Licht het mooiste gedeelte van een bitmap- of vectorafbeelding eruit, verklein de bestandsgrootte en verbeter de prestaties.
crop-image_1800x1012

Opmerking: Je hebt de nieuwste versie van Adobe Illustrator CC (2017) nodig om deze verbeteringen te zien.

Sleep een afbeelding van het bureaublad of kies Bestand > Plaatsen om een afbeelding aan het tekengebied toe te voegen. Selecteer de afbeelding met het gereedschap Selecteren en gebruik een van de volgende technieken om de gekoppelde of ingesloten afbeelding uit te snijden.

crop-image-step-1

Klik met de rechtermuisknop en kies Afbeelding uitsnijden in het contextmenu.

Als je met een gekoppelde afbeelding werkt, verschijnt een bericht waarin staat dat een kopie van het gekoppelde bestand wordt ingesloten na het uitsnijden. Klik op OK om door te gaan.

crop-image-step-2

Of klik op Afbeelding uitsnijden in het regelpaneel bovenaan. Meer informatie over de uitsnijdopties vind je in Afbeeldingen uitsnijden.

crop-image-step-3

Je kunt ook Object > Afbeelding uitsnijden kiezen.

crop-image-step-4

Het uitsnijdkader aanpassen

Sleep de widgets aan de hoeken en de handgrepen aan de randen om het uitsnijdkader aan te passen. Houd Shift ingedrukt tijdens het slepen om de grootte van het uitsnijdkader proportioneel te wijzigen; houd Alt (Windows) of Option (macOS) ingedrukt tijdens het slepen om het uitsnijdkader vanuit het midden te schalen.

crop-image-step-5

Je kunt het uitsnijdkader eenvoudig verplaatsen. Klik in het kader en sleep het kader naar de gewenste locatie.
Tip: Gebruik hulplijnen en rasters om de afbeelding nauwkeuriger uit te snijden. Gebruik slimme hulplijnen om het uitsnijdkader uit te lijnen met andere objecten in je compositie.

Je kunt op elk moment op Esc drukken om het uitsnijden te annuleren.

Als je tevreden bent, druk je op Enter (Windows) of Return (macOS) om de afbeelding uit te snijden en de pixels of illustraties buiten het uitsnijdkader permanent te verwijderen.

crop-image-step-6

Terug naar: Een logo ontwerpen