U bekijkt Help voor Photoshop Lightroom Classic CC (voorheen Lightroom CC).
Niet uw versie? Bekijk de Help voor de gloednieuwe versie van Photoshop Lightroom CC.

De achtergrond of elementen rond het hoofdobject van uw foto kunnen de kijker afleiden. U kunt een vigneteffect maken om de aandacht op het brandpunt te vestigen. Met de tool Radiaalfilter kunt u meerdere niet-centrale gevignetteerde gebieden maken om bepaalde gedeelten van een foto te benadrukken.

Met de tool Radiaalfilter kunt u lokale aanpassingen met een ellipsvormig masker maken. U kunt de radiaalfilter gebruiken om een ellipsvormig gebied te tekenen rond het onderwerp en de belichting, de verzadiging en de scherpte van de gedeelten buiten het geselecteerde masker te verlagen.

Radiaalfilter in Lightroom Classic CC
De achtergrond trekt te veel de aandacht in de afbeelding Twee radiaalfilters zijn op de afbeelding toegepast om het onderwerp te benadrukken

Opmerking:

Druk op Shift + M om de tool Radiaalfilter in en uit te schakelen.

Videozelfstudie: De tool Radiaalfilter

Een radiaalfilter toepassen om een foto te verbeteren

1. In de module Ontwikkelen selecteert u de tool Radiaalfilter in het regelpaneel.

Tool Radiaalfilter in Lightroom Classic CC
    De tool Radiaalfilter (Shift + M) is beschikbaar in de module Ontwikkelen.

Opmerking:

De schuifregelaars Witte tinten en Zwarte tinten komen alleen voor in Lightroom CC 2015.1

2. Ga op een van de volgende manieren te werk:

• Om een radiaalfilter te maken, klikt u op de muisknop en sleept u de aanwijzer over het gebied waar u de filter op wilt toepassen. Hierdoor wordt een ellipsvorm getekend die het gedeelte definieert dat wordt aangepast of uitgesloten van de aanpassingen die u uitvoert.
    • Als u een radiaalfilter wilt bewerken, klikt u op een van de grijze handgrepen van de foto.

Opmerking:

Druk tijdens het tekenen op de Shift-toets om de radiaalfilter tot een cirkel te beperken.

3. Om vast te stellen welk gedeelte van de foto wordt bewerkt, schakelt u het selectievakje Masker omkeren in of uit. Het selectievakje is standaard niet ingeschakeld.

• Masker omkeren is niet geselecteerd (standaard): het wijzigen van instellingen heeft effect op het afbeeldingsgedeelte buiten het selectiekader.
    • Masker omkeren is geselecteerd: het wijzigen van instellingen heeft effect op het afbeeldingsgedeelte binnen het selectiekader.
  4. Pas de grootte (breedte en hoogte) en richting van het toegevoegde radiaalfilter aan. Selecteer een filter en:

• Klik in het midden van het filter en sleep om het filter te verplaatsen en een nieuwe positie te geven.
    • Houd de aanwijzer boven een van de vier filterhandgrepen, wacht tot het aanwijzerpictogram verandert, en klik en sleep om de grootte van het filter te wijzigen.
    • Houd de aanwijzer dicht bij de rand van het filter, wacht tot het aanwijzerpictogram verandert, en klik en sleep de rand van het filter om de richting van het filter te wijzigen.
    Radiaalfilter aanpassen in Lightroom Classic CC
    Het filtergebied is een elliptisch selectiekader.

5. Gebruik de schuifregelaars (die in stap 1 worden weergegeven) om de gewenste visuele wijzigingen toe te passen. Gebruik de schuifregelaar Doezelaar om het wegvallen van de toegepaste aanpassing aan te passen.

6. Herhaal stap 2 tot en met 5 om verdere filters toe te voegen of te bewerken.

7. Klik op Herstellen om alle radiaalfilters te verwijderen die op de afbeelding zijn toegepast.

Sneltoetsen en modificatietoetsen voor de tool Radiaalfilter

Nieuwe aanpassingen

• Gebruik Shift+slepen om een aanpassing aan te brengen die is beperkt tot een cirkel.

Aanpassingen bewerken

• Terwijl u een van de vier handgrepen sleept om het formaat van een aanpassing te wijzigen, houdt u de Shift-toets ingedrukt om de hoogte-breedteverhouding van de aanpassingsvorm te behouden.

Aanpassingen verwijderen

• Selecteer de aanpassing en druk op toets Delete om de aanpassing te verwijderen.

Aanpassingen met maximale dekking

• Houd Command of Ctrl ingedrukt en dubbelklik in een leeg gebied om een aanpassing te maken die gecentreerd is en het bijgesneden afbeeldingsgebied dekt.
  • Druk op Command/Control en dubbelklik in een bestaande aanpassing om de aanpassing te vergroten, zodat deze het uitgesneden afbeeldingsgebied bedekt.
  • Door te dubbelklikken zonder op de toets Command of Control te drukken past u de wijziging toe en deselecteert u de radiaalfilter.