Wanneer u Lightroom in Windows opent of uitvoert, krijgt u een dialoogvenster met de foutmelding Server bezet:

de actie kan niet worden voltooid omdat het programma bezet is. Kies 'Overschakelen op' om het bezette programma te activeren en het probleem op te lossen.

Foutmelding Server bezet in Lightroom oplossen

Besturingssysteem

Windows

Oplossingen

Probeer de volgende oplossingen in volgorde uit. Voer elke oplossing uit en start Lightroom opnieuw om te controleren of het probleem is opgelost.

Oplossing 1: installeer de nieuwste Lightroom-update

Adobe heeft de manier gewijzigd waarop Lightroom wordt geïnitialiseerd en met de aangesloten services communiceert. Hiermee zou het probleem in de meeste gevallen moeten zijn opgelost. Kies in Lightroom de optie Help > Updates.

Zie de onderstaande koppelingen voor meer informatie:

Oplossing 2: schakel de Superfetch-service in Windows uit

1. Druk op de Windows-knop + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
  2. Typ 'services.msc' in het dialoogvenster Uitvoeren en druk op Enter.
  3. Zoek in het venster Services dat wordt geopend de optie Superfetch in de kolom Naam.
  4. Klik met de rechtermuisknop op Superfetch en selecteer Eigenschappen in het contextmenu.
  5. Kies in het venster Eigenschappen Superfetch dat wordt geopend de optie Opstarttype met de status Uitgeschakeld in het vervolgkeuzemenu.
  6. Klik op OK
  7. Start uw computer opnieuw op.

Oplossing 3: installeer stuurprogramma-updates voor grafische kaarten

De bijgewerkte stuurprogramma's zijn beschikbaar via de website van de kaartfabrikant (zoals nVidia, ATI/AMD of Intel).

Windows

Alleen Windows Update uitvoeren garandeert niet dat u het meest recente videostuurprogramma hebt. Ga rechtstreeks naar de website van uw kaartfabrikant om op stuurprogramma-updates te controleren.
Zie Stuurprogramma's bijwerken in Windows 10 om te bepalen welke videokaart u hebt en om het nieuwste stuurprogramma te downloaden/installeren.

macOS

Uw videostuurprogramma's zijn inbegrepen bij de updates van uw besturingssysteem. Zorg ervoor dat u alle nieuwste OS-updates hebt geïnstalleerd door Apple-menu > Over deze Mac > Software-update te kiezen.

Oplossing 4: schakel externe hulpprogramma's zoals antivirussoftware, die mogelijk een conflict kunnen veroorzaken, tijdelijk uit