Leer de basisvaardigheden voor het gebruik van tekst in je Adobe Illustrator CC-ontwerpen. Je leert onder andere hoe je tekst toevoegt, en hoe je de opmaak en de stijl van de tekst aanpast.

Een regel tekst toevoegen

Voeg een regel tekst toe aan je Illustrator-projecten.

Wat je hebt geleerd: Een regel tekst toevoegen

1. Selecteer het gereedschap Tekst in het deelvenster Gereedschappen. Terijl het gereedschap Type is geselecteerd, klik je om nieuwe plaatshoudertekst toe te voegen aan het document, punttekst geheten. Terwijl de plaatshoudertekst standaard is geselecteerd, typ je tekst om de plaatshoudertekst te vervangen.
  2. Selecteer het gereedschap Selectie in het deelvenster Gereedschappen. Er wordt een vak rond de tekst weergegeven. Dit heet een tekstobject. Sleep een hoe van het tekstvak om de grootte van de tekst binnen het vak te wijzigen.
  3. Sleep de tekst om de positie ervan te wijzigen.

Alinea's met tekst toevoegen

Voeg alinea's met tekst toe aan je ontwerpen.

Wat je hebt geleerd: Een alinea met tekst toevoegen

1. Selecteer het gereedschap Tekst. Terwijl het gereedschap Tekst is geselecteerd, sleep je in het venster Document om nieuwe plaatsaanduidingstekst toe te voegen aan het document, vlaktekst geheten. Terwijl de plaatshoudertekst standaard is geselecteerd, typ je tekst om de plaatshoudertekst te vervangen. Je kunt tekstdocumenten (RTF, Word, TXT, etc.) in een tekstobject plaatsen (Bestand > Plaatsen).
  2. Sleep een hoek van het tekstobject om het tekstobject te schalen en de tekst binnen het tekstobject te laten omlopen. Tekst die niet in het tekstobject past, wordt overlopende tekst genoemd en wordt aangeduid met een rood plusteken in de rechterbenedenhoek van het kader.
  3. Wijzig de positie van het tekstobject met het gereedschap Selectie.

Tekst opmaken

Leer werken met tekstopmaak. Maak gebruik van Typekit-lettertypen en wijzig de lettertypegrootte.

Wat je hebt geleerd: Tekst opmaken

1. Selecteer het gereedschap Tekst en voeg in tekst de cursor in. Sleep over de tekst om deze te selecteren.
  2. In het deelvenster Eigenschappen rechts van het document, wijzig je de tekstopmaak zoals lettertype en tekengrootte.
  3. Wanneer je een lettertype selecteert in het menu Lettertypefamilie, klik je op Lettertypen toevoegen uit Typekit om de Typekit-website te openen. Selecteer hier een lettertype en pas dit toe in Illustrator.
  4. Wijzig de kleur van tekst door de tekst te selecteren, te klikken op de vulkleur in het deelvenster Eigenschappen rechts van het document, en een kleur te kiezen.

Plaats tekst op of binnen een pad

Ontdek hoe je tekst toevoegt langs een pad.

Wat je hebt geleerd: Tekst plaatsen langs een pad

1. Druk op Alt (Windows) of Option (macOS) en klik op de rand van een pad om tekst toe te voegen.
  2. Sleep over de tekst om deze te selecteren. In het deelvenster Eigenschappen rechts van het document, wijzig je opties voor tekstopmaak zoals vulkleur, lettertype en lettertypegrootte.
  3. Selecteer het gereedschap Selectie, verplaats de aanwijzer buiten een hoek van het teksttext object en sleep om te roteren.

Tekst omvormen

Vorm op creatieve manieren tekst om, met behulp van omtrekken en het gereedschap Direct selecteren.

Wat je hebt geleerd: Tekst omvormen

1. Selecteer het gereedschap Selectie en klik om een tekstobject te selecteren.
  2. Kies Tekst > Omtrekken maken om de tekst om te zetten in bewerkbare paden.
  3. Kies Object > Degroeperen om de letters onafhankelijk van elkaar te kunnen verplaatsen.
  4. Met het gereedschap Selectie kun je elke letter afzonderlijk slepen.
  5. Selecteer het gereedschap Direct selecteren en sleep over een gedeelte van een letter om ankerpunten te selecteren.
  6. Sleep een van de geselecteerde ankerpunten om alle geselecteerde ankerpunten te verplaatsen en een letter om te vormen.

Presentator: Brian Wood

Designer: Erica Larson