Leer de basisvaardigheden voor het maken en bewerken van vormen in Adobe Illustrator CC. Je leert onder andere hoe je vormen tekent, combineert en overtrekt.

Eenvoudige vormen tekenen

Leer hoe je basisvormen maakt met de vormgereedschappen.

Wat je hebt geleerd: vormen tekenen

• De vormgereedschappen bevinden zich in het deelvenster Gereedschappen.
  • Om andere vormgereedschappen weer te geven, klik je op het gereedschap Rechthoek in het deelvenster Gereedschappen en houd je de muisknop ingedrukt.
  • Als je een vorm tekent, verschijnen slimme hulplijnen die de afmetingen van de vorm in een label weergeven, de vorm uitlijnen met andere objecten en aangeven wanneer een ellips een perfecte cirkel of een rechthoek een perfect vierkant is.
  • De meeste vormen zijn actieve vormen. Dat betekent dat je objecten die je hebt getekend kunt bewerken zonder een ander gereedschap te kiezen. Verschillende vormen hebben widgets voor het wijzigen van de straal van de hoekafronding, het aantal zijden, enzovoort.

Lijnen maken

Leer hoe je lijnen tekent, bewerkt en omvormt.

Wat je hebt geleerd: lijnen maken

• Een lijn bestaat uit een pad met ankerpunten aan het begin en einde.
  • Teken lijnen met het gereedschap Lijnsegment in het deelvenster Gereedschappen.
  • De lijnen die je tekent zijn actieve lijnen. Dat betekent dat je de lengte, richting en hoek van lijnen die je hebt getekend kunt wijzigen zonder een ander gereedschap te kiezen dan het gereedschap Lijnsegment.
  • Roteer een lijn door de aanwijzer naast een uiteinde te plaatsen en te slepen.
  • Gebruik het gereedschap Omvormen om de vorm van paden te wijzigen. Klik op het gereedschap Schalen in het deelvenster Gereedschappen en houd de muisknop ingedrukt om het gereedschap Omvormen te selecteren.

Vormen combineren

Leer hoe je vormen op verschillende manieren combineert met het gereedschap Vormen maken.

Wat je hebt geleerd: vormen combineren

• Selecteer de vormen die je wilt combineren met het gereedschap Selecteren in het deelvenster Gereedschappen.
  • Selecteer het gereedschap Vormen maken in het deelvenster Gereedschappen . Sleep over de vormen die je wilt combineren, of houd Alt (Windows) of Option (macOS) ingedrukt en sleep over of klik op delen van vormen om ze te verwijderen.
  • Om een vorm zonder vulkleur te verplaatsen, sleep je de lijn van de vorm met het gereedschap Selecteren.

Afbeeldingen overtrekken om vormen te maken

Leer hoe je illustraties overtrekt met de opdracht Afbeeldingen overtrekken om vormen te maken die je kunt bewerken.

Wat je hebt geleerd: objecten overtrekken

• Voeg rasterafbeeldingen aan je Illustrator-projecten toe door Bestand > Plaatsen te kiezen.
  • Selecteer een afbeelding met het gereedschap Selecteren.
  • Klik op Afbeeldingen overtrekken in het deelvenster Eigenschappen rechts van het document en kies een voorinstelling om opties voor het overtrekken in te stellen. Klik op Uitbreiden in het deelvenster Eigenschappen om de overgetrokken afbeelding vast te leggen en de afbeelding te converteren naar een bewerkbare vectorillustratie.
  • Selecteer het gereedschap Lasso in het deelvenster Gereedschappen. Sleep rond de overgetrokken illustratie om deze te selecteren. Kies Bewerken > Kopiëren en vervolgens Bewerken > Plakken om de illustratie te plakken.
  • Kies Object > Groeperen om de illustratie te groeperen, zodat deze als één object kan worden bewerkt.
  • Klik op de vulkleur in het deelvenster Eigenschappen rechts van het document om de kleur te wijzigen.

Presentator: Brian Wood

Ontwerpers: Martin Hoang, Erica Larson