Voit allekirjoittaa dokumentin sen sisällön vahvistamiseksi tai dokumentin hyväksymiseksi. Tarkoituksen mukaan käytetään erityyppisiä allekirjoituksia.

PDF-dokumentin allekirjoittaminen allekirjoituksellasi

Jos haluat allekirjoittaa PDF-tiedoston, voit kirjoittaa, piirtää tai lisätä kuvan omasta käsin tehdystä allekirjoituksestasi. Voit myös lisätä tekstiä, kuten nimesi, yrityksen nimen, tehtävänimikkeesi tai päivämäärän. Kun dokumentti on valmis, allekirjoitus ja teksti muuttuvat sen osaksi.

Lisätietoja digitaalisen tunnuksen määrittämisestä sertifikaattipohjaisia allekirjoituksia varten on artikkelissa Digitaaliset tunnukset.

Huomautus:

Tee muokkaukset valmiiksi ennen allekirjoittamista. Dokumenttiin allekirjoittamisen jälkeen tehdyt muutokset saattavat mitätöidä allekirjoituksen.

1. Avaa PDF-tiedosto Acrobatilla.

2. Valitse Täytä ja allekirjoita.

Täytä ja allekirjoita -paneeli

Huomautus:

Jos et näe Täytä ja allekirjoita -vaihtoehtoa työkalupalkissa, päivitä Acrobat XI. Napsauta Acrobatin Ohje-valikkoa ja valitse Etsi päivityksiä. Lataa kaikki saatavana olevat päivitykset ja ota ne käyttöön toimimalla näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

3. Valitse Täytä ja allekirjoita -työkalut -paneelista Lisäätekstiä  lisätäksesitekstiä, kuten nimesi, yrityksesi, tittelisi tai päivämäärän. Napsauta dokumentin kohtaa, johon haluat lisätä tekstin, ja ala kirjoittaa.

4. Valitse Täytä ja allekirjoita -työkalut -paneelista Sijoita allekirjoitus.

Kun lisäät allekirjoituksen ensimmäistä kertaa, Sijoita allekirjoitus -komento avaa valintaikkunan, jossa voit luoda tai johon voit tuoda allekirjoituksen.

Huomautus:

Huomautus: Jos sinulla on jo allekirjoitus, valitse Sijoita allekirjoitus ja siirry vaiheeseen 6. Jos haluat muuttaa olemassa olevaa allekirjoitusta tai poistaa sen, napsauta Sijoita allekirjoitus -kohdan vieressä olevaa nuolipainiketta ja valitse sitten Muuta tallennettua allekirjoitusta tai Poista tallennettu allekirjoitus.

5. (Ensimmäinen allekirjoitus) Määritä Sijoita allekirjoitus -valintaikkunassa sijoitettavan allekirjoituksen tyyppi:

Valitse allekirjoitus -asetus
    Voit kirjoittaa, käyttää Web-kameraa, piirtää tai tuoda allekirjoituksen tai allekirjoittaa dokumentin sertifikaatilla. Acrobat käyttää kyseistä allekirjoitusta PDF-tiedostoissa, jotka allekirjoitat myöhemmin.

Kirjoita allekirjoitus

Kirjoita nimesi Anna oma nimesi -kenttään. Voit valita pienestä joukosta allekirjoitustyylejä; napsauta Muuta allekirjoituksen tyyliä, jos haluat tarkastella toista tyyliä. Kun allekirjoitus on sellainen kuin haluat, valitse Hyväksy.

Käytä Web-kameraa

Käytä Web-kameraa -asetus avaa videokehyksen, jossa voit ottaa allekirjoituksesta kuvan järjestelmän Web-kameralla. Lisätietoja on kohdassa Allekirjoituksen luominen PDF-tiedoston allekirjoittamista varten.

Piirrä allekirjoitus

Piirrä allekirjoituksesi Piirrä allekirjoituksesi -kenttään. Kun allekirjoitus on sellainen kuin haluat, valitse Hyväksy.

Käytä kuvaa

Lisää allekirjoituksen kuva. Lisätietoja on kohdassa Allekirjoituksen luominen PDF-tiedoston allekirjoittamista varten.

Käytä sertifikaattia

Napsauta Seuraava. Määritä allekirjoituksen paikka ja ulkoasu näyttöön tulevien ohjeiden mukaisesti ja tallenna allekirjoitettu PDF. (Vaiheet 6 ja 7 eivät koske sertifikaattia käyttäviä allekirjoituksia.)

6. Napsauta PDF-tiedoston kohtaa, johon haluat sijoittaa allekirjoituksen.
  7. Jos haluat siirtää tai kääntää allekirjoitusta tai muuttaa sen kokoa, toimi seuraavasti:
    Siirrä allekirjoitusta, muuta sen kokoa tai kierrä sitä
    A. Siirrä osoitinta B. Muuta osoittimen kokoa C. Kierrä osoitinta

Siirrä

Siirrä kohdistin allekirjoituksen päälle ja vedä se haluamaasi kohtaan.

Muuta kokoa

Muuta kokoa vetämällä kahvan kulmaa.

Käännä

Siirrä kohdistin kiertokahvan (ylhäällä keskellä) päälle, ja kun kohdistin muuttuu ympyränmuotoiseksi nuoleksi, kierrä allekirjoitusta vetämällä.

Lisätietoja digitaalisista allekirjoitusvaihtoehdoista on artikkelissa Digitaalisten allekirjoitusten tarkistaminen.

Allekirjoituksen luominen PDF-tiedostojen allekirjoittamista varten

Voit luoda allekirjoituksen PDF-tiedoston allekirjoittamista varten Web-kameralla tai piirtämällä sen.

Käytä Web-kameraa

1. Valitse Täytä ja allekirjoita -työkalut -paneelista Sijoita allekirjoitus.

2. Valitse Käytä Web-kameraa

Valitse Käytä Web-kameraa.
    Videokehyksessä näkyy järjestelmän kameran välittämä reaaliaikainen videosyöte.

3. Allekirjoita nimesi parhaan tuloksen varmistamiseksi mustalla musteella puhtaalle ja tyhjälle valkoiselle arkille ja pidä sitä Web-kameran edessä. Aloita allekirjoituskuvan kuvaus valitsemalla Käynnistä Web-kamera.

Huomautus:

Varmista, että allekirjoitus on videon näyttökehyksen sinisellä viivalla.

Kuvaa allekirjoituskuva Web-kameralla
    Allekirjoituksen kuvaus ja näyttö.

Voit säätää allekirjoituksen selkeyttä liikuttelemalla pitelemääsi paperia. Kun allekirjoitus on kohdistettu siniselle viivalle oikein, allekirjoitus kuvataan automaattisesti.

4. Esikatsele siirrettyä allekirjoitusta. Kun allekirjoitus on sellainen kuin haluat, valitse Hyväksy.

Käytä kuvaa

1. Kirjoita allekirjoituksesi mustalla musteella puhtaalle ja tyhjälle valkoiselle paperiarkille. Kirjoita keskelle paperia, jotta et valokuvaa tai skannaa reunoja mukaan.

2. Valokuvaa tai skannaa allekirjoitus. Jos otat kuvan allekirjoituksestasi, varmista, että sivun valaistus on hyvä ja että allekirjoitus ei jää varjoon.

3. Siirrä tai skannaa valokuva tietokoneeseen. Acrobat hyväksyy JPG-, PNG-, GIF-, BMP-, TIFF- ja PDF-tiedostot. Kirjaa ylös tiedoston sijainti, jotta löydät sen PDF-tiedostoja allekirjoittaessasi.

Kuvaa ei tarvitse rajata. Acrobat tuo pelkästään allekirjoituksen, jos valokuva tai skannaustulos on kohtuullisen puhdas.

4. Valitse Acrobatin Täytä ja allekirjoita -työkalut -paneelista Sijoita allekirjoitus.

5. Valitse Käytä kuvaa. Etsi ja valitse allekirjoitustiedosto ja napsauta sitten Hyväksy.

Valitse allekirjoitustiedosto
    Käytä luomaasi allekirjoituksen kuvatiedostoa.

Allekirjoitetun PDF-tiedoston lähettäminen faksilla tai sähköpostitse

Voit lähettää allekirjoitettuja dokumentteja faksilla tai sähköpostitse Adobe Sign -palvelussa. Adobe Sign tallentaa online-tilillesi kopion, jota voit helposti käyttää myöhemmin. Voit kirjautua Adobe Sign -palveluun Adobe ID:llä tai luoda tilin.

1. Kun dokumentti on valmis, valitse Lähetä tai kerää allekirjoitukset Täytä ja allekirjoita -paneelista.

2. Valitse Lähetä sähköpostilla tai faksilla

3. Kun näyttöön tulee kehote ”Allekirjoitettu dokumenttisi ladataan Adobe Sign -palveluun...”, valitse Jatka

Jos sinua pyydetään kirjautumaan sisään, kirjaudu Adobe ID:lläsi ja salasanallasi sisään.

4. Kun Adobe Sign avautuu selaimeen, täytä tarvittavat kentät ja valitse Toimita.

5. Rekisteröi dokumentti ja viimeistele lähetys näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Lukitse dokumentti allekirjoittamisen jälkeen

Jos käytät PDF-tiedoston allekirjoittamiseen tai vahvistamiseen digitaalista tunnusta, näet vaihtoehdon, jolla voit lukita dokumentin sen allekirjoittamisen jälkeen.

Huomautus: Sijoita allekirjoitus -toiminnon avulla voit luoda tavallisen allekirjoituksen, joka ei ole digitaalinen tunnus.

Lisätietoja PDF-tiedoston vahvistamisesta tai allekirjoittamisesta digitaalisella tunnuksella on seuraavassa osassa.

PDF-tiedoston allekirjoittaminen digitaalisella tunnuksella

Kun saat PDF-tiedoston, johon on lisätty allekirjoituskenttä, napsauta kenttää, niin Acrobat tai Reader näyttää oletusarvoisen digitaalisen tunnuksen, jos se on jo lisätty. Muussa tapauksessa näet vaihtoehdon, jonka avulla voit luoda uuden digitaalisen tunnuksen. Vaikka allekirjoituskenttää ei olisi lisätty, voit allekirjoittaa PDF-tiedoston Allekirjoita sertifikaatilla -työkalulla. Toimi seuraavien ohjeiden mukaan.

PDF-tiedoston vahvistaminen tai allekirjoittaminen digitaalisella tunnuksella:

1. Laajenna paneeli valitsemalla Täytä ja allekirjoita ja sitten Käsittele sertifikaatteja.

Käsittele sertifikaatteja
  2. Valitse Allekirjoita sertifikaatilla. Näet kehotteen, jossa sinua pyydetään piirtämään ruutu. Valitse Vedä uusi allekirjoitusruutu.

Piirrä uusi allekirjoitusruutu
  3. Siirry PDF-tiedostossa paikkaan, johon haluat sijoittaa digitaalisen tunnuksen tai allekirjoituksen, ja piirrä sitten hiirtä vetämällä ruutu allekirjoituksen sijoittamista varten.

Näyttöön tulee Allekirjoita dokumentti -valintaikkuna. Oletusarvoinen tunnus tai allekirjoitus valitaan avattavasta Allekirjoita nimellä -valikosta. Jos haluat valita toisen tunnuksen, napsauta avattavaa valikkoa ja valitse tunnus.

Allekirjoita dokumentti oletusarvoisella digitaalisella tunnuksella

Huomautus: Jos haluat luoda uuden digitaalisen tunnuksen, valitse avattavasta valikosta Uusi tunnus ja toimi kohdassa Itse allekirjoitettavan digitaalisen tunnuksen luominen annettujen ohjeiden mukaan.

4. Kirjoita digitaalisen tunnuksen salasana Salasana-kenttään.

5. Jos haluat lukita dokumentin allekirjoittamisen jälkeen, valitse Lukitse dokumentti allekirjoittamisen jälkeen -valintaruutu.

Varoitus:

Huomaa, että dokumentti lukitaan, jotta sitä ei enää voi muokata. Tästä on hyötyä, kun olet viimeinen tai ainoa dokumentin allekirjoittava henkilö. Jos et ole varma, tallenna tästä PDF-tiedostosta kopio, ennen kuin valitset tämän vaihtoehdon ja allekirjoitat dokumentin.

6. Valitse Allekirjoita. Sinua voidaan pyytää tallentamaan dokumentti. Valitse toinen nimi, jos haluat säilyttää dokumentista kopion, ja valitse sitten Tallenna. Allekirjoitus sijoitetaan dokumenttiin.

Dokumentti allekirjoitettu

Digitaalisen tunnuksen salasanan palauttaminen tai nollaaminen

Salasanaa ei valitettavasti voi palauttaa tai nollata, jos olet unohtanut sen. Jos loit tunnuksen itse, voit luoda uuden tunnuksen sen luontiin käytetyillä tiedoilla. Jos sait tunnuksen sertifikaatin myöntäjältä, pyydä apua sertifikaatin myöntäjältä.

Lisätietoja on kohdassa Digitaaliset tunnukset.

Lähetä PDF-dokumentit allekirjoitettaviksi muille Adobe Signin avulla

Voit lähettää dokumentteja muille allekirjoitettavaksi Adobe Sign -palvelussa. Adobe Sign on online-palvelu, jonka avulla käyttäjät voivat nopeasti allekirjoittaa dokumentteja Web-selaimessa käyttämättä digitaalista tunnusta. Palvelu seuraa koko prosessia.

Adobe Sign -palvelu lähettää haluamillesi käyttäjille sähköpostiviestin allekirjoitusta odottavasta dokumentista. Käyttäjät tarkistavat ja allekirjoittavat dokumentin suojatussa Adobe Sign -sivustossa. Kun dokumentti on allekirjoitettu, palvelu lähettää sen sähköpostitse sekä sinulle että allekirjoittajille. Adobe Sign tallentaa allekirjoitetun dokumentin tilillesi myöhempää tarvetta varten. Lisätietoja on osoitteessa https://acrobat.adobe.com/fi/fi/sign.html.

1. Avaa allekirjoitettava PDF-tiedosto.

2. Avaa Täytä ja allekirjoita -paneeli (valitse työkalupalkin oikealta puolelta Täytä ja allekirjoita).

3. Avaa paneeli valitsemalla Lähetä tai kerää allekirjoitukset.

4. Valitse Hanki allekirjoitus muualta

5. Kun näyttöön tulee sanoma ”Dokumentti on ladattu Adobe Sign -palveluun”, valitse Jatka.

Jos sinua pyydetään kirjautumaan sisään, kirjaudu Adobe ID:lläsi ja salasanallasi sisään.

6. Kun Adobe Sign -sivusto avautuu selaimeen, lähetä PDF näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.