Paperidokumentin skannaaminen PDF-tiedostoon

Voit luoda PDF-tiedoston suoraan paperidokumentista skannerin ja Acrobatin avulla. Windowsissa Acrobat tukee TWAIN-skanneriohjaimia ja Windows Image Acquisition (WIA) -ohjaimia. Mac OS -käyttöjärjestelmässä Acrobat tukee TWAIN- ja Image Capture (ICA) -tekniikoita.

Windowsissa voit joko käyttää väritilan automaattista tunnistusta ja antaa Acrobatin määrittää paperidokumentin sisällön tyypin tai käyttää muita esiasetuksia (Mustavalkoinen dokumentti, Harmaasävyinen dokumentti, Värikuva ja Värillinen dokumentti) oman harkintasi mukaan. Voit määrittää skannauksen esiasetukset tai käyttää Mukautettu skannaus -asetusta ja skannata itse valitsemiesi asetusten mukaisesti.

Huomautus:

Esimääritysten mukainen skannaus on mahdollinen vain skanneriajureissa, jotka tukevat Piilota skannerin käyttöliittymä -tilaa. Mac OS ei tue skannauksen esimäärityksiä.

Jos Windowsiin on asennettu WIA-ohjain skanneria varten, voit luoda PDF-tiedoston käyttämällä skannerin skannauspainiketta. Paina Skannaa-painiketta ja valitse sitten Windowsissa rekisteröityjen sovellusten luettelosta Adobe Acrobat. Valitse Acrobatin Skannaa-valintaikkunasta skanneri ja dokumentin esimääritys tai Mukautettu skannaus.

Paperidokumentin skannaaminen PDF:ksi käyttämällä väritilan automaattista tunnistusta (Windows)

1. Valitse Tiedosto > Luo > PDF skannerista > Väritilan automaattinen tunnistus.

2. Jos ohjelma kysyy, skannataanko lisää sivuja, valitse Skannaa lisää sivuja, Skannaa kääntöpuolet tai Skannaus on valmis ja napsauta sitten OK.

Paperidokumentin skannaaminen PDF-tiedostoon käyttämällä esimääritystä (Windows)

1. Valitse Tiedosto > Luo > PDF skannerista > [dokumentin esimääritys].

2. Jos ohjelma kysyy, skannataanko lisää sivuja, valitse Skannaa lisää sivuja, Skannaa kääntöpuolet tai Skannaus on valmis ja napsauta sitten OK.

Paperidokumentin skannaaminen PDF-tiedostoon ilman esimäärityksiä

1. Tee Acrobatissa jokin seuraavista toimista:
    • (Windows) Valitse Tiedosto > Luo > PDF skannerista > Mukautettu skannaus.
    • (Mac OS) Valitse Arkisto > Luo > PDF skannerista.
  2. Valitse tarvittavat skannausasetukset Skannaa-valintaikkunasta ja napsauta sitten Skannaa-painiketta.

Huomautus:

Jos otat käyttöön skannerin oman käyttöliittymän Acrobat-käyttöliittymän sijasta, näyttöön tulee muita ikkunoita tai valintaikkunoita. Skannerin käyttöohjeissa on tietoja käytettävissä olevista asetuksista. Mac OS:ssä skannerin käyttöliittymä näkyy aina.

3. Jos ohjelma kysyy, skannataanko lisää sivuja, valitse Skannaa lisää sivuja, Skannaa kääntöpuolet tai Skannaus on valmis ja napsauta sitten OK.

Skannatun PDF-tiedoston optimoiminen

1. Avaa skannatusta dokumentista luotu PDF-tiedosto.
  2. Valitse Työkalut > Dokumentin käsittely > Optimoi skannattu PDF.

3. Valitse asetukset Optimoi skannattu PDF -valintaikkunasta ja napsauta OK.

Skannauksen esimääritysten muuttaminen (Windows)

1. Valitse Tiedosto > Luo > PDF skannerista > Määritä esiasetukset.

2. Valitse Määritä esiasetukset -valintaikkunasta esiasetus: Väritilan automaattinen tunnistus, Mustavalkoinen dokumentti, Harmaasävyinen dokumentti, Värillinen dokumentti tai Värikuva.

3. Muuta asetuksia tarvittaessa.
  4. Tallenna esimääritys napsauttamalla Tallenna ja napsauta sitten Sulje.

Skannausasetukset

Skanneri

Valitse asennettu skanneri. Tietokoneeseen on ensin asennettava skannerin valmistajan toimittama skannausohjelma. Jos käyttöjärjestelmänä on Windows, napsauta Asetukset-painiketta ja määritä skannerin asetukset.

Esimääritykset

Valitse muokattava esimääritys.

Puolet

Valitse yksi- tai kaksipuolinen skannaus. Jos valitset Molemmat puolet ja skannerin asetuksilla on valittu yksipuolinen skannaus, skannerin asetus syrjäyttää Acrobatin asetukset.

Huomautus:

Voit skannata sivujen molemmat puolet myös skannereilla, jotka eivät sinällään tue kaksipuolista skannausta. Kun Molemmat puolet -asetus on valittu, näyttöön tulee valintaikkuna ensimmäisten puolten skannauksen jälkeen. Sitten voit kääntää lokerossa olevat arkit ympäri ja valita valintaikkunasta Skannaa kääntöpuolet (arkin kääntöpuoli) -asetuksen. Näin saadaan PDF-tiedosto, jonka kaikki sivut ovat oikeassa järjestyksessä.

Väritila (vain Windows)

Valitse skannerin tukema perusväritila (Automaattinen tunnistus, Väri, Mustavalkoinen tai Harmaasävy). Tämä asetus on käytettävissä, jos skanneriasetukset on määritetty käyttämään Acrobatin skannausvalintaikkunaa skannerisovelluksen sijasta.

Tarkkuus (vain Windows)

Valitse skannerin tukema tarkkuus. Tämä asetus on käytettävissä, jos skanneriasetukset on määritetty käyttämään Acrobatin skannausvalintaikkunaa skannerisovelluksen sijasta.

Huomautus:

Jos valitset Väritila- tai Resoluutio-asetuksen, jota skanneri ei tue, näyttöön tulee ilmoitus ja skannerin sovellusikkuna avautuu. Valitse eri asetukset skannerin sovellusikkunasta.

Paperikoko (vain Windows)

Valitse paperikoko tai määritä leveys ja korkeus.

Kehota skannaamaan lisää sivuja

Kun tämä on valittu, näyttöön tulee jokaisen skannauksen jälkeen valintaikkuna, jossa kehotetaan skannaamaan seuraava sivu.

Uusi PDF-dokumentti

Luo uuden PDF-tiedoston. Tätä asetusta ei ole Määritä esimääritykset -valintaikkunassa.

Useita tiedostoja

Luo useasta paperidokumentista useita tiedostoja. Napsauta Lisää asetuksia ja määritä, luodaanko tiedostoista PDF-portfolio, sekä kunkin tiedoston sivumäärä ja tiedostonimen etuliite. Näitä asetuksia ei ole Määritä esimääritykset -valintaikkunassa.

Liitä aiemmin luotuun tiedostoon tai portfolioon

Lisää muunnetun skannaustiedoston PDF-tiedostoon tai PDF-portfolioon. Tätä asetusta ei ole Määritä esimääritykset -valintaikkunassa.

Optimoi skannattu PDF

Valitsemalla tämän asetuksen voit optimoida PDF:n. Tällä asetuksella pakataan ja suodatetaan skannatun PDF:n kuvat.

Pieni koko/Hyvä laatu

Säädä tiedoston koon ja laadun välistä tasapainoa liukusäätimellä. Napsauta Asetukset, jos haluat vaikuttaa optimointiin tiedoston pakkaamista ja suodatusta koskevilla asetuksilla.

Tee etsittäväksi (suorita OCR)

Valitse tämä asetus, jos haluat muuntaa PDF-tiedoston tekstikuvat etsittäväksi ja valittavaksi tekstiksi. Tällä asetuksella käytetään optista tekstintunnistusta (OCR) sekä kirjasimien ja sivujen tunnistusta tekstikuviin. Napsauta Asetukset, jos haluat määrittää asetuksia Tunnista teksti - asetukset -valintaikkunassa. Katso Skannattujen dokumenttien tekstin tunnistaminen.

Tee PDF/A-yhteensopiva

Valitse tämä asetus, jos haluat PDF-tiedoston noudattavan ISO-standardia PDF/A-1b. Kun asetus on valittu, Tunnista teksti - asetukset -valintaikkunasta voidaan valita PDF-tulostustyyli-asetukseksi vain Kuva, jossa tekstinhakutoiminto toimii.

Lisää metatiedot

Kun tämä asetus on valittu, Dokumentin ominaisuudet -valintaikkuna avautuu skannauksen jälkeen. Dokumentin ominaisuudet -valintaikkunassa voit lisätä PDF-tiedostoon metatietoja eli skannattua dokumenttia koskevia tietoja. Jos luot useita tiedostoja, voit antaa niitä kaikkia koskevat yhteiset metatiedot.

Skannerin asetukset -valintaikkuna

Tiedonsiirtomenetelmä

Perustila siirtää tiedot käyttämällä skannerin oletustilaa. Muistitila on automaattisesti valittu, jos skannausresoluutio on yli 600 pistettä tuumalla (dpi).

Käyttöliittymä

Piilota skannerin oma käyttöliittymä -asetus ohittaa skanneriohjelmiston ikkunat ja valintaikkunat. Skannaus alkaa sen sijaan suoraan määritettyjen Mukautettu skannaus -asetusten mukaisesti.

Käännä mustavalkoiset kuvat

Tämä asetus muuntaa esimerkiksi mustavalkoiset negatiivit positiiveiksi.

Optimoi skannattu PDF -valintaikkuna

Optimoi skannattu PDF -valintaikkunassa määritetään kuva-asetukset eli miten skannatut kuvat suodatetaan ja pakataan PDF:ää varten. Oletusasetukset sopivat monenlaisille dokumenttisivuille, mutta voit parantaa kuvien laatua, pienentää tiedostojen kokoa tai korjata skannausongelmia mukauttamalla asetuksia.

Käytä adaptiivista pakkausta

Jakaa kunkin sivun mustavalkoiseen, harmaasävyiseen ja värilliseen osioon sekä valitsee esitystavan, joka säilyttää ulkoasun ja pakkaa tehokkaasti kunkin sisältötyypin. Suositellut skannausresoluutiot ovat 300 dpi (pistettä tuumalla) harmaasävy- ja RGB-sivuille sekä 600 dpi mustavalkosivuille.

Väri/harmaasävy-asetukset

Kun skannaat värillisiä tai harmaasävyisiä sivuja, valitse jokin seuraavista:

JPEG2000

Käyttää värikuvasisällössä JPEG2000-pakkausta. (Tätä asetusta ei suositella PDF/A-tiedostojen luontiin. Käytä sen sijaan JPEG-muotoa.)

ZIP

Käyttää värikuvasisällössä ZIP-pakkausta.

JPEG

Käyttää värikuvasisällössä JPEG-pakkausta.

Huomautus:

Skanneri käyttää joko valittua Väri/harmaasävy-asetusta tai valittua Mustavalkoinen-asetusta. Se, kumpi on käytössä, riippuu Acrobatin skannausvalintaikkunassa tai skannerin TWAIN-liittymässä valituista asetuksista. TWAIN-liittymä saattaa avautua, kun olet napsauttanut skannauspainiketta Acrobatin skannausvalintaikkunassa. (Normaalisti skannerisovelluksen valintaikkuna ei avaudu.)

Mustavalkoinen

Kun skannaat mustavalko- tai yksivärikuvia, valitse jokin seuraavista:

JBIG2 (häviötön) & JBIG2 (häviöllinen)

Käyttää JBIG2-pakkausmenetelmää mustavalkoisilla lähdesivuilla. Korkeimmat laatuasetukset käyttävät häviötöntä menetelmää; alhaisemmilla asetuksilla tekstiä pakataan huomattavasti. Tekstisivut ovat yleensä 60 % pienempiä kuin CCITT Group 4 -menetelmällä pakatut sivut, mutta pakkaaminen on hidasta. Yhteensopiva Acrobat 5.0:n (PDF 1.4) ja uudempien versioiden kanssa.

Huomautus:

Jos haluat dokumenttien olevan yhteensopivia Acrobat 4.0:n kanssa, käytä jotakin muuta pakkausmenetelmää kuin JBIG2.

CCITT Group 4

Käyttää CCITT Group 4 -pakkausta mustavalkoisilla sivuilla. Tämä nopea, häviötön pakkausmenetelmä on yhteensopiva Acrobat 3.0:n (PDF 1.2) ja uudempien versioiden kanssa.

Pieni koko/Hyvä laatu

Määrittää tasapainokohdan tiedoston koon ja laadun välillä.

Oikaise

Kallistaa jokaista sivua, jonka reunat eivät ole skannerin kuvatason suuntaisia, jotta PDF-sivu tulee tarkasti pystysuoraan. Valitse On tai Ei.

Taustan poisto

Muuttaa melkein valkoiset alueet valkoisiksi harmaasävy- ja värisivuilla (ei mustavalkosivuilla).

Huomautus:

Saat parhaat tulokset, kun kalibroit skannerin kontrasti- ja kirkkausasetukset niin, että tavallisella skannatulla mustavalkosivulla on tummanharmaa tai musta teksti ja valkoinen tausta. Silloin saadaan hyvät tulokset Ei- tai Pieni-asetuksella. Jos skannaat sanomalehteä tai muuta kuin valkoista paperia, voit siistiä sivun Normaali- tai Suuri-asetuksella.

Poista verhot

Poistaa rasteripisteet, jotka voivat häiritä JPEG-pakkausta, aiheuttaa moiré-kuvioita ja vaikeuttaa tekstin tunnistamista. Sopii 200–400 dpi:n harmaasävy- tai RGB-sivuille tai mukautuvaa pakkausta käytettäessä 400–600 dpi:n mustavalkosivuille. On-asetus (suositeltava) käyttää suodinta harmaasävy- tai RGB-sivuilla, joiden resoluutio on vähintään 300 dpi. Valitse Ei, kun skannaat sivua, jolla ei ole kuvia eikä täytettyjä alueita, tai kun skannaustarkkuus on suotimen toiminta-alueen ulkopuolella.

Tekstin terävöittäminen

Terävöittää skannatun PDF-tiedoston tekstin. Alhainen oletusarvo on sopiva useimmille dokumenteille. Korota asetusta, jos tulostetun dokumentin laatu on huono ja teksti on epäselvää.

Skannausvihjeitä

• Acrobatin skannaustoiminto hyväksyy kuvat, joiden resoluutio on 10–3 000 dpi. Jos valitset PDF-tulostustyyli-asetukseksi Kuva, jossa tekstinhakutoiminto toimii tai ClearScan, nämä asetukset edellyttävät vähintään 72 dpi:n resoluutiota. Lisäksi yli 600 dpi:n resoluutio interpoloidaan enintään 600 dpi:ksi.

• Jos haluat pakata skannatun kuvan häviöttömästi, valitse Optimoi skannattu PDF -valintaikkunan Optimointiasetuksista jompikumpi seuraavista asetuksista: CCITT Group 4 mustavalkokuville tai Häviötön väri- tai harmaasävykuville. Jos kuva liitetään PDF-tiedostoon ja tiedosto tallennetaan Tallenna-komennolla, skannattua kuvaa ei pakata. Jos PDF-tiedosto tallennetaan Tallenna nimellä -komennolla, skannattu kuva ehkä pakataan.

• Useimpien sivujen osalta mustavalkoinen skannaus resoluutiolla 300 dpi tuottaa muunnokseen parhaiten sopivan tekstin. Jos tarkkuus on 150 dpi, optisen tekstintunnistuksen (OCR) tarkkuus heikkenee hieman ja skannauksessa saattaa tapahtua enemmän kirjasimentunnistusvirheitä. Jos tarkkuus on 400 dpi tai enemmän, käsittely hidastuu ja pakatuista sivuista tulee suurempia. Jos sivulla on paljon tunnistamattomia sanoja tai hyvin pientä tekstiä (9 pistettä tai vähemmän), yritä skannata suuremmalla tarkkuudella. Aina kun mahdollista, skannaa mustavalkoisena.

• Kun Tunnista teksti OCR:n avulla -asetusta ei ole valittu, koko resoluutioalue 10–3 000 dpi on käytettävissä, mutta suositeltu resoluutio on 72 dpi tai enemmän. Mukautuvaa pakkausta käytettäessä harmaasävy- ja RGB-sivuille suositellaan 300 dpi:n resoluutiota ja mustavalkoisille sivuille 600 dpi:n resoluutiota.

• Kun sivuja skannattaessa käytetään 24-bittisiä värejä, 300 dpi:n resoluutiota ja 8,5 x 11 tuuman (21,59 x 27,94 cm) kokoa, pakkaamattomasta kuvasta tulee suuri (25 Mt). Järjestelmässä tarvitaan ehkä yli 50 megatavua näennäismuistia kuvan skannaamiseen. Sekä skannaus että käsittely kestävät 600 dpi:n resoluutiolla yleensä noin neljä kertaa kauemmin kuin 300 dpi:n resoluutiolla.

• Älä käytä sekoiteväri- tai puolisävyskannausasetuksia. Nämä asetukset voivat parantaa valokuvien ulkoasua, mutta vaikeuttavat tekstin tunnistamista.

• Jos teksti on painettu värilliselle paperille, koeta lisätä kirkkautta ja kontrastia noin 10 %. Jos skannerissa on värisuodatustoiminto, harkitse taustavärin poistavan suotimen tai valaisimen käyttämistä. Jos teksti ei näy terävänä tai katoaa, yritä parantaa skannauslaatua säätämällä skannerin kontrastia ja kirkkautta.

• Jos skannerissa on kirkkauden käsinsäätö, säädä sitä niin, että merkit ovat kirkkaita ja oikean muotoisia. Jos merkit koskettavat toisiaan, aseta kirkkausarvo (valoisuus) suuremmaksi. Jos merkit ovat toisistaan erillään, aseta kirkkausarvo (valoisuus) pienemmäksi.

Skannattujen dokumenttien tekstin tunnistaminen

Acrobatin avulla voit tunnistaa skannatuissa, PDF-tiedostoiksi muunnetuissa dokumenteissa olevan tekstin. Tekstintunnistusohjelmiston (OCR) avulla voit etsiä, korjata ja kopioida skannatun PDF-tiedoston tekstiä. Jos PDF-tiedostossa on tarkoitus käyttää optista tekstintunnistusta, alkuperäisen skannausresoluution on oltava vähintään 72 dpi.

Huomautus:

Skannaaminen 300 dpi:n resoluutiolla tuottaa parhaiten muunnettavaksi sopivan tekstin. 150 dpi:n resoluutiolla tekstin tunnistuksen tarkkuus on hieman heikompi.

Yhden dokumentin tekstin tunnistaminen

1. Avaa skannattu PDF-tiedosto.
  2. Valitse Työkalut > Tekstintunnistus > Tässä Tiedostossa.

3. Valitse Tunnista teksti -valintaikkunan Sivut-kohdasta haluamasi asetus.

4. Voit myös avata Tekstintunnistus - Yleiset asetukset -valintaikkunan napsauttamalla Muokkaa-painiketta ja määrittää tarvittavat asetukset.

Usean dokumentin tekstin tunnistaminen

1. Valitse Acrobatissa Työkalut > Tekstintunnistus > Useissa tiedostoissa.

2. Napsauta Tunnista teksti -valintaikkunassa Lisää tiedostoja ja valitse Lisää tiedostoja, Lisää kansiot tai Lisää avoimet tiedostot. Valitse sitten tiedostot tai kansio.
  3. Määritä Tulostusasetukset-valintaikkunassa kohdekansio tulostustiedostoille sekä tiedostonimen oletusasetukset.
  4. Määritä asetukset Tekstintunnistus - Yleiset asetukset -valintaikkunassa ja napsauta sitten OK.

Tekstintunnistus - yleiset asetukset -valintaikkuna

Ensisijainen tekstintunnistuskieli

Määrittää, mitä kieltä tekstintunnistusohjelma käyttää merkkien tunnistukseen.

PDF-tulostustyyli

Määrittää tuotettavan PDF-tiedoston tyypin. Kaikki asetukset edellyttävät, että skannausresoluutio on 72 dpi tai suurempi (suositeltava). Kaikkiin muotoihin voidaan soveltaa optista tekstintunnistusta (OCR) ja tekstiä sisältäviin kuviin voidaan soveltaa kirjasimen- ja sivuntunnistusta ja ne voidaan muuntaa tavalliseksi tekstiksi.

Kuva, jossa tekstinhakutoiminto toimii

Varmistaa, että teksti on haettavissa ja valittavissa. Tämä asetus säilyttää alkuperäisen kuvan, oikaisee sen tarvittaessa ja asettaa sen päälle näkymättömän tekstitason. Saman valintaikkunan Interpoloi kuvat alaspäin -valinta määrittää, interpoloidaanko kuva alaspäin ja kuinka paljon.

Kuva, jossa tekstinhakutoiminto toimii (Tarkka)

Varmistaa, että teksti on haettavissa ja valittavissa. Tämä asetus säilyttää alkuperäisen kuvan ja asettaa sen päälle näkymättömän tekstitason. Suositellaan tapauksissa, joissa alkuperäinen kuva halutaan toistaa mahdollisimman tarkasti.

ClearScan

Muodostaa uuden Type 3 -kirjasimen, joka tarkoin vastaa alkuperäistä, ja säilyttää sivun taustan käyttämällä pieniresoluutioista kopiota.

Interpoloi arvoon

Pienentää väri-, harmaasävy- ja mustavalkokuvien pikselimäärää optisen tekstintunnistuksen jälkeen. Valitse käytettävän interpoloinnin taso. Suuri arvo merkitsee vähäisempää interpolointia ja tuottaa tarkkuudeltaan paremmat PDF-tiedostot.

OCR-tekstin korjaaminen PDF-tiedostoissa

Kun teet optisen tekstintunnistuksen skannatulle dokumentille, Acrobat analysoi tekstin bittikartat ja korvaa kyseiset bittikartta-alueet sanoilla ja merkeillä. Jos paras mahdollinen vastine on epävarma, Acrobat merkitsee sanan epävarmaksi. Epävarmat sanat näkyvät PDF:ssä sanan alkuperäisenä bittikarttana, mutta teksti on sanan bittikartan takana olevassa näkymättömässä kerroksessa. Tämän ansiosta sana on haettavissa, vaikka se näkyy bittikarttana.

Huomautus: Jos yrität valita tekstiä skannatussa PDF:ssä, jolle ei ole tehty optista tekstintunnistusta, tai yrität käyttää Lue ääneen -toimintoa kuvatiedostossa, Acrobat kysyy, haluatko tehdä optisen tekstintunnistuksen. Jos napsautat OK, Tekstintunnistus-valintaikkuna avautuu. Siinä voit valita asetuksia, jotka on kuvattu yksityiskohtaisesti edellistä aihetta käsittelevässä kohdassa.

1. Tee jokin seuraavista toimista:

• Valitse Työkalut > Tekstintunnistus > Etsi kaikki arvaukset. Kaikki sivun epävarmat sanat ovat ruutujen sisällä. Napsauttamalla mitä tahansa epävarmaa sanaa saat epävarman tekstin näkyviin Etsi elementti -valintaikkunassa.
    • Valitse Työkalut > Tekstintunnistus > Etsi ensimmäinen arvaus.

Huomautus: Jos suljet Etsi elementti -ikkunan ennen kaikkien epävarmojen sanojen korjaamista, voit palata prosessiin valitsemalla Työkalut > Tekstintunnistus > Etsi ensimmäinen arvaus tai napsauttamalla mitä tahansa epävarmaa sanaa tekstin muokkaustyökalulla.

2. Valitse Etsi-asetuksessa OCR-arvaukset.

3. Vertaa Epävarma-tekstiruudussa olevaa sanaa skannatun dokumentin sanaan. Voit korjata epävarman sanan napsauttamalla dokumentissa korostettua kohdetta ja kirjoittamalla uuden tekstin. Jos ohjelma tunnisti epävarman kohdan virheellisesti tekstiksi, napsauta Ei tekstiä -painiketta.

4. Tarkista ja korjaa muut epävarmat sanat ja sulje sitten Etsi elementti -valintaikkuna.