Leer de basisvaardigheden van het werken met kleuren in Adobe Illustrator CC, zoals het wijzigen van kleuren, het maken van stalen, het opnieuw kleuren van artwork en meer.

De kleur van artwork wijzigen

Ontdek hoe je kleur toevoegt aan artwork met behulp van bestaande kleuren en kleuren die je creëert.

Wat je hebt geleerd: Artwork kleuren

• Vectorillustraties in Illustrator kunnen een lijn (rand) hebben en een vulling. De vulling of lijn kan een kleur, verloop of patroon zijn.
  • Vind de vulkleur en lijnkleur in het deelvenster Eigenschappen rechts van het document. Door te klikken op de vulkleur of lijnkleur worden kleuren weergegeven die standaard zijn opgeslagen in een document, stalen genoemd.
  • Open de Kleurkiezer door te dubbelklikken op het lijnvak of vullingvak onder aan het deelvenster Gereedschappen links. Kies de Kleurkiezer om een aangepaste kleur te maken, visueel, door kleurwaarden in te voeren of door een keuze te maken uit een kleurenbibliotheek.

Kleurstalen maken

Leer hoe je een kleur die je maakt, opslaat als een staal voor later gebruik.

Wat je hebt geleerd: Kleurstalen maken

• Sla aangepaste kleuren op als stalen door te klikken op de vulkleur of lijnkleur in het deelvenster Eigenschappen rechts van het document, en de optie Stalen te selecteren om de stalen in het document weer te geven.
  • Klik op de knop Nieuwe staal onder aan het deelvenster dat wordt weergegeven.
  • Geef de kleur een naam en stel opties in. Klik op OK om de kleur op te slaan als een staal.
  • Pas de nieuwe staal toe door artwork te selecteren en te klikken op de vulkleur of lijnkleur in het deelvenster Eigenschappen, de optie Stalen te selecteren en de staal te selecteren.

Onderbroken lijnen en pijlen toevoegen

Ontdek hoe je creatieve onderbroken lijnen en pijlpunten toevoegt aan je artwork.

Wat je hebt geleerd: Streepjes en pijlen toevoegen

• Selecteer een pad of vorm met het gereedschap Selectie in het deelvenster Gereedschappen. Klik op de optie Lijn in het deelvenster Eigenschappen rechts van het document.
  • In het deelvenster Lijn, kun je de lijn naar het pad uitlijnen met uitlijnopties, de optie Onderbroken lijn selecteren om een streepje toe te passen, opties voor streepjes instellen, een pijlpunt selecteren voor het begin en/of eind van een pad, en opties voor afmetingen instellen.

Kleurverlopen maken

Ontdek hoe je aangepaste verlopen maakt, bewerkt en toepast.

Wat je hebt geleerd: verlopen maken

• Verlopen vloeien over van een kleur naar een andere kleur.
  • Pas een standaard verloop toe op de vulling en/of lijn van het artwork door te klikken op de vulkleur of lijnkleur in het deelvenster Eigenschappen rechts van het document en een opgeslagen staal te selecteren. Klik op Verloopopties om het deelvenster Verloop te openen.
  • Selecteer in het deelvenster Verloop de vulkleur. Dubbelklik op kleurstops in de kleurenschijf om deze te bewerken.
  • Selecteer het gereedschap Verloop in het deelvenster Gereedschappen. Sleep over het artwork met een verloopvulling om de lengte, richting en duur van een verloop te wijzigen.

Artwork opnieuw kleuren

Ontdek een methode voor het in een paar stappen opnieuw kleuren van artwork met Artwork opnieuw kleuren.

Wat je hebt geleerd: Artwork opnieuw kleuren

1. Selecteer het artwork dat je opnieuw wilt kleuren.
  2. Klik op de knop Opnieuw kleuren in het deelvenster Eigenschappen rechts, om het dialoogvenster Artwork opnieuw kleuren te openen.
  3. Selecteer het tabblad Bewerken om kleuren weer te geven in het geselecteerde artwork in een kleurenwiel.
  4. Sleep afzonderlijke kleuren in het kleurenwiel om de kleuren te bewerken.
  5. Klik, indien nodig, op het pipet om de oorspronkelijke kleuren van het artwork opnieuw weer te geven.
  6. Klik op de knop Harmonieën koppelen om alle kleuren tegelijk te bewerken. Sleep afzonderlijke kleuren in het kleurenwiel om de kleuren tegelijk te bewerken.
  7. Klik op OK om de kleur voor het geselecteerde artwork te wijzigen.

Presentator: Brian Wood

Designer: Erica Larson, Martin Hoang