Leer de basisvaardigheden voor de tekengereedschappen in Adobe Illustrator CC. Je leert onder andere hoe je de gereedschappen Potlood en Kromming gebruikt en paden bewerkt.

Paden en curven

Ontdek waaruit vormen en paden bestaan.

Wat je hebt geleerd: paden en curven

• Paden bestaan uit ankerpunten die zijn verbonden met lijnsegmenten.
  • Selecteer paden met het gereedschap Selecteren in het deelvenster Gereedschappen om ze te bewerken. Er verschijnt een kader rond het hele pad, zodat je het kunt transformeren.
  • Door het uiteinde van een pad te slepen, wijzig je de lengte en richting van een pad.
  • Het gereedschap Direct selecteren in het deelvenster Gereedschappen wordt gebruikt om ankerpunten en paden te selecteren.
  • Een gebogen pad wordt bestuurd via een ankerpunt met richtingshandgrepen. Met de richtingshandgrepen bepaal je de vorm van de curve.
  • Vormen zijn gesloten paden omdat alle ankerpunten op het pad zijn verbonden.

Tekenen met het gereedschap Potlood

Leer hoe je vrije-vormpaden en rechte paden tekent met het gereedschap Potlood.

Wat je hebt geleerd: tekenen met het gereedschap Potlood

1. Selecteer het gereedschap Potlood in het deelvenster Gereedschappen.
  2. Dubbelklik op het gereedschap Potlood om gereedschapsopties in te stellen.
  3. Sleep in het document om een pad te maken met het gereedschap Potlood.
  4. Teken het pad en zorg dat je weer bij het begin van het pad uitkomt om het pad te sluiten en een vorm te maken.
  5. Plaats het gereedschap Potlood op het pad om een gedeelte van het pad opnieuw te tekenen. Sleep om het gedeelte opnieuw te tekenen en zorg dat je weer op het bestaande pad uitkomt.
  6. Om een recht pad te tekenen met het gereedschap Potlood, houd je Alt (Windows) of Option (macOS) ingedrukt tijdens het slepen.

Tekenen met het gereedschap Kromming

Ontdek hoe je verschillende typen paden tekent met het gereedschap Kromming.

Wat je hebt geleerd: tekenen met het gereedschap Kromming

1. Selecteer het gereedschap Kromming in het deelvenster Gereedschappen.
  2. Klik om ankerpunten in een pad in te stellen. Standaard worden gebogen paden gemaakt met de ankerpunten.
  3. Als je een recht pad wilt maken met het gereedschap Kromming, dubbelklik je om een ankerpunt in te stellen of dubbelklik je op een bestaand ankerpunt om het pad recht te maken.
  4. Om punten aan een pad toe te voegen, plaats je de aanwijzer op het pad. Wanneer er een plusteken (+) naast de aanwijzer verschijnt, klik je om een punt in te stellen.
  5. Om een ankerpunt te verplaatsen, klik je op het ankerpunt en sleep je.

Paden en vormen bewerken

Ontdek hoe je paden bewerkt met de gereedschappen Kromming en Direct selecteren.

Wat je hebt geleerd: paden bewerken

1. Klik op het gereedschap Selecteren in het deelvenster Gereedschappen. Klik op, of sleep over een vorm om deze te selecteren.
  2. Selecteer het gereedschap Direct selecteren in het deelvenster Gereedschappen om de ankerpunten van een pad te bewerken. Klik op de rand van een pad om de ankerpunten weer te geven. Sleep een ankerpunt om te zien hoe de vorm verandert. Sleep een pad om de curve aan te passen als het onderdeel is van een gebogen pad. Sleep een pad om het pad te verplaatsen als het onderdeel is van een recht pad.
  3. Selecteer het gereedschap Kromming in het deelvenster Gereedschappen om bestaande paden te bewerken. Dubbelklik op een ankerpunt om een recht pad te converteren naar een gebogen pad en andersom. Plaats de aanwijzer op een pad en klik wanneer een plusteken (+) naast de aanwijzer verschijnt om een ankerpunt toe te voegen.

Illustraties verbinden om paden te combineren

Oefen met het verbinden van paden met de opdracht Verbinden en het gereedschap Verbinden.

Wat je hebt geleerd: paden verbinden

• Selecteer twee paden en kies Object > Pad > Verbinden om de uiteinden die het dichtst bij elkaar liggen te verbinden.
  • Het gereedschap Verbinden is handig voor het inkorten en verbinden van paden. Klik op het gereedschap Shaper en houd de muisknop ingedrukt om het gereedschap Verbinden te selecteren.
  • Sleep over overlappende paden om overtollige delen te verwijderen en de paden te verbinden.
  • Sleep over twee paden die elkaar niet overlappen om ze te verlengen en te verbinden.

Presentator: Brian Wood

Ontwerpers: Kendall Plant, Lonn Lorenz, Erica Larson