U hebt Adobe Encore of Adobe Premiere Elements gebruikt om een dvd of Blu-ray-schijf te branden, en de toepassing heeft het brandproces voltooid zonder een fout te retourneren. Wanneer u de schijf echter in een dvd-speler of Blu-ray-schijfspeler plaatst, vertoont de schijf een van de volgende problemen:

• Afspelen start niet.
  • Afspelen verloopt haperend of verdraaid of is anderszins slecht van kwaliteit.

Oplossing

Voer de volgende stappen uit in deze volgorde:

1. Verifieer dat uw speler andere dvd's of Blu-ray-schijven goed kan afspelen.

Als u wilt verifiëren dat uw dvd-speler of Blu-ray-schijfspeler werkt en goed op uw televisie is aangesloten, speelt u een of meer commercieel geproduceerde (niet gebrand op de computer) dvd's of Blu-ray-schijven af.

Als commercieel geproduceerde schijven dezelfde afspeelproblemen vertonen als een gebrande schijf, moet u de handleiding van de speler raadplegen voor oplossingen. Ga anders naar de volgende stap.

2. Maak de gebrande dvd of Blu-ray-schijf schoon.

Onderzoek uw gebrande dvd of Blu-ray-schijf op vuil, stof of vingerafdrukken. Reinig de dvd-rom met een schijfreinigingsset of veeg de schijf voorzichtig vanaf het midden naar buiten schoon met een zachte stofvrije doek.

3. Verifieer dat u de dvd of Blu-ray-schijf met de juiste televisiestandaard hebt gebrand.

In Encore en Premiere Elements kunt u dvd's en Blu-ray-schijven in de NTSC- of PAL-televisiestandaard branden. (Noord-Amerika, Japan, Zuid-Korea, de Filipijnen en delen van Zuid-Amerika gebruiken NTSC. Het grootste deel van de rest van de wereld gebruikt PAL.) Hoewel sommige dvd-spelers en Blu-ray-schijfspelers compatibel zijn met NTSC en PAL, zijn veel spelers slechts met één standaard compatibel.

Als u denkt dat u de verkeerde standaard hebt gekozen bij het branden van uw schijf, brandt u een nieuwe schijf met de juiste standaard.

Een televisiestandaard kiezen:

• Encore: wanneer u een project maakt, kiest u NTSC of PAL in het pop-upmenu Televisiestandaard op het tabblad Basis van het venster Nieuw project.
  • Premiere Elements: nadat u Delen > Schijf > Dvd of Delen > Schijf > Blu-ray hebt gekozen, selecteert u NTSC of PAL in het pop-upmenu met voorinstellingen.

4. Andere oplossingen proberen.

Als het probleem niet wordt opgelost met de bovenstaande stappen, gaat u door met de probleemoplossingen in de sectie van deze TechNote voor het type schijf dat u hebt gebrand:

Extra oplossingen voor dvd's

Probeer een of meer van de volgende oplossingen:

Oplossing 1: gebruik een andere dvd-speler.

Sommige dvd-spelers, vooral oudere modellen, kunnen dvd's die op computers zijn gebrand, niet afspelen. U kunt proberen uw dvd op een ander model dvd-speler af te spelen.

Oplossing 2: andere lege media gebruiken.

Sommige dvd-spelers kunnen dvd's afspelen die op computers zijn gebrand, maar zijn alleen met bepaalde formaten lege dvd-media compatibel. Raadpleeg de handleiding van uw dvd-speler om te controleren welke dvd-media die op een computer zijn gebrand, door uw speler worden ondersteund.

Brand een nieuwe dvd op lege media die als volgt anders is dan de problematische dvd's:

• Merknaam.
  • Formaat (DVD+R, DVD-R, DVD-RW enzovoort, single-layer of dual-layer).
  • Schrijfsnelheid (2x, 4x enzovoort).

Voor dit proces moet u wat experimenteren. U moet misschien enkele lege schijven proberen voordat u de schijf vindt die het beste voor u werkt.

Adobe kan geen aanbevelingen maken over lege dvd-media. Ga naar de Adobe-gebruikersforums op www.adobeforums.com voor aanbevelingen.

VideoHelp.com publiceert consumentenrapporten over de compatibiliteit van verschillende soorten lege dvd-media op www.videohelp.com/dvdmedia. Vrijwaring: Dit is een koppeling naar een website van een derde. De informatie op deze website is niet nagegaan of geverifieerd door Adobe. Deze koppeling wordt alleen voorzien als een service.

Oplossing 3: als u een dvd hebt gebrand met de functie Automatisch afspelen, brandt u een dvd met een hoofdmenu.

Een dvd die geen menu aan de kijker weergeeft, wordt een dvd met Automatisch afspelen genoemd. Sommige dvd-spelers, vooral oudere modellen, kunnen dvd's met Automatisch afspelen niet lezen. Als u een dvd hebt gebrand met de functie Automatisch afspelen, brandt u een nieuwe dvd met een hoofdmenu.

Voor instructies om een hoofdmenu toe te voegen, leest u de sectie Menu's maken in de Help van Encore of Premiere Elements.

Oplossing 4 (alleen Encore): vervang high-bitrate MPEG-2-bestanden.

Als uw project MPEG-2-bestanden bevat die vanuit een toepassing voor digitale-videobewerking zijn geëxporteerd, hebben een of meer van de MPEG-2-bestanden mogelijk een bitrate hoger dan 8 megabits per seconde (Mbps). Hoewel de dvd-specificatie een bitrate tot 9 Mbps kan toestaan, ondervinden sommige dvd-spelers problemen bij het lezen van dvd's met hogere bitrates dan 8 Mbps.

Als de MPEG-2-bestanden in uw project zijn gemaakt met een bitrate-instelling van meer dan 8 Mbps, keert u terug naar de toepasselijke videobewerkingstoepassing en exporteert u de bestanden opnieuw met een bitrate van 8 Mbps of lager. Brand vervolgens een nieuwe dvd met de lagere bitrate-bestanden.

Oplossing 5 (alleen Encore): brand een dvd met een lagere schrijfsnelheid.

Sommige dvd-branders schrijven mogelijk beschadigde gegevens wanneer ze bij de maximum beschikbare snelheid branden. Brand een nieuwe dvd met een lagere schrijfsnelheid.

Als u de schrijfsnelheid wilt verlagen, kiest u een snelheid uit het pop-upmenu in de sectie Doel van het build-deelvenster.

Extra oplossingen voor Bly-ray-schijven

Probeer een of meer van de volgende oplossingen:

Oplossing 1: werk de firmware van uw Blu-ray-schijfspeler bij.

Een firmware-update kan de compatibiliteit van uw Blu-ray-schijfspeler met Blu-ray-schijven die op computers zijn gebrand, mogelijk verbeteren. Neem contact op met de fabrikant van uw speler om na te gaan of er een firmware-update beschikbaar is.

Blu-ray.com publiceert informatie over beschikbare firmware-updates voor veel Blu-ray-schijfspelers op www.blu-ray.com/firmware. Vrijwaring: Dit is een koppeling naar een website van een derde. De informatie op deze website is niet nagegaan of geverifieerd door Adobe. Deze koppeling wordt alleen voorzien als een service.

Oplossing 2: andere lege media gebruiken.

Brand een Blu-ray-schijf op lege media die als volgt anders is dan de problematische Blu-ray-schijven:

• Merknaam.
  • Indeling (BD-R or BD-RE, 25 GB single-layer of 50 GB dual-layer).
  • Schrijfsnelheid (2x, 4x enzovoort).

Voor dit proces moet u wat experimenteren. U moet misschien enkele lege schijven proberen voordat u de schijf vindt die het beste voor u werkt.

Adobe kan geen aanbevelingen maken over lege media. Ga naar de Adobe-gebruikersforums op www.adobeforums.com voor aanbevelingen.

VideoHelp.com publiceert consumentenrapporten over de compatibiliteit van verschillende soorten lege Blu-ray-schijfmedia op www.videohelp.com/dvdmedia. Vrijwaring: Dit is een koppeling naar een website van een derde. De informatie op deze website is niet nagegaan of geverifieerd door Adobe. Deze koppeling wordt alleen voorzien als een service.

Oplossing 3: als u een H.264 Blu-ray-schijf hebt gebrand, moet u een MPEG-2 Blu-ray-schijf branden.

De Blu-ray-schijfspecificatie ondersteunt codering in de MPEG-2-codec, die ook op dvd's wordt gebruikt, evenals in de H.264-codec. H.264 biedt meer compressie zonder dat de kwaliteit hieronder lijdt. Sommige spelers kunnen echter H.264-gecodeerde gegevens niet goed lezen op schijven die op computers zijn gebrand. Als u een H.264 Blu-ray-schijf hebt gebrand, moet u een MPEG-2 Blu-ray-schijf branden.

MPEG-2 kiezen als indeling voor een Blu-ray-schijf:

• Encore: Kies Bestand > Projectinstellingen en vervolgens MPEG-2 in het pop-upmenu Codec op het tabblad Basis. U kunt ook MPEG-2 in het pop-upmenu Codec kiezen op het tabblad Basis van het venster Nieuw project wanneer u een rapport maakt.

• Premiere Elements: Nadat u Delen > Schijf > Blu-ray hebt gekozen, selecteert u een van de MPEG-2-voorinstellingen in het pop-upmenu Voorinstellingen.

Oplossing 4: gebruik een andere Blu-ray-schijfspeler.

Sommige Blu-Ray-schijfspelers zijn mogelijk niet compatibel met schijven die op computers zijn gebrand. U kunt proberen uw Blu-ray-schijf op een ander model Blu-ray-schijfspeler af te spelen.

Aanvullende informatie