Hoe kunt u het beste een PDF maken?

U maakt een PDF door andere documenten en bronnen te converteren naar Portable Document Format. Doorgaans kunt u uit verschillende methoden voor het maken van PDF's kiezen, afhankelijk van het bestandstype waarmee u begint, en de eisen die u aan de PDF stelt.

U kunt PDF's onder meer maken van documenten die zijn afgedrukt op papier, van Microsoft Word-documenten, InDesign®-bestanden en digitale afbeeldingen. Voor elke bron bestaan specifieke gereedschappen waarmee PDF's worden gemaakt. In veel toepassingen kunt u PDF's maken door de Adobe PDF-printer te kiezen in het dialoogvenster Afdrukken.

Als een bestand is geopend in de ontwerptoepassing (bijvoorbeeld een werkblad in Excel), kunt u het bestand meestal naar PDF converteren zonder Adobe Acrobat XI te openen. Op dezelfde manier geldt dat als u Acrobat al hebt geopend, u de ontwerptoepassing niet hoeft te openen om een bestand om te zetten naar PDF.

Voor elke PDF moet u een afweging maken tussen efficiëntie (kleine bestandsgrootte) en kwaliteit (zoals resolutie en kleur). Wanneer die afweging essentieel is voor de taak die u verricht, zult u daarvoor een methode willen gebruiken die u toegang biedt tot uiteenlopende conversieopties.

U kunt bijvoorbeeld PDF's maken door bestanden te slepen en neer te zetten op het pictogram van Acrobat. In dit geval past Acrobat de laatstgebruikte conversie-instellingen toe en kunt u deze instellingen niet aanpassen. Als u meer controle wilt hebben over het proces, kunt u een beter een andere methode kiezen.

Aanvullende bronnen

Methoden voor het maken van PDF's per bestandstype

Raadpleeg de volgende lijsten om na te gaan welke methoden u kunt gebruiken voor de verschillende bestandstypen.

Meeste bestanden

Deze methoden zijn geschikt voor documenten en afbeeldingen in nagenoeg elke bestandsindeling.

Menu Maken

In Acrobat, met de opdracht PDF van bestand.

Adobe PDF-printer

U vindt deze printer in het dialoogvenster Afdrukken van de meeste toepassingen.

Slepen en neerzetten

Sleep een bestand op het bureaublad of vanuit een map.

Contextmenu

Klik met de rechtermuisknop op een bestand op het bureaublad of in een map.

Papieren documenten

Hiervoor hebt u een scanner en een afgedrukt exemplaar van het document nodig.

Menu Maken

In Acrobat, met de opdracht PDF van scanner. Of bij eerder gescande papieren documenten met de opdracht PDF van bestand.

Microsoft Office-documenten

PDFMaker (alleen Windows)

Kies in de oorspronkelijke toepassing deze optie op de werkbalk Acrobat PDFMaker of in het menu Adobe PDF. Voor Microsoft Office 2007 of latere toepassingen bevindt de optie zich op het Acrobat- of het Adobe PDF-lint.

Opslaan als Adobe PDF (Mac OS)

In de ontwerptoepassing kiest u Bestand > Afdrukken > PDF > Adobe PDF.

Adobe PDF-printer (alleen Windows)

Kies deze printer in het dialoogvenster Afdrukken van de oorspronkelijke toepassing.

Slepen en neerzetten

Sleep een bestand op het bureaublad of vanuit een map.

Contextmenu (alleen Windows)

Klik met de rechtermuisknop op een bestand op het bureaublad of in een map.

E-mailberichten

PDFMaker (alleen Windows)

Klik in Microsoft Outlook of Lotus Notes op de knoppen op de werkbalk Acrobat PDFMaker. Of kies een opdracht in het menu Adobe PDF (Outlook) of het menu Actie (Lotus Notes).

Adobe PDF-printer (alleen Windows)

Kies de printer in het dialoogvenster Afdrukken van de e-mailtoepassing. Hiermee maakt u een PDF (geen PDF-portfolio).

Contextmenu (Outlook 2007 of hoger)

Klik met de rechtermuisknop op een e-mailmap of selectie van berichten.

Webpagina's

Menu Maken

In Acrobat, met de opdracht PDF van webpagina.

PDFMaker (alleen Windows)

In Internet Explorer, Google Chrome of Firefox, of wanneer u bewerkingen uitvoert in een webontwerptoepassing die PDFMaker ondersteunt, zoals Word. Ook op de werkbalk Acrobat PDFMaker en in het menu Adobe PDF.

Adobe PDF-printer (Windows 7)

In het dialoogvenster Afdrukken van een webbrowser of van een ontwerptoepassing voor het bewerken van webpagina's, zoals Word.

Slepen en neerzetten

Sleep het HTML-bestand op het bureaublad of vanuit een map.

Contextmenu (HTML-bestanden)

Klik op het bureaublad of in een map met de rechtermuisknop op het HTML-bestand.

Inhoud die naar het Klembord is gekopieerd

Menu Maken

In Acrobat met de opdracht PDF van Klembord.

AutoCAD-bestanden (alleen Acrobat Pro voor Windows)

Menu Maken

In Acrobat, met de opdracht PDF van bestand.

PDFMaker

Kies deze optie op de werkbalk Acrobat PDFMaker of in het menu Adobe PDF van AutoCAD.

Adobe PDF-printer

Kies de printer in het AutoCAD-dialoogvenster Afdrukken.

Slepen en neerzetten

Sleep een bestand op het bureaublad of vanuit een map.

Contextmenu

Klik met de rechtermuisknop op een bestand op het bureaublad of in een map.

PostScript- en EPS-bestanden

Slepen en neerzetten

Sleep op het bureaublad of vanuit een map naar het pictogram Acrobat Distiller of naar het venster Acrobat Distiller®.

Dubbelklikken

(alleen PostScript®-bestanden) Op het bureaublad of vanuit een map.

De opdracht Openen

Kies deze opdracht in het menu Bestand van Acrobat Distiller.

Menu Maken

In Acrobat, met de opdracht PDF van bestand.

Contextmenu

Klik met de rechtermuisknop op een bestand op het bureaublad of in een map.

3D-bestanden (Acrobat Pro)

Menu Maken

In Acrobat Pro, met de opdracht PDF van bestand.

Slepen en neerzetten

Sleep een bestand op het bureaublad of vanuit een map.

Adobe Presenter-diavoorstellingen

Adobe PDF

Kies Adobe Presenter > Publiceren in Microsoft PowerPoint.

Een afweging maken tussen grootte en kwaliteit van PDF-bestanden

U kunt diverse instellingen selecteren om te zorgen dat uw PDF de juiste balans heeft tussen bestandsgrootte, resolutie, overeenstemming met bepaalde normen en andere factoren. Welke instellingen u selecteert, hangt af van uw doelstellingen voor de PDF die u maakt. Voor een PDF die bijvoorbeeld is bestemd voor commercieel drukwerk van hoge kwaliteit, zijn andere instellingen nodig dan voor een PDF die uitsluitend is bestemd voor weergave op het scherm of die snel moet kunnen worden gedownload van internet.

Zodra u de instellingen hebt opgegeven, zijn deze van toepassing voor PDFMaker, Acrobat en Acrobat Distiller. Sommige instellingen zijn echter beperkt tot specifieke contexten of bestandstypen. De PDFMaker-opties zijn bijvoorbeeld niet voor elke Microsoft Office-toepassing hetzelfde.

Voor optimaal gemak selecteert u een van de voorinstellingen die in Acrobat beschikbaar zijn. U kunt bovendien zelf voorinstellingen op maat maken, definiëren en opslaan.

Voor gescande documenten hebt u de keuze uit de modus Automatische kleurendetectie of verschillende voorinstellingen die zijn geoptimaliseerd voor het scannen van documenten en afbeeldingen in kleur of zwart-wit. U kunt deze voorinstellingen aanpassen of uw eigen aangepaste scaninstellingen gebruiken.