Belangrijke informatie voor alle platforms

• De hier gegeven bestandslocaties zijn standaardwaarden. Sommige bestanden kunnen in een aangepaste locatie worden gewijzigd, afhankelijk van de wijzigingen in instellingen in Lightroom.
  • Bij het oplossen van problemen de naam van bestanden waar mogelijk veranderen, in plaats van deze te verwijderen.
  • Maak indien mogelijk een back-up van catalogi op een andere vaste schijf of ander volume dan de schijf waarop uw catalogus staat. Lees voor meer informatie over het maken van een back-up in Lightroom Back-up van de catalogus maken in de Help van Lightroom en bekijk de videostudieles Een back-up van uw catalogus maken op Adobe TV.

Bestandslocaties in MAC OS X

• Het Lightroom-toepassingsbestand heet Adobe Photoshop Lightroom 4.app en staat in de map //Applications/.
  • Het bestand met voorkeursinstellingen is com.adobe.Lightroom4.plist en staat in //Users/[gebruikersnaam]/Library/Preferences/.
  • De map //Users/[gebruikersnaam]/Pictures/Lightroom/ bevat de volgende bestanden:
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat: het databasebestand van Lightroom
    • Lightroom 4 Catalogus Previews.lrdata: bevat voorbeeldgegevens voor uw foto's
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat.lock: voorkomt dat de catalogus wordt overschreven terwijl deze in gebruik is
    • Lightroom 4 catalog.lrcat-journal: bestand voor herstel na crash
  • Catalogusback-ups worden opgeslagen in //Users/[gebruikersnaam]/Pictures/Lightroom/[catalogusnaam]/Backups/.
  • Opgeslagen en geïmporteerde voorinstellingen en sjablonen hebben bestandsnamen die eindigen in .lrtemplate, en staan in de map //Users/[gebruikersnaam]/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/.
  • De registratiegegevens (serienummer) staan in //Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Lightroom 4.0 Registration.

Belangrijk: Apple heeft de gebruikersbibliotheekmap (//User/Library/) standaard verborgen met de release van Mac OS X 10.7. Als u toegang wilt tot bestanden in de verborgen bibliotheekmap om Adobe-problemen op te lossen, raadpleegt u Bestanden in de verborgen gebruikersbibliotheek oproepen.

Bestandslocaties in Windows

• De Lightroom-toepassing heet Lightroom.exe en staat in de map C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4\.
  • Het bestand met voorkeursinstellingen is Lightroom 4 Preferences.agprefs in C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\.
  • De map C:\Users\[gebruikersnaam]\Pictures\Lightroom\ bevat:
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat: het databasebestand van Lightroom
    • De map Lightroom 4 Catalog Previews.lrdata: bevat extra mappen voor voorbeeldbestanden en -gegevens
    • Lightroom 4 Catalog.lrcat.lock: voorkomt dat de catalogus wordt overschreven terwijl deze in gebruik is
    • Lightroom 4 catalog.lrgat-journal: bestand voor herstel na crash
  • De catalogusback-ups worden opgeslagen C:\Users\[gebruikersnaam]\Pictures\Lightroom\Backups\.
  • Opgeslagen en geïmporteerde voorinstellingen en sjablonen hebben bestandsnamen die eindigen in .lrtemplate, en staan in C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\.
  • Registratiegegevens (serienummer) staan in het bestand C:\ProgramData\Adobe\Lightroom\Lightroom 4.0 Registration.lrreg. Lightroom 4 leest de registervermelding van de Lightroom 3.0-, 2.0- of 1.0-registratie wanneer de toepassing serienummers van upgrades valideert. Als u een upgradeversie van Lightroom 4 installeert en deze vindt geen bestand voor Lightroom 3.0, 2.0 of 1.0, wordt u gevraagd het serienummer van de vorige versie in te voeren.
Belangrijk: van de bovenstaande bestanden en mappen kunnen er enkele verborgen zijn. Raadpleeg Verborgen bestanden, mappen, bestandsextensies weergeven om deze items weer te geven.