Handboek Annuleren

Tips en trucs

Een reeks tips en trucs voor bij het maken en bewerken van video's.

Beeldmateriaal vastleggen

Een video met een stabiel beeld vastleggen

Gebruik een statief om een video vast te leggen waarbij de opname niet schudt of overmatig beweegt.

Als u een buitenopname maakt, let dan op mogelijkheden om de camera te laten steunen op de grond, een muur of een ander object om interessante visuele perspectieven te krijgen. 

Het eindresultaat als belangrijke richtlijn tijdens het filmen

Als u een YouTube-video wilt maken, gebruik dan de liggende modus. Als u video's wilt delen op Facebook Stories of Instagram Stories, gebruikt u de portretmodus.

Als u nog niet zeker weet waar u de video wilt posten, maak dan opnamen in de landschapsmodus en verander de beeldverhouding van de video zo nodig later in Premiere Rush. 

Zie De beeldverhouding van de video wijzigen voor meer informatie.

Video's opnemen met de Premiere Rush-app

Premiere Rush biedt geavanceerde opties voor het opnemen van video's met spiegelreflexeffecten voor het aanpassen van ISO, witbalans, sluitertijd, framesnelheid en meer.

Zie Video's maken en delen met Adobe Premiere Rush op iOS voor meer informatie.

Het raster gebruiken

Met het raster kunt u de 'Regel van derden' implementeren tijdens uw video-opnamen. Dit is een belangrijke techniek om de compositie en de balans van uw afbeeldingen te verbeteren.

Als u opnamen maakt in Premiere Rush, kunt u het raster inschakelen door op het rasterpictogram bovenaan het scherm te klikken.

Zodra het raster is ingeschakeld, kunt u het onderwerp van uw foto of video uitlijnen langs de rasterlijnen om de regel van derden te volgen.

Niet al te veel in- of uitzoomen

Als u filmt met de camera op uw mobiele telefoon, probeer dan dicht bij het object te staan en zoom niet al te veel in. Dit leidt namelijk tot kwaliteitsverlies. 

Als u niet dichter bij de actie kunt komen, overweeg dan of u de beelden kunt bijsnijden tijdens het bewerken. Zie Een clip bijsnijden en draaien voor meer informatie.

Soundcheck voordat u gaat opnemen

Als u geluid wilt opnemen bij uw video, moet u eerst een snelle soundcheck uitvoeren voordat u de opname start. Door een soundcheck uit te voeren, wordt u beter bewust van al het omgevingsgeluid of rare echo's die door de camera worden opgepikt. 

Let op: u kunt achtergrondruis en echo's altijd nog verwijderen tijdens het bewerken. Zie Audioclips verfijnen voor meer informatie.

Video's bewerken

Sneltoetsen gebruiken

Leer de sneltoetsen die u voor bewerkingen kunt gebruiken. Met de sneltoetsen in het achterhoofd kunt u veel sneller uw video's bewerken.

Zie Sneltoetsen voor meer informatie.

Muziek of gesproken tekst toevoegen

Muziek of een verhaal toevoegen (ook wel voice-over genoemd) is de gemakkelijkste manier om de gewenste diepte en lagen aan uw video toe te voegen. Profiteer van de gratis soundtracks van Premiere Rush, of voeg uw eigen muziek toe. U kunt ook voice-overs opnemen terwijl u de video bewerkt.

Zie Audio toevoegen en verfijnen voor meer informatie

Opvallende ontwerpminiaturen en titels maken

Uw videominiatuur en titel zijn soms de belangrijkste reden waarom kijkers op uw video klikken (als u video's deelt op YouTube). 

Gebruik een stilstaand beeld of een videoframe van hoge kwaliteit als miniatuur. En gebruik de professioneel ontworpen Motion Graphics-sjablonen op Adobe Stock vanuit het deelvenster Titels om uw video's net dat extraatje te geven waardoor ze opvallen.

Nadat u de Motion Graphics-sjabloon hebt toegevoegd en aangepast aan uw video, kunt u een frame met uw titel gebruiken als miniatuur. Zie Uw video delen op uw YouTube-kanaal voor meer informatie.

Maak uw video's interessanter door een interessant 'cutaway-effect' of een beeld-in-beeld-effect te creëren

Als u de hele tijd beelden vanuit één hoek toont kan dat eentonig zijn voor de kijker. Maak 'cutaway'-shots of beeld-in-beeld-effecten door een clip boven op een andere clip op de tijdlijn toe te voegen. Zo krijgt u twee verschillende perspectieven van dezelfde gebeurtenis. 

Zie Een beeld-in-beeld-effect creëren voor meer informatie.

Abonnement op uw kanaal aanbieden

Wanneer u een nieuwe video uploadt naar YouTube, kunt u uw kijkers oproepen om een abonnement op uw kanaal te nemen. Op het tabblad Adobe Stock in het deelvenster Titel vindt u een aantal van deze verzoeken. Bekijk ze eens! Overweeg ook om een opmerking in de beschrijving op te nemen waarin u uw kijkers vraagt zich op uw kanaal te abonneren als ze uw video leuk vinden.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account