Leer hoe u inhoud maakt en deze afstemt op cursussen als inhoud op eigen tempo.

Inhoudsbibliotheek

Inhoud is de bouwsteen van een cursus. Auteurs maken een bibliotheek met inhoud die op cursussen kan worden afgestemd als inhoud op eigen tempo. Alleen auteurs hebben toegang tot deze inhoudsbibliotheek.

Ondersteunde inhoudstypen

U kunt zowel interactieve als statische inhoud in de bibliotheek uploaden.

De onderstaande tabel toont de interactieve en statische bestandstypen die u naar de bibliotheek kunt uploaden.

Interactieve inhoud

Inhoudstype

Extensies

·        SCORM 1.2

·        SCORM 2004

·        AICC

·        TinCan

zip

Statische inhoud

Inhoudstype

Extensies

Video

mp4, wmv, 3gp, 3g2, 3gp2, asf, avi, f4v h264, mpe, mpeg, mpg, mpg2, m4v, mov, wmv

Audio

mp3, wav, aac, m4a, wma, vorbis, pcm, eac3, amr, ac3, amr, ac3

PDF

pdf

MS PowerPoint

pptx, ppt

MS Word

docx, doc

MS Excel

xlsx, xls

Nieuwe inhoud toevoegen aan de bibliotheek

Zoals reeds vermeld in de vorige sectie, kunt u zowel interactieve als statische inhoud aan de bibliotheek toevoegen.

Statische inhoud toevoegen

1. Klik op Inhoudsbibliotheek in het linkerdeelvenster nadat u zich als auteur hebt aangemeld en klik op Toevoegen.

U kunt ook klikken op Inhoud maken op de pagina Aan de slag.

2. Geef in het veld Naam een naam op voor de inhoud die u wilt uploaden.

3. Voer in het veld Beschrijving de beschrijving van de inhoud in. Voer een zinvolle beschrijving in. De tekenlimiet is 400 tekens.

4. Klik op Inhoudsbestand toevoegen en upload uw bronbestand om de inhoud toe te voegen. Wanneer u inhoud voor meerdere talen toevoegt, kunt u statische en interactieve inhoud niet in één groep combineren. Uw inhoud moet voor alle locaties ofwel statisch, ofwel interactief zijn.

Opmerking:

Als u de inhoud wilt vervangen, kunt u statische inhoud door andere statische inhoud vervangen. Hetzelfde geldt voor interactieve inhoud.

5. In het veld Duur kunt u optioneel invoeren hoeveel tijd de student naar verwachting aan deze module zou moeten besteden. De duur is in minuten.

De leertijd die de student heeft besteed, wordt berekend op basis van de duur die wordt opgegeven wanneer de student een cursus als voltooid heeft gemarkeerd. Als de student de inhoud in de speler voltooit, wordt de tijd die in de speler is doorgebracht, bij de bestede leertijd opgeteld. Als de werkelijke inhoudsduur korter is dan de opgegeven duur, gebeurt er niets, omdat de speler altijd de inhoudsduur voor weergave aanhoudt.

6. Voer in het veld Inhoudstags de tags voor de geüploade inhoud in, zodat uw inhoud vindbaar wordt.

Opmerking:

Een auteur kan deze tags gebruiken om naar de inhoud te zoeken, terwijl hij de inhoud aan de cursus toevoegt.

Versiebeheer

De inhoudsbibliotheek houdt versies van uw geüploade inhoud bij. Als u een wijziging aanbrengt in de inhoud, bijvoorbeeld in een PowerPoint-presentatie, en de PPT opnieuw in de bibliotheek laadt, wordt het versienummer met één verhoogd. Dit helpt u om veranderingen in uw inhoud bij te houden.

Interactieve inhoud toevoegen

1. Klik op Inhoudsbibliotheek in het linkerdeelvenster nadat u zich als auteur hebt aangemeld en klik op Toevoegen.

U kunt ook klikken op Inhoud maken op de pagina Aan de slag.

2. Geef in het veld Naam een naam op voor de inhoud die u wilt uploaden.

3. Voer in het veld Beschrijving de beschrijving van de inhoud in. Voer een zinvolle beschrijving in. De tekenlimiet is 245 tekens.

4. Klik op Inhoudsbestand toevoegen en upload uw bronbestand om de inhoud toe te voegen. Wanneer u inhoud voor meerdere talen toevoegt, kunt u statische en interactieve inhoud niet in één groep combineren. Uw inhoud moet voor alle locaties ofwel statisch, ofwel interactief zijn.

Ondersteunde bestandstypen

De interactieve inhoud kan een project zijn dat met SCORM, AICC of Captivate is gepubliceerd. Het bestand moet een ZIP-bestand zijn.

U kunt ook HTML-inhoud toevoegen die met Captivate, Presenter of Presenter Video Express is gegenereerd.

Ondersteunde bestandstypen

5. In het veld Duur kunt u optioneel invoeren hoeveel tijd de student naar verwachting aan deze module zou moeten besteden. De duur is in minuten.

6. Voer in het veld Inhoudstags de tags voor de geüploade inhoud in, zodat uw inhoud vindbaar wordt.

Zodra u de inhoud hebt geüpload, kunt u een melding weergeven door op het belletje in de rechterbovenhoek van de pagina te klikken. Telkens wanneer u inhoud wijzigt en opnieuw uploadt, krijgt u een melding. Als u de wijzigingen aanbrengt, krijgt alleen u de melding. Andere auteurs ontvangen geen melding.

Inhoud voor andere talen toevoegen

1. Klik op het tabblad Nieuwe taal toevoegen en kies de gewenste talen om inhoud voor andere talen toe te voegen. Op deze manier kunt u meertalige ondersteuning voor uw inhoud toevoegen.

Nieuwe taal toevoegen
    Nieuwe taal toevoegen
  2. Herhaal de procedure voor het uploaden van inhoud voor de nieuwe talen.

3. Als u een taal wilt verwijderen, klikt u op het tabblad Nieuwe taal toevoegen en wist u uw selectie.

Klik op Opslaan nadat u de wijzigingen hebt aangebracht. De nieuwe inhoud is nu beschikbaar in de bibliotheek.

Voltooiingscriteria instellen

Statische inhoud

Interactieve inhoud

U kunt de Voltooiingscriteria voor de inhoud alleen instellen voor de volgende opties:

• Bij starten van inhoud
  • Gebaseerd op het minimaal vereiste percentage

U kunt zowel Voltooiingscriteria als Succescriteria voor de inhoud instellen voor de volgende opties:

• Bij starten van inhoud
  • Gebaseerd op het minimaal vereiste percentage
  • Goede of geprobeerde opties quiz

Opmerking: U kunt alleen HTML-inhoud van Captivate, Presenter Video Express of Presenter bewerken.

Nadat u de inhoud hebt toegevoegd, kunt u de voltooiingscriteria voor de inhoud wijzigen.

In Prime worden badges en vaardigheden toegekend op basis van succes  en voltooiing. Als de student een cursus heeft voltooid maar niet is geslaagd, ontvangt de student de badge en de vaardigheid voor het LO niet.

Als u bijvoorbeeld Adobe Captivate hebt gebruikt om uw cursus te maken en de leerparameters in te stellen in het dialoogvenster Voorkeuren, worden dezelfde instellingen naar Captivate Prime gemigreerd in de opties voor Voltooiingscriteria.

In het gedeelte Voltooiingscriteria kunt u de onderstaande opties instellen:

Bij starten van inhoud: als u deze optie inschakelt, definieert u de voltooiingscriteria voor de inhoud wanneer een student de inhoud opent.

Gebaseerd op het minimaal vereiste percentage: stel een waarde in voor het percentage dat de student minimaal moet voltooien. Als u het percentage bijvoorbeeld op 50 instelt, hoeft uw student maar 50% van de inhoud te volgen om toch aan de voltooiingscriteria te voldoen.

Quiz: kies een van de volgende criteria:

• Geslaagd voor quiz: de status wordt alleen Voltooid als een student voor de quiz slaagt.
  • Quiz geprobeerd: de status wordt Voltooid als studenten de test hebben geprobeerd, ongeacht of ze ervoor slagen.
  • Geslaagd voor quiz of limiet bereikt: de status wordt Voltooid als studenten de quiz hebben gehaald of alle pogingen hebben gebruikt. Bijvoorbeeld, als er twee pogingen voor de cursus zijn ingesteld, en:

o   Als studenten de eerste poging doen en slagen, wordt de status Voltooid en geslaagd.

o   Als studenten de eerste poging doen en falen, wordt de status Onvoltooid en niet geslaagd, omdat de limiet voor het aantal pogingen nog niet is bereikt.

o   Als studenten de test opnieuw proberen en niet slagen, wordt de status Voltooid en niet geslaagd.

o   Als studenten de test opnieuw proberen en slagen, wordt de status Voltooid en geslaagd.

Succescriteria instellen

U kunt ook de succescriteria voor de cursus opgeven. Een succescriterium geeft aan of een student al dan niet is geslaagd. Als u een cursus in Captivate hebt gemaakt, kunt u de succescriteria voor de cursus instellen in het dialoogvenster Voorkeuren, zoals hieronder weergegeven:

U heeft bijvoorbeeld een module met een quiz geüpload. U hebt de Voltooiingscriteria voor die module ingesteld op Bij starten van inhoud en de Succescriteria op Geslaagd voor quiz.

Als de student de cursus heeft gestart, maar de test niet heeft gehaald, wordt de cursus als Voltooid gemarkeerd. Aan de succescriteria wordt echter pas voldaan als de student de quiz heeft gehaald.

Opties voor inhoudsfilter

Sorteren op datum

Sorteer de inhoud volgens het tijdstip waarop de inhoud voor het laatst is gewijzigd. U kunt de inhoud in oplopende of aflopende volgorde sorteren.

Sorteren op datum
Sorteren op datum

Sorteren op gebruik

Sorteer de inhoud op basis van de vraag of de inhoud in een cursus wordt gebruikt. Kies in de vervolgkeuzelijst Type voor In gebruik of Niet gebruikt.

Sorteren op gebruik
Sorteren op gebruik

Naar inhoud zoeken

In de inhoudsbibliotheek kunt u naar inhoud zoeken door de naam van de inhoud te selecteren, of de tags die aan de inhoud zijn gekoppeld.

Voer in de zoekbalk de naam van een cursus of tag in om aanbevelingen te krijgen.

Zoekbalk
Zoekbalk

Inhoud archiveren

Zodra u inhoud hebt gepubliceerd, kunt u deze niet meer verwijderen. U moet de inhoud eerst archiveren. Wanneer u inhoud als gearchiveerd markeert, kunnen studenten de inhoud niet meer zien. De inhoud gaat ook naar de sectie Gearchiveerd verplaatst. U kunt de inhoud ook later de status Gepubliceerd geven.

Volg deze stappen om de inhoud te archiveren:

• Selecteer de inhoud die u wilt archiveren in de inhoudsbibliotheek.
  • Selecteer Actie > Archiveren.

Opmerking:

Dit is niet van invloed op inhoud die in leerobjecten wordt gebruikt. Studenten hebben nog steeds toegang tot de inhoud.

Gearchiveerde inhoud publiceren

Zodra u inhoud archiveert, kunt u de inhoud opnieuw publiceren en in de lijst Gepubliceerd laten verschijnen. Als u bijvoorbeeld versie 1 van bepaalde inhoud hebt verwijderd en deze door versie 2 wilt vervangen, kunt u versie 1.pptx naar de lijst Gepubliceerd verplaatsen en het bestand met versie 2.pptx bijwerken. Het nieuwe bestand wordt beschikbaar voor gebruik in verschillende cursussen.

Zo publiceert u de gearchiveerde inhoud opnieuw:

1. Ga naar het tabblad Gearchiveerd en selecteer de inhoud die u opnieuw wilt publiceren.
  2. Selecteer Actie > Opnieuw publiceren.

De inhoud verschijnt nu in de lijst Gepubliceerde.

Inhoud verwijderen

Nadat u inhoud hebt gearchiveerd, kunt u deze verwijderen.

• Ga naar het tabblad Gearchiveerd en selecteer de inhoud die u wilt verwijderen.
  • Selecteer Actie > Verwijderen.

Bestaande cursussen die de inhoud gebruiken, en die uit de inhoudsbibliotheek worden verwijderd, blijven de inhoud gebruiken.

Veelgestelde vragen

1. Hoe upload ik SCORM-inhoud in Adobe Captivate Prime?
Maak een SCORM-conforme eLearning-cursus in een willekeurige tool, zoals Adobe Captivate, en publiceer de inhoud als een ZIP-bestand. Upload het ZIP-bestand vervolgens in de catalogus in Captivate Prime en stel de voltooiings- en succescriteria in.

2. Hoe kan ik een nieuwe versie van dezelfde inhoud uploaden naar Captivate Prime?
In Captivate Prime worden in de inhoudsbibliotheek ook versies van uw geüploade inhoud bijgehouden. Als u een wijziging aanbrengt in de inhoud, bijvoorbeeld in een PowerPoint-presentatie, en deze opnieuw in de bibliotheek laadt, wordt het versienummer met één verhoogd. Dit helpt u om veranderingen in uw inhoud bij te houden. U kunt een nieuwe versie van de inhoud op alle leerobjecten tegelijk toepassen, of individuele updates voor elke cursus toepassen.