Belangrijke informatie voor alle platforms

• De hier gegeven bestanden en bestandslocaties zijn standaardwaarden. U kunt sommige van deze locaties aanpassen in de dialoogvensters Lightroom\Voorkeuren of Catalogusinstellingen.
  • Bij het oplossen van problemen de naam van bestanden waar mogelijk veranderen, in plaats van deze te verwijderen.
  • Maak indien mogelijk een back-up van catalogi op een andere vaste schijf of ander volume dan de schijf waarop uw catalogus staat. Lees voor meer informatie over het maken van een back-up in Lightroom Back-up van de catalogus maken in de Help van Lightroom en bekijk de videostudieles Een back-up van uw catalogus maken. (De video is geproduceerd voor Lightroom 4, maar is ook van toepassing op Lightroom 5.)

Bestandslocaties in MAC OS X

Opmerking:

Het bibliotheekbestand van de gebruiker is standaard verborgen op Mac OS X 10.7 en later. Voor tijdelijke toegang tot het bibliotheekbestand van de gebruiker drukt u op Option en kiest u Ga > Bibliotheek in de Finder.

Het Lightroom-toepassingsbestand

/Applications/Adobe Photoshop Lightroom 5.app

Voorkeuren

/Users/[gebruikersnaam]/Library/Preferences/com.adobe.Lightroom5.plist

Opmerking: In Mac OS 10.9.x moet u, als u de voorkeuren van Lightroom wilt herstellen, uw Macintosh opnieuw opstarten nadat u het bovenstaande bestand hebt verwijderd.

Catalogus

/Users/[gebruikersnaam]/Pictures/Lightroom/Lightroom 5 Catalog.lrcat

Voorvertoningscache

/Users/[gebruikersnaam]/Pictures/Lightroom/Lightroom 5 Catalog Previews.lrdata

Cache van slimme voorvertoning

/Users/[gebruikersnaam]/Pictures/Lightroom/Lightroom 5 Catalog Smart Previews.lrdata

Vergrendelingsbestand van catalogus

/Users/[gebruikersnaam]/Pictures/Lightroom/Lightroom 5 Catalog.lrcat.lock

Opmerking:

Het vergrendelingsbestand zorgt dat de catalogus tijdens gebruik niet kan worden overschreven.

Journaalbestand van catalogus

/Users/[gebruikersnaam]/Pictures/Lightroom/Lightroom 5 Catalog.lrcat-journal

Opmerking:

Geopende catalogi gebruiken het journaalbestand om te controleren op onvolledige databaserecords. Verwijder het journaalbestand niet, tenzij u de bijbehorende catalogus ook verwijdert.

Back-up van catalogus

/Users/[gebruikersnaam]/Pictures/Lightroom/Backups/[dattum en tijd van back-up]/Lightroom 5 Catalog.lrcat

Voorinstellingen en sjablonen

/Users/[gebruikersnaam]/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/[map van voorinstelling of sjabloon]/[bestandsnaam van voorinstelling of sjabloon.lrtemplate]

Serial number

/Users/[gebruikersnaam]/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Lightroom 5.0 Registration

Bestandslocaties in Windows 8 en7

Opmerking: Soms zijn mappen die u zoekt, verborgen. Als u de map wilt weergeven, kiest u Start > Configuratiescherm > Weergave en Persoonlijke instellingen > Mapopties. Zorg dat Verborgen bestanden en mappen weergeven is geselecteerd in het deel Geavanceerd van het tabblad Weergave, en klik op OK.

Het Lightroom-programmabestand

C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5\Lightroom 5.exe

Voorkeuren

C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\Lightroom 5 Preferences.agprefs

Catalogus

C:\Users\[gebruikersnaam]\Pictures\Lightroom\Lightroom 5 Catalog.lrcat

Voorvertoningscache

C:\Users\[gebruikersnaam]\Pictures\Lightroom\Lightroom 5 Previews.lrdata

Cache van slimme voorvertoning

C:\Users\[gebruikersnaam]\Pictures\Lightroom\Lightroom 5 Smart Previews.lrdata

Vergrendelingsbestand van catalogus

C:\Users\[gebruikersnaam]\Pictures\Lightroom\Lightroom 5 Catalog.lrcat.lock

Opmerking:

Het vergrendelingsbestand zorgt dat de catalogus tijdens gebruik niet kan worden overschreven.

Journaalbestand van catalogus

C:\Users\[gebruikersnaam]\Pictures\Lightroom\Lightroom 5 Catalog.lrcat-journal

Opmerking:

Geopende catalogi gebruiken het journaalbestand om te controleren op onvolledige databaserecords. Verwijder het journaalbestand niet, tenzij u het bijbehorende catalogusbestand ook verwijdert.

Back-up van catalogus

C:\Users\[gebruikersnaam]\Pictures\Lightroom\Backups\[datum en tijd van back-up]\Lightroom 5 Catalog.lrcat

Voorinstellingen en sjablonen

C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\[map van voorinstelling of sjabloon]\[bestandsnaam van voorinstelling of sjabloon.lrtemplate]

Serial number

C:\ProgramData\Adobe\Lightroom\Lightroom 5.0 Registration.lrreg

Opmerking:

Lightroom 5 leest de registervermelding van de Lightroom 4.0-, 3.0-, 2.0- of 1.0-registratie wanneer de toepassing serienummers van upgrades valideert. Als u een upgradeversie van Lightroom 5 installeert en deze vindt geen bestand voor een eerdere versie van Lightroom, wordt u gevraagd het serienummer van de vorige versie in te voeren.