kunt gaan importeren.

Een catalogus openen

Als u een andere catalogus opent, wordt de huidige catalogus gesloten en wordt Lightroom Classic CC opnieuw gestart.

1. Kies Bestand > Catalogus openen.
  2. Geef het catalogusbestand op in het dialoogvenster Catalogus openen en klik vervolgens op Openen.

U kunt ook een catalogus kiezen vanuit via het menu Bestand > Recente bestanden openen.

3. Als u hierom wordt gevraagd, klikt u op Opnieuw starten om de huidige catalogus te sluiten en Lightroom Classic CC opnieuw te starten.

U kunt ook de algemene voorkeuren wijzigen om op te geven welke catalogus wordt geopend wanneer Lightroom Classic CC wordt gestart. Zie De standaardcatalogus wijzigen.

Een catalogus uit een eerdere versie van Lightroom Classic CC bijwerken

U kunt een catalogus uit een eerdere versie van Lightroom Classic CC, waaronder bètaversies, openen of importeren in een recentere versie van Lightroom Classic CC. Als u dat doet, voert Lightroom Classic CC een upgrade van de catalogus uit. De nieuwe, bijgewerkte catalogus bevat alle metagegevens die zijn gekoppeld aan de vorige catalogus en foto's.

1. Ga op een van de volgende manieren te werk:
    • Start Lightroom Classic CC voor het eerst.

• Als u Lightroom Classic CC al eerder hebt geopend, kiest u Bestand > Catalogus openen.

2. Navigeer naar het oude .lrcat-catalogusbestand en klik vervolgens op Openen.

Opmerking:

Als u niet meer weet waar de oude catalogus zich bevindt, zoekt u naar 'lrcat' in de Verkenner (Windows) of Finder (Mac OS).

3. Als u hierom wordt gevraagd, klikt u op Opnieuw starten om de huidige catalogus te sluiten en Lightroom Classic CC opnieuw op te starten.
    Klik op Opnieuw starten in het dialoogvenster Catalogus openen.
  4. (Optioneel) In het dialoogvenster Upgrade van Lightroom Classic CC-catalogus wijzigt u het doel voor de bijgewerkte catalogus.
  5. Klik op Upgrade uitvoeren.
    Klik op Upgrade uitvoeren om de catalogus te openen en te gebruiken.

Belangrijk: Wanneer u een upgrade van een catalogus uitvoert, laat Lightroom Classic CC de oude catalogus ongemoeid, maakt een kopie van de oude catalogus en wijzigt de naam van het voorvertoningsbestand. In aanvulling op uw nieuwe, bijgewerkte catalogus hebt u dan dus ook:

• Het oude bestand catalog.lrcat
    • Het oude bestand catalog-2.lrcat
    • De oude catalogus Previews 2.lrdata

U kunt deze bestanden behouden of verwijderen.

Een catalogus kopiëren of verplaatsen

Opmerking:

Voordat u een catalogus kopieert of verplaatst en voorvertoningen van bestanden bekijkt, moet u er een back-up van maken.

1. Zoek de map die de catalogus en voorvertoningsbestanden bevat. In Lightroom Classic CC, kies Bewerken > Catalogusinstellingen (Windows) of Lightroom Classic CC > Catalogusinstellingen (Mac OS).

2. In het gebied Informatie van het deelvenster Algemeen klikt u op Tonen om naar de catalogus te gaan in de Verkenner (Windows) of Finder (Mac OS).
  3. Lightroom Classic CC verlaten.

4. Kopieer of verplaats de bestanden catalog.lrcat, Previews.lrdata en (indien aanwezig) Smart Previews.lrdata in de Verkenner (Windows) of Finder (Mac OS) naar de nieuwe locatie.

5. Dubbelklik op het .lrcat-bestand op de nieuwe locatie om het bestand te openen in Lightroom Classic CC.
  6. (Optioneel) Als Lightroom Classic CC geen mappen of foto's in de gekopieerde of verplaatste catalogus kan vinden, wordt een vraagtekenpictogram weergegeven naast de mapnamen in het deelvenster Mappen en een uitroeptekenpictogram in fotominiaturen in de rasterweergave. Als u mapkoppelingen wilt herstellen, klikt u met de rechtermuisknop (Windows) of houdt u Control ingedrukt en klikt u (Mac OS) op een map met een vraagtekenpictogram en kiest u Ontbrekende map zoeken. Zie Ontbrekende foto's zoeken als u afzonderlijke foto's opnieuw wilt koppelen.

Een catalogus exporteren

U kunt een catalogus maken die een subset van de grotere catalogus bevat door de foto's te selecteren en deze te exporteren als een nieuwe catalogus. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer u foto's importeert in een catalogus op een laptop en deze vervolgens wilt toevoegen aan een hoofdcatalogus op een desktopcomputer.

1. Selecteer de foto's die u aan de nieuwe catalogus wilt toevoegen.
  2. Kies Bestand > Exporteren als catalogus.
  3. Geef de naam en locatie van de catalogus op.
  4. Geef aan of u de negatiefbestanden en voorvertoningen wilt exporteren en klik vervolgens op Opslaan (Windows) of Catalogus exporteren (Mac OS).

Met 'negatiefbestanden' worden de oorspronkelijke bestanden bedoeld die u in Lightroom Classic CC hebt geïmporteerd.

De nieuwe catalogus bevat koppelingen naar de geselecteerde foto's en de bijbehorende informatie. U moet de nieuwe catalogus openen om deze te bekijken.

5. (Optioneel) Als u catalogi wilt combineren, importeert u de nieuwe catalogus in een andere catalogus. Zie Foto's uit een andere Lightroom Classic CC-catalogus importeren.

Een catalogus verwijderen

Als u een catalogus verwijdert, wist u al het werk dat u in Lightroom Classic CC hebt uitgevoerd en niet hebt opgeslagen in de bestanden. Hoewel de voorvertoningen worden verwijderd, worden de originele foto's waarnaar ze verwijzen niet verwijderd.

1. Zoek met de Verkenner (Windows) of de Finder (Mac OS) naar de map waarin uw catalogus staat en sleep deze naar de prullenbak (Windows) of prullenmand (Mac OS).

Belangrijk: Zorg ervoor dat de map die u verwijdert, alleen de catalogusbestanden bevat die u wilt wissen en geen andere bestanden.

Teneinde de prestaties te verbeteren, maakt Lightroom Classic CC een voorvertoningenmap naast het .lrcat-bestand in Verkenner (Windows) of Finder (Mac OS). U kunt deze map probleemloos verwijderen als de naam overeenkomt met de naam van het .lrcat-bestand. Als u een voorvertoningsmap verwijdert die nog nodig is voor een catalogus, zal Lightroom Classic CC deze map opnieuw genereren wanneer u in die catalogus werkt, maar werkt dan langzamer totdat de voorvertoningen zijn samengesteld.

De standaardcatalogus wijzigen

Bij het opstarten van Lightroom Classic CC wordt standaard de meest recente catalogus geopend. U kunt dit wijzigen en instellen dat er een andere catalogus wordt geopend of dat u altijd wordt gevraagd om een catalogus te kiezen.

1. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Lightroom > Voorkeuren (Mac OS).

2. Kies op het tabblad Algemeen een van de volgende opties in het menu Bij het starten de volgende catalogus gebruiken:

Meest recente catalogus laden

Hiermee wordt de meest recente catalogus geopend waarmee u hebt gewerkt.

Vragen bij het starten van Lightroom Classic CC

Hiermee opent u het dialoogvenster Catalogus selecteren bij het opstarten, zodat u een catalogus kunt kiezen.

Een catalogus op de standaardlocatie

Lightroom Classic CC vermeldt alle catalogi in \Pictures\Lightroom (Windows) of /Pictures/Lightroom (Mac OS), zodat u een keuze kunt maken.

Anders

Hiermee kunt u naar een specifiek catalogusbestand (.lrcat) navigeren en dit selecteren als de standaardcatalogus die bij het starten wordt geopend.

Catalogusinstellingen aanpassen

U kunt veel voorkeursinstellingen voor Lightroom Classic CC-catalogi opgeven in het dialoogvenster Catalogusinstellingen.

1. Kies Bewerken > Catalogusinstellingen (Windows) of Lightroom > Catalogusinstellingen (Mac OS).

2. Op het tabblad Algemeen kunt u het volgende instellen:

Informatie

Hier ziet u informatie zoals de locatie, de bestandsnaam en de datum waarop de catalogus werd gemaakt. Klik op Tonen om het catalogusbestand weer te geven in de Verkenner (Windows) of de Finder (Mac OS).

Back-up maken

Hiermee geeft u op hoe vaak een back-up van de huidige catalogus wordt gemaakt. Zie Back-up van een catalogus maken.

3. Op het tabblad Bestandsafhandeling kunt u het volgende instellen:

Voorvertoningscache

Hiermee bepaalt u hoe Lightroom Classic CC drie soorten voorvertoningen van afbeeldingen weergeeft. Alle voorvertoningen worden opgeslagen in een bestand met de voorvertoningscache in de map waarin uw catalogus zich bevindt.

Standaardgrootte voorvertoning

Hiermee bepaalt u de maximale lengte, in pixels, van de lange zijde van voorvertoningen die op volledige grootte worden weergegeven. Kies een grootte die gelijk is aan of groter is dan uw schermresolutie. Als uw schermresolutie bijvoorbeeld 1920x1200 pixels is, kiest u Standaardgrootte voorvertoning > 2048 pixels. Als uw schermresolutie groter is dan 2048 pixels, genereert Lightroom Classic CC een voorvertoning van 1:1.

Voorvertoningskwaliteit

Hiermee stelt u de vormgeving van de miniatuurvoorvertoningen in. Laag, Normaal en Hoog zijn vergelijkbaar met de kwaliteitsschaal voor JPEG-afbeeldingen.

1:1-voorvertoningen automatisch negeren

Hiermee bepaalt u wanneer 1:1-voorvertoningen worden genegeerd op basis van de meest recente toegang tot de voorvertoning. 1:1-voorvertoningen hebben dezelfde pixelafmetingen als de originele foto's en geven de foto's scherper weer met minder ruis. Ze worden weergegeven wanneer dat nodig is en kunnen het voorvertoningsbestand van de catalogus groot maken, zodat het verstandig is ze regelmatig te verwijderen.

Slimme voorvertoningen

Geeft aan hoeveel schijfruimte wordt gebruikt door slimme voorvertoningen. Zie Slimme voorvertoningen voor informatie over het gebruik van slimme voorvertoningen.

Volgnummers importbewerkingen

Hier geeft u de eerste volgnummers op voor foto's die u in de catalogus importeert. 'Importnummer' is het eerste nummer in een reeks waarmee wordt aangegeven hoeveel importbewerkingen er worden uitgevoerd. 'Geïmporteerde foto's' is het eerste nummer in een reeks waarmee wordt aangegeven hoeveel foto's er in de catalogus zijn geïmporteerd. Zie De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor.

4. Selecteer op het tabblad Metagegevens een of meer van de volgende opties:

Suggesties doen op basis van de laatst ingevoerde waarden

Als u een metagegeven invoert dat lijkt op een eerder item, verschijnen er een of meerdere suggesties terwijl u typt. Hef de selectie op om deze optie uit te schakelen. Klik op Alle lijsten met suggesties wissen om eerdere invoer te wissen.

Ontwikkelinstellingen opnemen in metagegevens binnen JPEG-, TIFF-, PNG- en PSD-bestanden

Hef de selectie van deze optie op om te voorkomen dat Lightroom Classic CC instellingen van de module Ontwikkelen in de XMP-metadata van JPEG-, TIFF-, PNG- en PSD-bestanden opneemt.

Wijzigingen automatisch naar XMP opslaan

Selecteer deze optie om wijzigingen in metagegevens rechtstreeks op te slaan in de secundaire XMP-bestanden, waardoor de wijzigingen zichtbaar worden in andere toepassingen. Hef de selectie van deze optie op als u instellingen van metagegevens alleen in de catalogus wilt opslaan. Zie Informatie over metagegevens en XMP voor informatie over het handmatig opslaan van XMP-wijzigingen.

Omgekeerde geocoding van GPS-coördinaten inschakelen om adressuggesties te krijgen

Hiermee geeft u Lightroom Classic CC toestemming om de GPS-coördinaten van uw foto, indien beschikbaar, naar Google te sturen, zodat Lightroom de stad, de provincie en het land van de foto kan bepalen en deze informatie kan toevoegen aan de IPTC-metadata voor de locatie.

Suggesties die met omgekeerde geocoding zijn verkregen, exporteren wanneer adresvelden leeg zijn

Als deze optie geselecteerd is, neemt Lightroom Classic CC door Google voorgestelde IPTC-metadata in foto's op wanneer u deze exporteert.

Datum- of tijdwijzigingen naar de oorspronkelijke Raw-bestanden schrijven

Met deze optie bepaalt u of Lightroom Classic CC een nieuwe datum en tijd naar oorspronkelijke Raw-bestanden schrijft wanneer u de opdracht Metadata > Opnametijdstip bewerken gebruikt om de metadata voor het opnametijdstip van een foto te wijzigen. Deze optie is standaard niet geselecteerd.

De catalogus optimaliseren

Als u een aantal bestanden hebt geïmporteerd, bewerkt en misschien verwijderd, is het mogelijk dat Lightroom Classic CC trager wordt. Als dat gebeurt, dient u de catalogus te optimaliseren om de prestaties te verbeteren.

1. Kies Bestand > Catalogus optimaliseren.