Farvestyring af dokumenter til onlinevisning

Farvestyring til onlinevisning er meget forskellig fra farvestyring til trykte medier. Med trykte medier har man langt mere kontrol over udseendet af det endelige dokument. Med onlinemedier vil dokumentet blive vist på en lang række skærme, som måske ikke er kalibrerede, og skærmsystemer, som i væsentlig grad begrænser din kontrol over farvernes ensartethed.

Når du farvestyrer dokumenter, som udelukkende skal vises på internettet, anbefales du at bruge sRGB-farverummet. sRGB er standardarbejdsrum til de fleste farveindstillinger i Adobe, men du kan kontrollere, at sRGB er valgt i dialogboksen Indstillinger for Farvestyring. Når arbejdsrummet er indstillet til sRGB, bruger RGB-grafik, du opretter, sRGB som farverum.

Når du eksporterer PDF-filer, kan du vælge at integrere profiler. PDF-filer med integrerede profiler genanvender konsekvent farve ved hjælp af et korrekt konfigureret styringssystem. Husk på, at integration af farveprofiler øger PDF-filers størrelse. RGB-profiler er normalt små (omkring 3 KB), men CMYK-profiler kan ligge mellem 0,5 og 2 MB.

Farveproofing

I et traditionelt udgivelsesforløb udskriver du en hard proof på papir af dokumentet for at få vist, hvordan dets farver ser ud, når de bliver gengivet på en bestemt outputenhed. I en farvestyret arbejdsproces kan du bruge farveprofilernes præcision til at soft-proofe dokumentet direkte på skærmen. Du kan få vist et eksempel på skærmen på, hvordan dokumentets farver ser ud, når de gengives i en bestemt outputenhed.

Vær opmærksom på, at skærmgennemgangens pålidelighed afhænger af skærmens kvalitet, din skærms og dine outputenheders profiler samt arbejdsstationens omgivende lysforhold.

Bemærk:

En skærmkorrektur alene er ikke nok til at vise, hvordan overprint tager sig ud, når der anvendes offsettrykning. Hvis du arbejder med dokumenter, der indeholder overprint, kan du aktivere Skærmversion af overprint for at få vist overprint nøjagtigt i en soft proof.

Brug af soft proof til at se det endelige output
Brug af en soft proof til at se det endelige output på skærmen

A. Dokumentet oprettes i det aktive farverum. B. Dokumentets farveværdier oversættes til farverum i en valgt proof-profil (normalt outputenhedens profil). C. Skærmen viser proof-profilens fortolkning af dokumentets farveværdier.

Soft proof af farver (Acrobat Pro)

1. Vælg Værktøjer > Printproduktion > Vis output.
  2. Vælg farveprofilen for en specifik outputenhed i menuen Simuleringsprofil.
  3. Vælg yderligere indstillinger for soft proof:

Simuler sort trykfarve

Simulerer den mørkegrå farve, der rent faktisk udskrives på mange printere i stedet for en rent sort farve, i forhold til proof-profilen. Det er ikke alle profiler, der understøtter denne indstilling.

Simuler papirfarve

Simulerer almindeligt papirs hvide farve i forhold til proof-profilen. Det er ikke alle profiler, der understøtter denne indstilling.

Farvestyring af PDF-filer til udskrivning (Acrobat Pro)

Når du opretter Adobe PDF-filer til trykning på et professionelt trykkeri, kan du angive, hvordan farveoplysninger er repræsenteret. Den nemmeste måde at gøre dette på, er ved at bruge en PDF/X-standard. Yderligere oplysninger om PDF/X og oprettelse af PDF-filer finder du ved at søge i Hjælp.

Generelt har du følgende muligheder for farvehåndtering, når du opretter PDF-filer:

• (PDF/X‑3) Konverterer ikke farver. Brug denne metode, når du opretter et dokument, som skal udskrives eller vises på forskellige eller ukendte enheder. Når du vælger en PDF/X‑3-standard, integreres farveprofiler automatisk i PDF-filen.

• (PDF/X-1a) Konverterer alle farver til destinations-CMYK-farverummet. Brug denne metode, hvis du vil oprette en fil, der er klar til trykning, og som ikke kræver yderligere farvekonverteringer. Når du vælger en PDF/X-1a-standard, bliver der ikke integreret nogen profiler i PDF-filen.

Bemærk:

Alle oplysninger om staffagefarver bevares under farvekonverteringen. Det er kun de tilsvarende procesfarver, der konverteres til det angivne farverum.