U bekijkt Help voor Photoshop Lightroom Classic CC (voorheen Lightroom CC).
Niet uw versie? Bekijk de Help voor de gloednieuwe versie van Photoshop Lightroom CC.

In Lightroom Classic CC slaat u foto's niet in de traditionele zin op. In plaats daarvan exporteert u foto's. U kunt foto's exporteren in verschillende bestandsindelingen die geschikt zijn voor allerlei toepassingen.

U kunt bijvoorbeeld:

• Foto's exporteren als JPEG's om ze online te delen, of als TIFF's om ze af te drukken.
  • Exporteren naar een map op een computer of naar een aangesloten schijf of netwerkstation, waaronder Flash-stations.
  • De foto's op een schijf branden nadat u ze hebt geëxporteerd, zodat u ze kunt delen op een cd of dvd.

Wanneer u foto's exporteert, maakt u nieuwe bestanden waarin aanpassingen in de module Ontwikkelen en andere wijzigingen die u hebt aangebracht in de XMP-metagegevens van de foto's, zijn opgenomen. In het exportvenster kunt u de bestandsnaam, kleurruimte, pixelafmetingen en resolutie van een foto kiezen. U kunt uw exportinstellingen opslaan voor hergebruik.

Daarnaast kunt u het deelvenster Services voor publiceren gebruiken om JPEG-foto's direct vanuit Lightroom Classic CC te exporteren en te uploaden naar websites voor het delen van foto's. Het is ook mogelijk om lay-outs vanuit de module Boek te uploaden naar Blurb.com. Zie Foto's online publiceren met behulp van publicatieservices en Fotoboeken maken.

Voer de volgende eenvoudige stappen uit om foto's vanuit Lightroom Classic CC naar een computer, vaste schijf of Flash-station te exporteren:

1. Selecteer de foto's die u wilt exporteren.

Selecteer foto's in de rasterweergave of in de filmstrip. Zie Foto's selecteren in de rasterweergave en de filmstrip.

2. Open het dialoogvenster Exporteren.

Kies Bestand > Exporteren of klik op de knop Exporteren in de module Bibliotheek. Kies vervolgens Exporteren naar > Vaste schijf in het pop-upmenu boven in het dialoogvenster Exporteren.

Het dialoogvenster Exporteren in Lightroom Classic CC
Boven in het dialoogvenster Exporteren ziet u hoeveel foto's worden geëxporteerd. De uitvouwbare deelvensters bevatten opties waarmee u bijvoorbeeld bestanden een andere naam kunt geven en een bestandsindeling kunt kiezen.

Als u wilt exporteren naar een Flash-station, kiest u Exporteren naar > Vaste schijf en kiest u in het deelvenster Exportlocatie de optie Exporteren naar > Specifieke map. Klik vervolgens op Kiezen en navigeer naar het Flash-station.

3. (Optioneel) Kies een exportvoorinstelling.

Lightroom Classic CC beschikt over enkele voorinstellingen waarmee u foto's in bepaalde indelingen gemakkelijker kunt exporteren naar een schijf. Met de voorinstelling Voor e-mail wordt bijvoorbeeld een JPEG-afbeelding van 72 dpi gegenereerd en wordt de e-mail automatisch verzonden vanuit Lightroom Classic CC. Selecteer indien gewenst een voorinstelling aan de linkerkant van het dialoogvenster Exporteren en ga naar stap 6. Zie Foto's exporteren aan de hand van voorinstellingen.

4. Geef exportopties op.

Geef een doelmap, naamgevingsconventies en andere opties op de in diverse deelvensters van het dialoogvenster Exporteren.

Gebruik bijvoorbeeld het deelvenster Bestandsinstellingen om een bestandsindeling voor uw geëxporteerde foto's - JPEG, PDF, TIFF, DNG of de originele indeling - en een kleurruimte te kiezen. Zie Bestandsinstellingen.

Geef in het deelvenster Afbeeldingsgrootte op welke grootte - afmetingen en resolutie - de afbeelding moet hebben. Zie Afbeeldingsgrootte

Zie Foto's exporteren naar vaste schijf of cd voor informatie over instellingen in de andere deelvensters.

Bestandsinstellingen en Afbeeldingsgrootte in het dialoogvenster Exporteren in Lightroom Classic CC
De deelvensters Bestandsinstellingen en Afbeeldingsgrootte in het dialoogvenster Exporteren

5. (Optioneel) Sla uw exportinstellingen op.

Als u de exportinstellingen wilt opslaan om ze later weer te gebruiken, klikt u op Toevoegen onder aan het deelvenster Voorinstelling aan de linkerzijde van het dialoogvenster Exporteren. Zie Exportinstellingen opslaan als voorinstellingen.

6. Klik op Exporteren.

Videozelfstudie: Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan

Videozelfstudie: Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
Adobe TV