Dit document bevat instructies voor Acrobat XI. Als u Acrobat DC gebruikt, raadpleegt u de Help van Acrobat DC.

U kunt een PDF op vele manieren openen: vanuit Acrobat, vanuit uw e-mailtoepassing, vanuit uw bestandssysteem of via een webbrowser van een netwerk.

Opmerking:

De Organizer en opdrachten die met de Organizer te maken hebben, zijn niet beschikbaar in Acrobat X en later.

Een PDF openen in de toepassing

1. Start Acrobat en voer een van de volgende handelingen uit:
    • Open een bestand in het venster Aan de slag. U kunt een recent bestand openen of op de knop Openen klikken om te bladeren naar een bestand.

• Kies Bestand > Openen of klik op de werkbalk op de knop Bestand openen. Selecteer in het dialoogvenster Openen een of meer bestanden en klik op Openen. PDF-documenten hebben doorgaans de extensie .pdf.

Opmerking:

Als u meerdere documenten hebt geopend, kunt u tussen de documenten schakelen door in het menu Venster het gewenste document te kiezen.

Een PDF openen vanuit het bureaublad of vanuit een andere toepassing

1. Ga op een van de volgende manieren te werk:
    • Als u een PDF wilt openen die is verzonden als bijlage van een e-mailbericht, opent u het bericht en dubbelklikt u op het PDF-pictogram.

• Als u een PDF wilt openen die gekoppeld is aan een geopende webpagina, klikt u op de koppeling naar het PDF-bestand. De PDF wordt meestal in de webbrowser geopend.

• Dubbelklik op het PDF-bestandspictogram in uw bestandssysteem.

Opmerking:

In Mac OS kunt u soms een PDF die in Windows is gemaakt, niet openen door op het pictogram te dubbelklikken. Kies in plaats daarvan Bestand > Openen met > Acrobat.

Een PDF openen in een webbrowser

Wanneer PDF's worden geopend in een webpagina, zijn ze in de Leesmodus. In de Leesmodus wordt de PDF weergegeven zonder dat de menu's, de deelvensters of werkbalken zichtbaar zijn. Onder in het venster verschijnt een halftransparante zwevende werkbalk met de basisfuncties voor de weergave van documenten.

• Ga met de cursor naar de onderkant van het venster om de werkbalk weer te geven.
  • Met de navigatieknoppen in de werkbalk bladert u door de PDF.
  • Als u de Leesmodus wilt sluiten en het werkgebied wilt weergeven, klikt u op het Acrobat-pictogram op de werkbalk.
  • Wilt u de Leesmodus binnen de browser uitschakelen, dan opent u de voorkeuren van Acrobat of Reader (in Windows Bewerken > Voorkeuren, in Mac OS kiest u Acrobat/Reader > Voorkeuren). Selecteer Internet in het linkervak. Schakel Standaard weergeven in leesmodus uit.

Opmerking:

Als er meerdere Adobe PDF-toepassingen zijn geïnstalleerd, kunt u aangeven met welke toepassing PDF's worden geopend. Zie Standaardversie van PDF-handler selecteren op Voorkeuren > Algemeen.

Informatie over het weergeven van PDF's in een webbrowser

Met opties in de webbrowser bepaalt u hoe u een PDF weergeeft, binnen de browser of rechtstreeks in Acrobat of Reader. Als u de huidige weergave wilt wijzigen, raadpleegt u de documentatie van de browser over het beheren van invoegtoepassingen of insteekmodules. Als u buiten de browser om PDF's opent in Acrobat, kunt u de voorkeursoptie Snelle webweergave toestaan in een browser niet gebruiken.

Aangezien toetsenbordopdrachten kunnen worden toegewezen aan de webbrowser, zijn niet alle sneltoetsen van Acrobat beschikbaar. Het kan ook zijn dat u de gereedschappen en opdrachten in de Acrobat-werkbalk moet gebruiken in plaats van de werkbalk of de menubalk van de browser. Als u bijvoorbeeld een PDF-document wilt afdrukken, gebruikt u de knop Afdrukken in de werkbalk van Acrobat in plaats van de opdracht Afdrukken in de browser. (In Microsoft Internet Explorer kunt u Bestand > Afdrukken, Bewerken > Kopiëren en Bewerken > Op deze pagina zoeken op de werkbalk van Internet Explorer kiezen.)

Opmerking:

Het wordt niet aanbevolen om meerdere versies van Acrobat of Adobe Reader op dezelfde computer te installeren. Als u verschillende versies op uw systeem hebt, kunt u PDF's misschien niet in een webbrowser bekijken. Dit kan het geval zijn als u Acrobat XI naast Adobe Reader X hebt geïnstalleerd, of Acrobat 9 naast Reader XI, enzovoort. Zie voor meer informatie over het gebruik van meerdere installaties naast elkaar deze TechNote.

Internetvoorkeuren

Standaard weergeven in leesmodus

Selecteer deze optie om PDF's in een browser weer te geven zonder dat de menu's, deelvensters of werkbalken zichtbaar zijn.

Snelle webweergave toestaan

Selecteer deze optie om pagina's per stuk te downloaden van PDF's die zijn opgeslagen met Snelle webweergave. Als Snelle webweergave is ingeschakeld, kan een webserver alleen de aangevraagde pagina in plaats van de volledige PDF verzenden.

Speculatief downloaden op de achtergrond toestaan

Kies deze optie als u wilt dat de browser PDF-pagina's kan blijven downloaden van internet, zelfs nadat de eerste pagina is weergegeven.

Verbindingssnelheid

Kies in het menu een verbindingssnelheid. De verbindingssnelheid helpt Acrobat of andere media een vloeiende weergave te geven als inhoud wordt gelezen van het internet.

Internetinstellingen [of Netwerkinstellingen]

Klik hierop om het dialoogvenster voor de internet- of netwerkverbinding van de computer te openen. Raadpleeg voor meer informatie de Help bij het besturingssysteem of neem contact op met uw internetprovider of met de beheerder van uw lokale netwerk.