3D-mallien lisääminen PDF-sivulle (Acrobat Pro)

3D-työkalulla voit sijoittaa PDF-tiedoston sivulle kolmiulotteisen tiedoston (U3D 3rd Edition- tai PRC-muodossa). Acrobat Pro pystyy luomaan kolmiulotteisia PDF -tiedostoja, mutta vain U3D ECMA 1 -tiedostoista.

Sijoitettuasi kolmiulotteisen tiedoston voit muokata kuva-aluetta, jolla 3D-malli näkyy, muuttaa 3D-työkalurivin ja kolmiulotteisen sisällön esitysominaisuuksia sekä luoda lisänäkymiä.

3D-mallin lisääminen sivulle

1. Valitse Työkalut > Vuorovaikutteiset objektit > Lisää 3D.
  2. Luo kuva-alue kolmiulotteista tiedostoa varten vetämällä sivulle suorakulmio.
  3. Valitse Lisää 3D-sisältöä -valintaikkunassa Selaa, valitse kolmiulotteinen tiedosto ja napsauta sitten Avaa.

Huomautus:

Voit määrittää tiedoston alustavat 3D-ominaisuudet valitsemalla Lisää 3D-sisältöä -valintaikkunassa Näytä lisäasetukset.

Kolmiulotteisen kuva-alueen siirtäminen, poistaminen tai sen koon muuttaminen

1. Valitse Työkalut > Vuorovaikutteiset objektit > Valitse objekti .

Huomautus:

Älä sekoita objektinvalintatyökalua tavalliseen valintatyökaluun. Käytä kolmiulotteisen kuva-alueen säätämiseen objektinvalintatyökalua.

2. Valitse kolmiulotteinen kuva-alue ja tee tarvittavat muutokset:
    • Jos haluat siirtää kuva-aluetta, vedä se uuteen paikkaan sivulla.

• Jos haluat poistaa kuva-alueen (ja 3D-mallin), valitse se ja paina Delete-näppäintä.

• Jos haluat muuttaa kuva-alueen kokoa, vedä kehyksen kulmia. Kolmiulotteisen sisällön mittasuhteet säilyvät muokatun kehyksen sisäpuolella.

Kolmiulotteisuusominaisuudet (Acrobat Pro)

Voit tarkastella 3D-ominaisuuksia käyttämällä objektinvalintatyökalua (Työkalut > Vuorovaikutteiset objektit > Valitse objekti) ja kaksoisnapsauttamalla aktivoitua mallia.

3D-välilehti

3D-välilehden asetukset vaikuttavat 3D-mallin esitystapaan. 3D-välilehden asetukset eivät vaikuta tuotuun tiedostoon, toisin kuin muiden välilehtien asetukset.

3D-välilehden asetukset ovat samat kuin 3D-työkalurivin asetukset seuraavia poikkeuksia lukuun ottamatta:

Animointityyli

Jos malliin kuuluu animaatio, tämä asetus määrittää, kuinka animaatio toimii Acrobatissa.

Lisää oletusnäkymät

Voit käyttää erilaisia mallinäkymiä. Ortografinen projektio poistaa ulotteisuuden ja säilyttää objektien välisen kokosuhteen, mutta antaa 3D-mallille vähemmän realistisen ulkoasun. Ortografinen projektio sopii erittäin hyvin tietynlaisiin kaavioihin, esimerkiksi kolmiulotteisten matemaattisten funktioiden kuvaajiin. Perspektiiviprojektio muodostaa realistisemman näkymän, jossa kaukaiset objektit näyttävät pienemmiltä kuin edustan samankokoiset objektit.

Näytä työkalurivi

Näyttää 3D-työkalurivin kuvan yhteydessä. Kun tätä vaihtoehtoa ei ole valittu, voit tuoda 3D-työkalurivin näkyviin napsauttamalla 3D-kuvaa hiiren kakkospainikkeella.

Avaa mallipuu

Näyttää mallipuun tai Mallipuu-ruudun. Mallipuussa on kolme ruutua. Kussakin ruudussa näkyy tietyn tyyppisiä tietoja tai säätimiä.

Komentosarja

Asetus määrittää JavaScript-tiedoston, joka suoritetaan, jos 3D-malli otetaan käyttöön. Napsauta Selaa, jos haluat lisätä PDF-tiedostoon JavaScript-tiedoston.

Käynnistysasetukset

Ota käyttöön, kun

Määrittää, milloin 3D-malli aktivoituu. Kun 3D-malli on aktiivinen, voit käsitellä sitä esimerkiksi 3D-suunnistustyökaluilla.

Poista käytöstä, kun

Asetus määrittää, miten 3D-malli poistetaan käytöstä. Kun 3D-malli ei ole käytössä, kuva-alueella näkyy kaksiulotteinen esikatselukuva tai juliste.

Toistotyyli

Voit näyttää 3D-mallin kelluvassa ikkunassa sivun ulkopuolella. Jos valitset Toista sisältö kelluvassa ikkunassa, voit valita ikkunan koon (pikseleinä) Korkeus- ja Leveys-valikoista.

Reunuksen leveys

Valitse tämä, jos haluat lisätä kolmiulotteisen objektin ympärille reunan.

Läpinäkyvä tausta

Poistaa taustavärin.

Julistekuva

Valitse julistekuva-asetus, jos haluat korvata 3D-mallin oletusnäkymän silloin, kun malli ei ole aktiivinen. Napsauta Selaa ja etsi sopiva kuva.

Resurssit

Resurssit-välilehdessä voit lisätä 3D-malliin Flash®-sovelluksessa luotuja tiedostoja animaatioiksi, tehosteiksi ja pintakuvioiksi. Voit sitoa Flash-resurssin valitsemalla sen resurssiluettelosta ja valitsemalla sitten sidontatyypin (Edusta, Tausta tai Materiaali). Sitoessasi materiaalia anna myös materiaalinimi osalle tai osille, joissa haluat materiaalin näkyvän.

Lisää

Käytä tätä, kun lisäät SWF-tiedostoja 3D-mallin animaatioiksi ja taustoiksi.

Lisää hakemisto

Valitse tämä, kun lisäät kolmiulotteiseen objektiin resurssitiedostojen hakemiston.

Poista

Valitse luettelosta tiedosto ja poista se napsauttamalla Poista.

Nimi

Näyttää luettelosta valitun tiedoston nimen. Voit myös nimetä resurssin uudelleen, mikä on hyödyllistä komentosarjojen luomisen yhteydessä. Voit esimerkiksi korvata nimen komentosarjassa käytettävällä nimellä.

Sidonta

Kun Flash-sovelluksessa luotuja tiedostoja lisätään resurssiksi 3D-malliin, sidonta määrittää näiden tiedostojen toiminnan. Voit esimerkiksi valita yhden resurssin toistettavaksi taustalla ja toisen edustalla. Kun olet lisännyt tiedostoja tiedostoluetteloon, valitse niistä yksi ja valitse sitten Sidonta-osasta joko Tausta, Edusta tai Materiaali.

Materiaali

3D-kehittäjät voivat määrittää mallissa käytettävän materiaalin Materiaali-kentän avulla. Voit liittää materiaalin nimen resurssiin valitsemalla Sidonta-osasta Materiaali.

Flash-muuttujat

Flash-kehittäjät voivat lisätä valittuun tiedostoon ActionScript™-muuttujia Flash-muuttujat-kentän avulla.

Käynnistä JavaScript

Jos 3D-mallin sisältävään PDF-tiedostoon liittyy erillinen JavaScript-tiedosto, voit aktivoida sen.

1. Avaa PDF-tiedosto Acrobatilla.
  2. Ota 3D-malli käyttöön napsauttamalla sitä käsityökalulla, napsauta 3D-mallia hiiren kakkospainikkeella ja valitse Suorita JavaScript.
  3. Etsi lisättävä JavaScript-tiedosto ja napsauta Avaa.