Leer de basisvaardigheden voor het werken met lagen in Adobe Illustrator CC. Je leert onder andere hoe je content maakt, bewerkt en ordent.

De volgorde van content wijzigen

Leer hoe je de volgorde van content wijzigt met opdrachten voor rangschikken.

Wat je hebt geleerd: De volgorde van content wijzigen

• Artwork dat je maakt in Illustrator wordt object voor object op elkaar gestapeld, telkens wanneer je een object toevoegt.
  • Met opdrachten voor rangschikken, via de knop Rangschikken in het deelvenster Eigenschappen aan de rechterkant, kun je artwork selecteren en de volgorde ervan in de stapel wijzigen.
  • Met verschillende opdrachten voor rangschikken plaats je content boven of achter andere content.

Lagen

Ontdek wat lagen zijn en waarom we deze gebruiken in Adobe Illustrator.

Wat je hebt geleerd: informatie over lagen

• Lagen zijn als transparante mappen voor het beheren van content. Vind de lagen van een document in het deelvenster Lagen (Venster > Lagen).
  • Lagen bevatten de afbeeldingen, tekst of illustraties waaruit een gelaagd bestand bestaat.
  • Lagen worden gerangschikt een een stapel in het deelvenster Lagen. In het document wordt content op de lagen boven aan het deelvenster Lagen weergegeven vóór content op lagen die zich lager in het deelvenster bevinden.
  • Met behulp van lagen kun je de inhoud van een bepaalde laag verplaatsen, bewerken, verbergen en vergrendelen zonder de inhoud van andere lagen te wijzigen.
  • Je kunt een laag verbergen door op het oogpictogram in het deelvenster Lagen te klikken. Klik opnieuw om de laag zichtbaar te maken.

Lagen maken en bewerken

Ontdek hoe je nieuwe lagen maakt voor het ordenen van content in je projecten in het deelvenster Lagen.

Wat je hebt geleerd: Lagen maken en bewerken

• Het deelvenster Lagen bevindt zich gewoonlijk aan de rechterkant van het werkgebied. Als het niet zichtbaar is, selecteer je Venster > Lagen om het deelvenster Lagen te openen.
  • Elk nieuw document start met een enkele laag, Laag 1.
  • Als je een laag wilt hernoemen, dubbelklik je op de laagnaam in het deelvenster Lagen, hernoem de laag en druk op Enter (Windows) of op Return (macOS).
  • Als je een nieuwe laag wilt maken, klik je op de knop Nieuwe laag maken onder aan het deelvenster Lagen.
  • Je kunt een laag selecteren door op de laag te klikken in het deelvenster Lagen.
  • Sleep een laag omhoog of omlaag in het deelvenster Lagen om de volgorde van gelaagde objecten in het document te wijzigen.

Content ordenen met lagen

Je illustraties beter ordenen met het deelvenster Lagen.

Wat je hebt geleerd: Content ordenen met behulp van lagen

• Als je content wilt verplaatsen van een laag naar een andere laag, selecteer je de content die je wilt verplaatsen in het deelvenster Lagen en sleep je het kleurvak aan de rechterkant van de laagnaam omhoog of omlaag naar de nieuwe positie.
  • Om objecten te vinden in het deelvenster Lagen, selecteer je artwork in het document en klik je daarna op Object vinden onder aan het deelvenster Lagen.
  • Als je afzonderlijke objecten wilt verbergen, klik je op het oogpictogram in het deelvenster Lagen aan de linkerkant van de objectnaam in het deelvenster Lagen.

Terug naar: Werken met tekengereedschappen

Presentator: Brian Wood

Designer: Erica Larson