Lomakkeiden luominen Acrobatissa

Lomakkeita Acrobatilla luotaessa voit hyödyntää Tekstitunnisteet-toiminnon ja Adobe Sign -palvelujen vetämällä ja pudottamalla toimivien toimintojen parhaita puolia. Acrobatin lomakekenttien ja tasaustyökalujen avulla voit lisätä dokumenttiin fyysisiä kenttiä. Kun kentät on lisätty, voit määrittää niiden ominaisuudet Tekstitunnisteet-toiminnon muokatulla versiolla.

Kun dokumentti on lähetetty verkkoon, järjestelmä lukee tunnisteen, tarkistaa lomakekentän mitat ja luo Adobe Sign -kentän sen paikalle.

Tässä oppaassa perehdytään Acrobatin työkalujen käyttöön ja käytettävissä oleviin tunnisteiden ominaisuuksiin.

Acrobatin lomakekentät

Lomakkeet-valikko

1. Avaa Acrobat ja napsauta näytön vasemmassa yläkulmassa olevaa Työkalut-painiketta.

2. Valitse Valmistele lomake ja napsauta sitten Lisää.

Valitse Valitse tiedosto tai Skannaa dokumentti sen mukaan, haluatko lisätä lomakekenttiä olemassa olevaan PDF-tiedostoon tai aloittaa paperimuotoisella dokumentilla, jonka haluat skannata.

Acrobat hakee dokumentista alleviivattuja välejä tai tyhjiä ruutuja ja lisää näihin paikkoihin automaattisesti lomakekenttiä. Tässä prosessissa kaikille kentille annetaan myös nimet lisättävien kenttien kohdalla olevan tekstin mukaan. Lopuksi kaikkien kenttien nimet korvataan tunnisteilla. Jos jotakin kenttää varten ei tarvita tunnistetta, se nimetään yksilöllisesti, jotta kenttien välisessä tiedonvaihdossa ei ilmene ongelmia.

Kenttien välisellä tiedonvaihdolla tarkoitetaan Adobe Signin prosessia, jolla tiedot kopioidaan yhdestä kentästä toiseen, jos kentät ovat samannimisiä.

Kenttätyypit

Kun luot lomakkeen Acrobatilla, kiinnitä huomiota siihen, mitä lomakekenttiä käytät. Adobe Signiin siirretään vain seuraavat lomakekentät, ja muiden lomakekenttien käyttö voi aiheuttaa dokumentissa ongelmia.

Tekstikenttä

Tekstikenttä on useimmin käytetty lomakekenttä. Lisättävän PDF-tunnisteen mukaan nämä kentät voidaan muuttaa jopa valintanapeiksi tai valintaruuduiksi.

Valintaruutu

Valintaruudut siirretään Adobe Signiin, ja niitä käytetään tilanteissa, joissa on valittava kaikki sovellettavat vaihtoehdot.

Näillä kentillä on kaksi tilaa: ne voivat olla valittuina tai valitsematta. Kentän ominaisuuksissa voit määrittää, mikä vientiarvon pitäisi olla, kun valintaruutu on valittuna. Tätä vientiarvoa käytetään ehdollisissa lausekkeissa tai lasketuissa kenttäyhtälöissä.

Valintanappi

Radiopainikkeet siirretään Adobe Signiin, ja niitä käytetään tilanteissa, joissa on valittava ryhmästä yksi vaihtoehto.

Ryhmässä on oltava vähintään kaksi valintanappia. Kummallakin vaihtoehdolla voi olla vientiarvosarja. Tätä vientiarvoa käytetään ehdollisissa lausekkeissa tai lasketuissa kenttäyhtälöissä.

Avattava valikko

Avattavat valikot siirretään Adobe Signiin, ja niitä käytetään tilanteissa, joissa on valittava luettelosta yksi vaihtoehto.

Luettelossa käytettävissä olevat vaihtoehdot määritetään lomakekentän ominaisuuksissa. Jokaisen vaihtoehdon osalta määritetään näytettävä sisältö ja vientiarvo. Luotua vaihtoehtoa napsautettaessa siitä tulee oletusasetus. Jos et halua määrittää oletusasetusta, napsauta luettelossa olevaa valkoista tilaa, niin mitään ei valita.

Kenttien lisääminen

1. Acrobatin työkalurivillä näet lomakekenttien luomiseen ja muokkaamiseen käytettävissä olevat tehtävät. Napsauta työkalurivin Lisää tekstikenttä -painiketta.

2. Kohdistin muuttuu alla olevan kuvan mukaisesti. Yhdellä napsautuksella voit lisätä kentän sellaisenaan napsautettavaan paikkaan. Voit myös muuttaa kentän haluamasi kokoiseksi painamalla pitkään ja vetämällä.

Kun kenttä on lisätty sivulle, näyttöön tulee pieni ikkuna. Tässä ruudussa voit muuttaa kentän nimen. Jos olet lisäämässä kenttiä dokumenttiin, voit ohittaa tämän vaiheen. Voit muuttaa kenttien nimiä myöhemmin.

Voit muuttaa kentän kokoa vetämällä sinisiä ruutuja (tai kahvoja).

Lomakekenttien koon muuttamis- ja kohdistustyökalut

Kun kentät on lisätty dokumentissa niiden summittaisiin paikkoihin, Acrobatin työkalujen avulla voit yhtenäistää kenttien koon ja tasata niiden sijoittelun.

Jos kaksi kenttää ovat kooltaan erilaisia ja haluat muuttaa ne samankokoisiksi, valitse kentät vetämällä kohdistimen kenttien ympäri. Voit myös napsauttaa yhtä kenttää ja sitten napsauttaa toista kenttää painamalla samalla Ctrl-näppäintä.

Kun haluat määrittää useiden kenttien koon ja tasauksen, valitse valikkotoiminto napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella kenttää, joka on tasattu halutulla tavalla tai joka on oikean kokoinen.

Tässä esimerkissä haluamme, että Teksti4-kenttä on saman kokoinen kuin Teksti3-kenttä, joten kun molemmat on valittu, napsauta hiiren kakkospainikkeella Teksti3-kenttää ja valitse Aseta kentät samankokoisiksi > Molemmissa.

Text4-kenttä on nyt saman kokoinen kuin Tekstit3-kenttä. Nyt haluamme, että Teksti4-kentän vasen reuna on tasattu Teksti3-kentän vasempaan reunaan. Kun molemmat kentät ovat edelleen valittuina, napsauta hiiren kakkospainikkeella Teksti3-kenttää ja valitse Tasaa, Jaa tai Keskitä > Tasaa vasemmalle.

Tunnisteiden käyttäminen lomakekentissä

PDF-tunnisteet-toiminto on samanlainen kuin Tekstitunnisteet-toiminto, mutta tunnistetta ei lisätä suoraan dokumenttiin, vaan nimeät lomakekentän tunnisteella. PDF-tunnisteissa ei myöskään käytetä aaltosulkeita tekstitunnisteiden ympärillä.

Löydät tekstitunnisteita käsittelevän artikkelin täältä.

Kun dokumenttiin on lisätty kaikki lomakekentät, oikealla olevan ruudun alaosaan ilmestyy kenttien luettelo. Tämän luettelon avulla voit etsiä tai käyttää kaikkia dokumentissa olevia lomakekenttiä nopeasti myös silloin, kun et ole sivulla.

Koska kenttien nimet näkyvät täällä, tunnisteiden muuttaminen tai tarkistaminen on helppoa.

Muuttamalla lomakekentän nimen tunnisteeksi voit käyttää kaikkia Adobe Signin tunnistamia lomakekenttien ominaisuuksia dokumentissa tilaa käyttämättä, kuten tekstitunnisteiden tapauksessa.

Voit avata lomakekentän ominaisuusvalikon kaksoisnapsauttamalla kenttää tai napsauttamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla valikosta Ominaisuudet. Voit kaksoisnapsauttaa luetteloa tai napsauttaa sitä hiiren kakkospainikkeella myös oikealla olevassa kenttien luettelossa.

Ominaisuudet-ikkunan Yleinen-välilehdessä näet kentän nimen, työkaluvihjeen ja yleiset ominaisuudet.

• Nimi: paikka, johon lomakekentän tunniste lisätään.
  • Työkaluvihje: tiedot, jotka tulevat näyttöön, kun hiiriosoitinta pidetään kentän yläpuolella.
  • Vain luku: muuttaa kentän sellaiseen muotoon, että sitä ei voi avata ja muokata. Käytetään yleensä silloin, kun kenttään lisätään tietoja integroimalla tai CSV-tiedostosta.
  • Pakollinen: osoittaa pakolliset kentät, joihin on lisättävä tietoja, jotta allekirjoitusprosessin voi suorittaa.

Voit luoda monirivisen kentän valitsemalla Asetukset-välilehdestä Monirivinen kenttä -vaihtoehdon.