U bekijkt Help voor Photoshop Lightroom Classic CC (voorheen Lightroom CC).
Niet uw versie? Bekijk de Help voor de gloednieuwe versie van Photoshop Lightroom CC.

In Lightroom Classic CC kunt u dankzij gezichtsherkenningstechnologie snel afbeeldingen zoeken en organiseren. Lightroom Classic CC voert een scan uit op uw catalogus met afbeeldingen om naar gezichten te zoeken, die u vervolgens kunt controleren en bevestigen.

Video: Gezichtsherkenning gebruiken om uw foto's te organiseren

Video: Gezichtsherkenning gebruiken om uw foto's te organiseren
Adobe Systems

Gezichten indexeren

1. Ga in de module Bibliotheek naar de weergave Mensen. Klik hiervoor op Weergave > Mensen of druk op O. U kunt ook op het pictogram  in de werkbalk klikken.

2. Lightroom Classic CC vraagt of u in uw catalogus naar gezichten wilt zoeken. Klik op een van de volgende opties:

Naar gezichten zoeken in de gehele catalogus

Hiermee worden gezichtsindexen op de achtergrond ingeschakeld. Lightroom Classic CC detecteert gezichten in alle foto's in uw catalogus. Afhankelijk van de grootte van uw catalogus, kan een volledige index even duren.

Alleen gezichten zoeken waar nodig

Hiermee wordt gezichtsindexering op de achtergrond uitgeschakeld. Gezichten worden alleen gedetecteerd in de door u geselecteerde mappen en verzamelingen.

Gezichten indexeren in Lightroom Classic CC
    Gezichten in uw catalogus indexeren

3. Wacht tot het indexeren is voltooid als u in uw gehele catalogus naar gezichten zoekt. U kunt andere taken uitvoeren terwijl Lightroom Classic CC uw gezichten indexeert. Lightroom Classic CC maakt gebruik van afbeeldingskenmerken om naar gezichten te zoeken en stapelt vervolgens afbeeldingen van gelijkende gezichten samen.

Wanneer de eerste index is voltooid, gaat het indexeren van gezichten op de achtergrond verder. Gezichten in afbeeldingen die later aan de catalogus worden toegevoegd, worden automatisch gedetecteerd.

Indexeren in Lightroom Classic CC
    Indexeren...

Afbeeldingen labelen

Als een stapel is vastgesteld, kunt u deze labelen door er een naam onder te typen, in het gedeelte Mensen zonder naam. Alle foto's in de stapel worden automatisch gelabeld met die naam.

Afbeeldingen labelen in Lightroom Classic CC
Een stapel afbeeldingen labelen

Alle stapels die zijn gelabeld met dezelfde persoon worden samengevoegd in Lightroom Classic CC
Alle stapels die zijn gelabeld met dezelfde persoon worden samengevoegd. Lightroom Classic CC vult een naam die u eerder hebt ingevoerd automatisch verder in tijdens het typen.

Wanneer u stapels en afbeeldingen labelt, verplaatst Lightroom Classic CC deze van het gebied Mensen zonder naam in de weergave Mensen naar het gebied Benoemde mensen.

Het gebied Benoemde mensen in Lightroom Classic CC
Het gebied Benoemde mensen wordt gevuld

Opmerking:

Lightroom Classic CC voegt deze namen automatisch toe als trefwoorden van mensen.

Afbeeldingen afzonderlijk labelen

Naast werken met stapels, kunt u ook een of meer afbeeldingen afzonderlijk labelen. Ga als volgt te werk:

1. Vouw de stapel uit door op het getal van het aantal afbeeldingen te klikken. U kunt ook de stapel selecteren en op S drukken om de stapel uit te vouwen.
  2. Selecteer een of meer afbeeldingen in de stapel.
  3. U kunt de geselecteerde afbeeldingen als volgt labelen:
    • Sleep de afbeeldingen naar een stapel in het gebied Benoemde mensen.
    • Sleep een trefwoord van een persoon in de lijst met trefwoorden naar de afbeeldingen.
    • Label de afbeeldingen afzonderlijk door onder elke afbeelding een naam in te voeren.

Opmerking:

Als er afbeeldingen in het gebied Mensen zonder naam staan die niet bij een stapel horen, kunt u bovenstaande stappen doorlopen om deze te labelen.

Naamsuggesties bevestigen

Wanneer er gelabelde afbeeldingen staan in het gebied Benoemde mensen, detecteert Lightroom Classic CC gelijkende afbeeldingen en vraagt u deze voorgestelde namen te bevestigen.

1. Dubbelklik op een persoon in het gebied Benoemde mensen.
  2. Controleer in de weergave voor één persoon de voorgestelde namen in het gebied Gelijkend.
Lightroom Classic CC geeft naamsuggesties op basis van gelijkende foto's
Lightroom Classic CC geeft naamsuggesties op basis van gelijkende foto's

1. Klik op het vinkje naast een labelvoorstel om het te bevestigen.
Een naamsuggestie bevestigen in Lightroom Classic CC
Een naamsuggestie bevestigen

Afbeeldingen labelen in de loepweergave

Gedetecteerde gezichten labelen

U kunt ook gezichten labelen in de loepweergave.

1. Klik op het pictogram Gezichtsgebied tekenen ().
  2. Label gezichten die Lightroom Classic CC heeft gedetecteerd in de afbeelding.
Een gedetecteerd gezicht labelen in Lightroom Classic CC
Een gedetecteerd gezicht labelen

Niet-gedetecteerde gezichten labelen

Als een gezicht in een afbeelding moeilijk zichtbaar is, wordt dit mogelijk niet gedetecteerd door Lightroom Classic CC. In zulke gevallen kunt u zelf een gezichtsgebied tekenen.

1. Klik op het pictogram Gezichtsgebied tekenen ().
  2. Teken een rechthoekig gezichtsgebied op de afbeelding.
  3. Voer een naam in om het gezicht te labelen.
  4. Label zo nodig meer gezichten.

Automatische gezichtsindexering uitschakelen

In de catalogusinstellingen kunt u gezichtsindexering uitschakelen. Ga als volgt te werk:

1. (Mac) Selecteer Lightroom > Catalogusinstellingen.
    (Windows) Selecteer Bewerken > Catalogusinstellingen.
  2. Vink op het tabblad Metagegevens de optie Automatisch gezichten detecteren in alle foto's uit.
  3. Sluit het dialoogvenster Catalogusinstellingen.

Opnieuw naar gezichten zoeken

Geïntroduceerd in Lightroom Classic CC 7.3 (versie van april 2018)

Lightroom Classic CC 7.3 (april 2018-versie) is geoptimaliseerd voor de preciezere detectie van gezichten in de foto's in uw catalogus.

Als u eerder handmatig gezichtsdetectie hebt uitgevoerd op uw foto's, wordt u aangeraden de hieronder vermelde stappen uit te voeren om de bestaande gezichtsrecords in uw catalogus te upgraden naar de nieuwe engine voor gezichten. U kunt deze stappen op elk gewenst moment uitvoeren als u de update naar Lightroom Classic CC 7.3 eenmaal hebt uitgevoerd. Als u de aanbevolen stappen niet uitvoert, worden de bestaande gezichtsrecords per geval bijgewerkt als dat nodig is om ze weer te geven in de weergave Personen.

Opmerking:

De onderstaande stappen zijn niet nodig als u de optie Automatisch gezichten detecteren in alle foto's hebt ingeschakeld in de catalogusinstellingen. In dat geval werkt Lightroom Classic de bestaande gezichtsrecords automatisch bij op de achtergrond.

Aanbevolen stappen voor het upgraden van de gezichtsrecords

1. Selecteer in de module Bibliotheek de optie Alle foto's in het deelvenster Catalogus.

2. Selecteer alle foto's in de rasterweergave of in de filmstrip. Als u alle foto's wilt selecteren, kiest u Bewerken > Alles selecteren of drukt u op Ctrl+A (Windows) of Command+A (Mac OS).

3. Kies Bibliotheek > Opnieuw naar gezichten zoeken op de menubalk.

4. Zorg dat de volgende opties zijn ingeschakeld in het dialoogvenster Opnieuw naar gezichten zoeken.

• Foto's overslaan die niet eerder zijn geïndexeerd
    • Foto's met handmatig bevestigde gezichten overslaan

Klik op Bevestigen.

Lightroom Classic voert de gezichtsdetectie opnieuw uit om de bestaande gezichtsrecords bij te werken, maar slaat foto's over waarop gezichtsdetectie nog niet eerder is uitgevoerd. Alle foto's met minimaal één bevestigd gezicht of minimaal één handmatig getekend gezichtsgebied worden ook overgeslagen om uw eerder uitgevoerde bewerkingen te behouden. De niet-bevestigde gezichten in de foto's blijven onbevestigd.