Dit document bevat de basisstappen waarmee u de meeste problemen zou moeten kunnen oplossen die u kunt tegenkomen bij het gebruik van Lightroom. We verzoeken u eerst alle hieronder vermelde stappen uit te voeren, voordat u een probleem op de forums plaatst of contact opneemt met ondersteuning voor problemen die specifiek in Lightroom optreden.

Opmerking:

Mocht uw computer vastlopen, dan verzoeken we u alle crashrapporten aan ons te verzenden. Als u een crashrapport voor een bekend probleem verzendt en hierbij uw e-mailadres vermeldt, kunnen wij u een oplossing mailen om het probleem te verhelpen.

De meest recente cameraondersteuning krijgen

De meest gestelde ondersteuningsvraag is Hoe krijg ik raw-bestandsondersteuning voor de nieuwste camera's?

Raadpleeg Photoshop of Lightroom ondersteunt mijn camera niet voor meer informatie over en antwoorden op veelgestelde vragen over cameraondersteuning in Lightroom, Camera Raw en Photoshop.

Installeer de nieuwste Lightroom-updates

Veel problemen worden opgelost als u zorgt dat uw Adobe-software bijgewerkt is. Zie Houd Lightroom bijgewerkt voor meer informatie.

Updates op het besturingssysteem installeren

U kunt veel problemen oplossen door ervoor te zorgen dat uw besturingssysteem up-to-date is.

Stuurprogramma-updates voor grafische kaarten (GPU) installeren

Voor meer stappen voor foutoplossing en informatie over hoe Lightroom de GPU (Graphics Processing Unit) van de videokaart gebruikt, leest u Problemen oplossen met en veelgestelde vragen over GPU.

Windows:

U kunt GPU-stuurprogrammacrashes, het vernieuwen van scherm/document, blauwe afbeeldingen of afbeeldingen met een X, of kleurweergaveproblemen voorkomen door de nieuwste videostuurprogramma's te gebruiken. Bijgewerkte stuurprogramma's zijn beschikbaar via de website van de kaartfabrikant (nVidia, ATI/AMD of Intel).

Opmerking:

Alleen Windows Update uitvoeren garandeert niet dat u het meest recente videostuurprogramma hebt. Ga rechtstreeks naar de website van uw kaartfabrikant om op stuurprogramma-updates te controleren.

Zie Het grafische stuurprogramma bijwerken om te bepalen welke videokaart u hebt en om het nieuwste stuurprogramma te downloaden/installeren.

Mac OS:

Uw videostuurprogramma's zijn inbegrepen bij de updates van uw besturingssysteem. Zorg ervoor dat u alle nieuwste OS-updates hebt geïnstalleerd door Apple-menu > Over deze Mac > Software-update te kiezen.

De prestaties van Lightroom optimaliseren

Lees Prestaties optimaliseren om Lightroom te optimaliseren op uw computer.

Kalibreer de monitor

Beschadigde monitorprofielen beïnvloeden zowel de prestaties als de kleurenreproductie in Lightroom.

Kalibreer uw monitor via de kalibratiefunctie van uw besturingssysteem of een hardwarecolorimeter om een goed kleurenprofiel voor uw monitor te maken.

Voor meer informatie over hoe u uw monitor kalibreert, leest u How (& Why) to Calibrate Your Monitor.

Voor antwoorden op algemene vragen over kleur in Lightroom leest u VEELGESTELDE VRAGEN | Kleur in Lightroom.

Voorkeuren herstellen

U kunt veel problemen met abnormaal, onregelmatig gedrag oplossen door de Lightroom-voorkeuren terug te zetten op de standaardinstellingen.

De Lightroom-voorkeuren opnieuw instellen:

1. Lightroom afsluiten.
  2. Start Lightroom terwijl u Shift + Option (Mac OS) of Shift + Alt (Windows) ingedrukt houdt.

Er wordt een dialoogvenster weergegeven waarin u wordt gevraagd wat u wilt doen: Voorkeuren opnieuw instellen of Normaal starten.

1. Klik op Voorkeuren opnieuw instellen.
Lightroom-voorkeuren opnieuw instellen

Zie Catalogus en afbeeldingen herstellen na opnieuw instellen van voorkeuren voor meer informatie.

Als u de fout De Lightroom-catalogus kan niet worden geopend omdat deze al in een andere toepassing geopend is ziet wanneer u Lightroom start, leest u Fout: Lightroom-catalogus kan niet worden geopend voor een oplossing.

Problemen met invoegtoepassingen oplossen

Als u veel invoegtoepassingen van derden hebt geïnstalleerd en onverwacht gedrag in Lightroom tegenkomt, lost u de problemen met de invoegtoepassingen op.

1. Raadpleeg de maker van de invoegtoepassing om te zien of er een update is voor uw invoegtoepassing.
  2. Problematische invoegtoepassingen uitschakelen via Plug-inbeheer van Lightroom:
    1. In Lightroom kiest u Bestand > Plug-inbeheer.
    2. Klik op Uitschakelen voor alle weergegeven invoegtoepassingen.
    3. Controleer of het probleem nog steeds optreedt.
    4. Als het probleem is opgelost, schakelt u de invoegtoepassingen een voor een weer in.
    5. Controleer na het inschakelen van elke invoegtoepassing, of het probleem opnieuw optreedt.
Invoegtoepassingen in Lightroom uitschakelen

Problemen met machtigingen van gebruikersaccounts oplossen

Als uw probleem niet wordt opgelost met de bovenstaande oplossingsstappen, heeft het mogelijk betrekking op gebruikersmachtigingen.Met de opdracht Machtigingen herstellen worden machtigingen voor het besturingssysteem hersteld, maar niet voor toepassingen, zoals Lightroom.

Maak een beheerdersaccount om problemen met machtigingen te identificeren.Lees de volgende artikelen voor het maken van een beheerdersaccount:

Mac OS:

Opmerking:

Zorg dat u het pop-upvenster Nieuwe account wijzigt van [Standaard] naar [Beheerder] wanneer u de gebruiker maakt.

Als u nog steeds problemen op de Mac ondervindt, probeert u de machtigingen van de schijf te herstellen. Zie Bestandsbevoegdheden herstellen met Schijfhulpprogramma voor meer informatie.

Opmerking:

Als er een fout met gebruikersmachtigingen optreedt wanneer u Lightroom start, leest u Problemen met gebruikersmachtigingen in Lightroom tijdens het starten voor oplossingen.

Windows:

Nadat u de beheerdersaccount hebt gemaakt, meldt u zich aan bij de nieuwe gebruiker en voert u Lightroom uit om te controleren of het probleem is opgelost.

Opstarten in Veilige modus om problemen met systeemadd-ons en hulpprogramma's op te lossen

Soms kunnen extensies van derden en andere hulpprogramma's de werking van Lightroom verstoren.

Als u uw computer in de veilige modus opstart, worden de extensies van derden en de hulpprogramma's uitgeschakeld, zodat u de ruimte krijgt om het probleem op te lossen.

Mac OS:

Windows:

Meer informatie

Probeer alle bovenstaande stappen voordat u een probleem rapporteert, een bericht op de forums plaatst of contact opneemt met de ondersteuning voor problemen met Lightroom.

Als u wilt vragen hoe u iets moet doen of een vraag hebt over wijzigingen in werking tussen Photoshop-versies, leest u de volgende artikelen:

Als u problemen hebt met aan de slag gaan, leest u de volgende artikelen:

Als u meer algemene probleemoplossingen nodig hebt, leest u de volgende artikelen: