GPU-functies die in Photoshop CS5 zijn toegevoegd

GPU-functies in Photoshop CS4 en CS5

• Verbeterd zoomen. Vloeiende weergave op alle zoomniveaus en tijdelijke zoom. Zie In- of uitzoomen
  • Geanimeerde overgangen voor eenstaps-zoomen. Druk op Ctrl+plusteken (Windows) of Command+plusteken (Mac OS) om in te zoomen, en de afbeelding wordt iets geanimeerd tussen zoomniveaus. Deze animatie kan heel subtiel zijn.
  • Tikken en pannen. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS). Selecteer de optie voor Tikken en pannen in het deelvenster Algemeen. Selecteer vervolgens het handje en klik-veeg op de afbeelding, zoals een veegbeweging op een iPhone. De afbeelding glijdt moeiteloos naar de nieuwe positie.
  • Het canvas roteren. Zie Het gereedschap Weergave roteren gebruiken.
  • Niet-vierkante pixelafbeeldingen bekijken. Zie Pixelverhouding aanpassen.
  • Pixelraster. Er wordt een pixelraster weergegeven wanneer u meer dan 500% inzoomt op een afbeelding. Zie Het pixelraster verbergen.
  • Adobe Color Engine (ACE). Kleurconversies verlopen sneller omdat deze door de GPU worden verwerkt, in plaats van de CPU.
  • Cursors voor de punt van tekenpenselen. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS). Kies een kleur voor het voorbeeld van penselen in het deelvenster Cursors. Wanneer u vervolgens de grootte of hardheid van het penseel interactief wijzigt, geeft de voorbeeldkleur de wijziging in real time weer.Zie De hardheid van tekencursors wijzigen of tekencursors vergroten/verkleinen door te slepen.
  • 3D-as. Zie 3D-as (Photoshop Extended).
  • 3D-lichten. Zie Instellingen 3D-lichten (Photoshop Extended).
  • 3D-versnelling

GPU-functies van Adobe Bridge CS4 en CS5

• Deelvenster Voorbeeld
  • Voorvertoning in een volledig scherm
  • Revisiemodus

Zie Voorbeeldafbeeldingen bekijken en vergelijken voor informatie over al deze functies.

GPU/OpenGL-voorkeuren in Photoshop CS5

1. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS).
  2. Zorg in het deelvenster Prestaties dat OpenGL-tekenen inschakelen is geselecteerd in GPU-instellingen.
  3. Klik op Geavanceerde instellingen en geef de volgende opties op:
    • Modus > Standaard Hierbij wordt de kleinste hoeveelheid GPU gebruikt en worden de basisfuncties van OpenGL geactiveerd.
    • Modus > Normaal Hierbij wordt meer GPU-geheugen gebruikt en wordt kleurafstemming, tinttoewijzing en overvloeiing van ruitpatronen op basis van GPU ingeschakeld.
    • Modus > GeavanceerdDezelfde voordelen als de modus Normaal, evenals nieuwere OpenGL-ontwikkelingen die verbeterde prestaties kunnen bieden.

Opmerking: op Mac OS is OS 10.6.x vereist voor de modus Geavanceerd Mac. Deze modus is niet beschikbaar op Mac OS X 10.5.x.
    • Verticaal synchroniseren Hiermee worden scheuren beperkt door de beeldfrequentie te synchroniseren met de frequentie van het beeldscherm.
    • Hulplijnen en paden voor anti-alias Staat de GPU-hardware toe de randen van getekende hulplijnen en paden vloeiend te maken.
  4. Geef in het 3D-deelvenster opties voor Interactieve weergave op:
    • OpenGL Maakt gebruik van hardwareversnelling in de interactie met 3D-objecten.
    • Ray Tracer Leidt tot tragere prestaties, maar biedt de mogelijkheid schaduwen, reflecties en brekingen te zien in de interactie met 3D-objecten.

GPU/OpenGL-voorkeuren in Photoshop CS4

1. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS).
  2. Selecteer in het deelvenster Prestaties de optie OpenGL-tekenen inschakelen in GPU-instellingen.
  3. Klik op Geavanceerde instellingen en geef de volgende algemene opties op:
    • Verticaal synchroniseren Hiermee worden scheuren beperkt door de beeldfrequentie te synchroniseren met de frequentie van het beeldscherm.
    • Versnelling van 3D-interactie Hiermee wordt de kliksnelheid verhoogd wanneer u met 3D-formulieren werkt. Schakel deze optie uit als er tekenproblemen optreden die automatisch worden hersteld wanneer u de muisknop loslaat.
    • Bilineaire interpolatie forceren Hiermee krijgt de GPU de opdracht om nauwkeurige functies voor modellering en vloeiend maken uit te voeren wanneer u een kaart gebruikt die geen ondersteuning voor die functies biedt.
  4. Stel de volgende geavanceerde opties voor tekenen en debuggen in:

• Gebruiken voor weergave van afbeeldingen Hiermee wordt het gebruik van videogeheugen voor de weergave van de hoofdafbeelding verdubbeld wanneer u meerdere afbeeldingen, grote afbeeldingen of grote 3D-modellen gebruikt. Alleen beschikbaar op videokaarten die over ten minste 512 MB RAM beschikken.
    • Samenstelling > Geen Stelt de afbeelding niet samen boven het ruitpatroon (wat resulteert in zwart boven de doorschijnende gebieden).
    • Samenstelling > Lineair Maakt gebruik van een lineaire overvloeiingsmethode om de samenstelling in ruitpatroon toe te passen.
    • Samenstelling > Gammacorrectie Maakt gebruik van een perceptueel juiste methode voor het samenstellen van de afbeelding over het ruitpatroon heen.
    • Kleurafstemming Kan worden gebruikt om de weergave van visuele artefacten te vermijden.