Adobe Muse voegt geen nieuwe functies meer toe en stopt op donderdag 26 maart 2020 met de ondersteuning. Zie de pagina Einde van levensduur voor Adobe Muse voor meer informatie en assistentie.

Wanneer een website voor site-eigenaren moet worden ontworpen, wordt al snel gevraagd of het systeem zo kan worden ingesteld dat de website-eigenaar zijn eigen site-inhoud kan bijwerken. Het is ook heel handig dat er een manier is om snel wijzigingen te kunnen aanbrengen wanneer u niet bij uw werkstation bent en toch een site wilt bewerken.

Muse bevat nu de functie In-Browser Editing, waarmee u, de site-eigenaar, en uw team tekst en afbeeldingen kunt wijzigen via de beheerdersinterface van Business Catalyst. Editors die gebruikmaken van In-Browser Editing hoeven Adobe Muse niet te installeren.

Zij kunnen ook eenvoudig In-Browser Editing gebruiken. Ook mensen zonder ontwerpervaring kunnen wijzigingen aanbrengen, omdat het bewerken plaatsvindt in een webbrowser. Ze moeten wel eerst toegang voor bewerken hebben gekregen.

In dit artikel leert u hoe u een Adobe Muse-site zo instelt dat In-Browser Editing is ingeschakeld en uitgenodigde sitegebruikers een Adobe Muse-site kunnen bijwerken. U krijgt een overzicht van de stappen die u moet volgen wanneer u de interface van In-Browser Editing gebruikt, zodat u anderen kunt helpen bij het gebruik van de functie en het aanbrengen van wijzigingen. Tot slot leert u hoe u uw .muse-bestand kunt synchroniseren met de huidige versie nadat wijzigingen op de live site zijn toegepast met de interface van In-Browser Editing.

Welke inhoud kan worden bewerkt met In-Browser Editing?

Inhoud Bewerkbaar? Koppelingen volgen
Horizontale tekst Ja Nee
Afbeeldingskaders Ja Ja
Verticale tekst Nee Nee
Afbeelding - achtergrondvulling (rechthoeken, afbeeldingskaders en widgets) Nee Nee
Presentatietellers Nee Nee
Knoppen voor het verzenden van formulieren Nee Nee
Dynamische menulabels (menuwidgets niet ingesteld op Handmatig) Nee Nee
In pixels omgezette pagina-items (afgeronde hoeken, schuine kant, gloed binnen of rotatie toegepast, tekstkaders waarin systeemlettertypen worden gebruikt en geroteerde tekstkaders waarop effecten zijn toegepast) Nee Nee
Als hyperlink opgemaakte tekst Ja Ja
Tekstlabels - accordeonwidgets Ja Ja
Tekstlabels - widgets voor deelvensters met tabbladen Ja Ja
Tekstlabels - widgets Handmatig menu Ja Ja

Knoppen - presentatiewidgets

Ja Ja
Knoppen - compositiewidgets Ja Ja

Miniatuurafbeeldingen in presentaties

Ja Ja
Tekst- en afbeeldingskaders in triggergebieden van compositiewidgets Ja Ja

Bewerken in browser instellen

Het instellen van Bewerken in browser is een proces dat uit twee fasen bestaat. Eerst schakelt u de instelling in de Site-eigenschappen in en publiceert u de site naar de hostingservers van Adobe. Vervolgens kunt u nieuwe gebruikers uitnodigen voor de site zodat zij zich bij elke willekeurige browser kunnen aanmelden om wijzigingen aan te brengen.

Zoals eerder is gezegd, kunnen achtergrondafbeeldingen niet worden bewerkt met In-Browser Editing. Als de site afbeeldingen bevat die essentieel zijn voor het ontwerp en die de site-eigenaar niet mag wijzigen, moet u ervoor zorgen dat deze als achtergrondafbeeldingen worden toegevoegd voordat u In-Browser Editing inschakelt en toegang voor bewerken verleent.

Opmerking:

U kunt In-Browser Editing alleen gebruiken als de testwebsite of de live website wordt gehost op de hostingservers van Adobe Business Catalyst.

1. Start Adobe Muse en open de site die u wilt configureren.

inbrowserediting
    Schakel het selectievakje In-Browser Editing inschakelen in het dialoogvenster Site-eigenschappen in.

2. Kies Bestand > Site-eigenschappen. Klik op het tabblad Geavanceerd en controleer of de optie In-Browser Editing is ingeschakeld.

Als dat niet het geval is, schakelt u het selectievakje In-Browser Editing inschakelen in.

3. Klik op OK om het dialoogvenster Site-eigenschappen te sluiten.

4. In de bovenste Adobe Muse-navigatiebalk klikt u op Publiceren > Business Catalyst.

Site publiceren met Business Catalyst
    Site publiceren met Business Catalyst

Kies de gewenste opties in het dialoogvenster Publiceren en klik op Publiceren om alle sitebestanden te uploaden naar de hostingserver van Adobe Business Catalyst.

Opmerking:

U kunt een nieuwe testsite maken of een live site uploaden die een aangepaste domeinnaam gebruikt. In-Browser Editing werkt voor zowel testsites als live sites, zolang ze maar worden gehost op de webservers van Adobe.

5. Wanneer de publiceerbewerking is voltooid, wordt het dialoogvenster Publiceren bijgewerkt met de vraag of u een gebruiker voor In-Browser Editing aan de site wilt toevoegen.

U moet gebruikers voor In-Browser Editing toevoegen aan uw site om ze uw live site te laten bewerken. Met de interface voor Admin-gebruikers kunt u een account maken voor de gebruikers, die zich vervolgens kunnen aanmelden en kunnen beginnen met het bewerken van uw site.

fig02_ibe
    In het dialoogvenster kunt u op een koppeling of op OK klikken.

6. U kunt op de koppeling Gebruikers voor In-browser Editing toevoegen klikken of gewoon op OK klikken om het dialoogvenster te sluiten.

Klik voor dit voorbeeld op OK.

Als u op de koppeling Gebruikers voor In-Browser Editing toevoegen klikt, wordt de interface weergegeven die in stap 9 staat beschreven.

7. Klik in Adobe Muse op de koppeling Gebruikers voor In-Browser Editing toevoegen die in stap 5 staat beschreven, of selecteer Bestand > Business Catalyst Site beheren.

De interface Business Catalyst wordt in een nieuw browservenster geopend.

Business Catalyst Site beheren
    Kies de optie om nieuwe gebruikers voor In-Browser Editing aan de site toe te voegen.

Opmerking:

U kunt ook eenmaal op de knop Beheren klikken nadat u een site hebt gepubliceerd, en vervolgens een Admin-gebruiker uitnodigen terwijl u andere wijzigingen doorvoert om de site te beheren.

8. Klik in de Business Catalyst-gebruikersinterface in het linkernavigatiedeelvenster op Site-instellingen > Admin-gebruikers.

9. Klik op Admin-gebruiker uitnodigen.

fig04_ibe
    Een nieuwe Admin-gebruiker uitnodigen in de interface voor Admin-gebruikers voor de site.

De sectie Admin-gebruikers wordt bijgewerkt met een nieuwe interface.

10. Voer in de weergegeven velden het e-mailadres, de voornaam en de achternaam van de nieuwe gebruiker in. U kunt desgewenst ook het mobiele nummer invoeren. Stel het menu Gebruikersrollen in op Gebruikers.

fig05_ibe
    Voer de naam en het e-mailadres van de persoon in de daarvoor bestemde velden in.

11. Klik op Uitnodigen om de nieuwe gebruiker aan uw Adobe Muse-site toe te voegen.

Opmerking:

Wanneer de informatie is verzonden, worden de aanmeldingsgegevens automatisch verzonden naar de persoon die u in een e-mailbericht hebt uitgenodigd. Deze personen ontvangen het e-mailbericht en kunnen vervolgens op de koppeling klikken om zelf een uniek wachtwoord in te stellen. Zodra ze een wachtwoord voor hun account hebben gemaakt, kunnen ze zich vanuit elke webbrowser aanmelden voor de sitebewerkingsfunctie.

Een site bijwerken met In-Browser Editing

Deze sectie bevat een overzicht van de stappen die gebruikers kunnen volgen om een Adobe Muse-locatie bij te werken zodra toegang aan hen is verleend. Als u gebruikers een kopie van deze stappen wilt sturen, kunt u deze instructies downloaden.

1. Open een browser en typ een van de volgende:

• mijn-site.businesscatalyst.com/admin (testsite)
    • mijn-site.com/admin (live site)
  2. Voer het e-mailadres en wachtwoord in om u aan te melden bij Business Catalyst.

Als het goed is, hebt u de aanmeldingsgegevens in uw e-mail ontvangen.

fig06_ibe
    Gebruik een browser om u aan te melden bij uw siteaccount.

3. Klik op de knop Bewerken om uw site weer te geven in de bewerkingsinterface.

fig07_ibe
    Klik op de knop Bewerken om de site te gaan bewerken.

De startpagina van de site wordt in de interface van In-Browser Editing geladen.

Tekst bewerken met In-Browser Editing

Wanneer u een site wijzigt, moet u zich realiseren dat u in een browservenster werkt. Het is belangrijk dat u de wijzigingen publiceert voordat u de huidige pagina verlaat of het browservenster sluit, tenzij u van gedachte verandert en de wijzigingen wilt annuleren.

Ga als volgt te werk om tekstinhoud op uw site te bewerken:

1. Wanneer u zich met Business Catalyst aanmeldt bij uw site, dan ziet u een blauwe overlay rondom uw tekst. Selecteer of wis de tekst en begin uw inhoud te typen.

Tekst bewerken met In-Browser Editing
    Selecteer de tekst die u wilt bewerken en begin met het typen van uw update.

Als u met de muisaanwijzer over de tekst in een tekstvak beweegt, dan toont In-Browser Editing de opmaak die op de tekst is toegepast. Op iedere tekst die u in het tekstvak invoert, wordt standaard dezelfde opmaak toegepast.

Tekstopmaak in In-Browser Editing
    Bekijk de opmaak die wordt weergegeven als u de muisaanwijzer over de tekst beweegt.

2. Als u niet tevreden bent met de wijzigingen en wilt terugkeren naar de originele tekst, dan klikt u op het pictogram Ongedaan maken boven aan de pagina.

Klik op Ongedaan maken om terug te keren naar het origineel.
    Klik op het pictogram Ongedaan maken om terug te keren naar de oorspronkelijke tekst.

3. Klik op Publiceren wanneer u klaar bent met het bewerken van de tekst.

fig11_ibe
    Klik op de knop Publiceren om uw wijzigingen live te maken.

De wijzigingen die u in de bewerkingsinterface aanbrengt, worden pas op de live website toegepast wanneer u boven aan de pagina op de knop Publiceren klikt. Als u besluit om geen wijzigingen aan te brengen, dan sluit u het browservenster.

Afbeeldingen bewerken die op een pagina zijn geplaatst of geplakt

Met In-Browser Editing kunt u enkele afbeeldingen op de site bewerken, mits deze als voorgrondafbeeldingen zijn ingevoegd. Afbeeldingen die op de site als achtergrondafbeeldingen zijn ingesteld, kunnen niet worden bewerkt. Als er niet-bewerkbare afbeeldingen zijn die u toch wilt bewerken, neemt u contact op met de persoon die uw site heeft ontworpen.

1. Selecteer de afbeelding die u wilt bewerken.

U ziet de knop Afbeeldingen bewerken naast de afbeelding.

Afbeeldingen bewerken met In-Browser Editing
    Wanneer u over een bewerkbare afbeelding schuift, wordt de knop Afbeelding bewerken weergegeven.

2. Klik op Afbeelding bewerken.

Er verschijnt een pop-up met alle middelen die in uw project worden gebruikt. Kies een afbeelding uit de bestaande middelen of upload een nieuwe afbeelding van uw computer met de knop Foto uploaden.

Een afbeelding bewerken met In-Browser Editing
    Gebruik de interface Afbeelding bewerken om de bestaande afbeelding te vervangen door een nieuwe.

Als u kiest voor de optie Foto uploaden, dan wordt de afbeelding die u op uw computer selecteert automatisch naar de site geüpload.

Het geselecteerde bestand wordt geüpload naar dezelfde webservers als die waarop de website wordt gehost.

3. In het veld Knopinfo afbeelding kunt u eventueel knopinfo invoeren. Deze handelswijze wordt aanbevolen omdat deze de zoekmachine helpt optimaliseren en de site toegankelijker maakt.

4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Klik op het vinkje om de wijzigingen op te slaan.
    • Klik op het kruisje om de wijzigingen te annuleren.

Wanneer u een afbeelding vervangt, dan wordt de geselecteerde nieuwe afbeelding bijgesneden als deze andere verhoudingen heeft dan de oorspronkelijke afbeelding. Daarom wordt u geadviseerd een bestaande afbeelding alleen te vervangen door een afbeelding met dezelfde afmetingen of door een grotere afbeelding met dezelfde verhouding tussen breedte en hoogte.

Als u van plan bent om een bepaalde afbeelding regelmatig te vervangen, kunt u de maker van de site vragen om een aantal verschillende afbeeldingen van dezelfde grootte te uploaden, zodat u telkens een afbeelding kunt kiezen die al op de site voorhanden is. De webontwerper zou bijvoorbeeld vier afbeeldingen van dezelfde grootte kunnen uploaden voor de lente, zomer, herfst en winter. Naarmate de jaargetijden verstrijken, kunt u dan de optie Van site kiezen en de afbeelding vervangen door een afbeelding die het huidige seizoen aangeeft.

5. Zodra u klaar bent met alle wijzigingen klikt u op Publiceren om de veranderingen te publiceren.

Afbeeldingen bewerken die in tekstkaders zijn geplaatst

Als een afbeelding op de pagina in een tekstkader wordt geplakt, kunt u deze nog steeds bewerken.

1. Selecteer het tekstkader. Selecteer vervolgens de afbeelding in het tekstkader.

De knop Afbeelding bewerken verschijnt naast de geselecteerde afbeelding.

Afbeelding bewerken in een tekstvak
Selecteer het tekstkader en selecteer de afbeelding in het tekstvak om vervolgens op Afbeelding bewerken te klikken.

1. Klik op Afbeelding bewerken. Kies een van de bestaande middelen of klik op Foto uploaden om een nieuwe afbeelding te uploaden vanaf uw computer.
  2. Zodra u klaar bent met alle wijzigingen klikt u op Publiceren om de veranderingen te publiceren.

Gedeelde inhoud bewerken

Bepaalde inhoud op de site is tijdens de ontwerpfase mogelijk aan een stramienpagina toegevoegd. Wanneer de elementen aan de stramienpagina zijn toegevoegd, worden ze weergegeven op alle andere sitepagina's die aan die stramienpagina zijn gekoppeld. Als u een element op één pagina wijzigt, betekent dit dat u alle andere instanties van die inhoud bijwerkt.

Wanneer u een gedeeld element selecteert om te bewerken, wordt het item weergegeven in het venster Gedeelde afbeelding bewerken.

fig16_ibe
Gebruik het venster Gedeelde afbeelding bewerken om inhoud te bewerken die met meerdere pagina's wordt gedeeld.

Wees voorzichtig wanneer dit venster wordt weergegeven. Het betekent dat mogelijk ook andere pagina's op de website automatisch worden bijgewerkt wanneer u wijzigingen aanbrengt. Het is raadzaam voorzichtig te werk te gaan en op Annuleren te klikken. Ga in een nieuw browservenster naar de live site en bekijk de pagina's om te zien waar het element voorkomt. Controleer of u alle herhalingen van het element wilt wijzigen, voordat u naar de interface van In-Browser Editing terugkeert om het element bij te werken.

Hyperlinks bewerken

Zie Hyperlinks bewerken voor informatie over het bewerken van hyperlinks.

Koppelingen op de startpagina volgen om andere sitepagina's te bewerken

Wanneer u zich voor het eerst aanmeldt bij uw account, wordt een bewerkbare versie van de startpagina van de site weergegeven. Nadat u alle gewenste wijzigingen op de startpagina hebt aangebracht, kunt u andere gekoppelde pagina's op de site bezoeken zodat u ook deze kunt bewerken.

• Als de koppelingen buiten een tekstkader worden weergegeven, klikt u gewoon op de koppeling om naar de gekoppelde pagina op de site te gaan. Externe koppelingen (naar webpagina's buiten de huidige site) worden niet in de bewerkingsinterface geladen, omdat u In-Browser Editing niet kunt gebruiken om pagina's op andere websites te bewerken.
  • Als koppelingen in tekstkaders worden weergegeven, houdt u de muis boven de koppelingen om een knop weer te geven. Klik op de knop om naar de gekoppelde webpagina te gaan. Klik bijvoorbeeld op de knop Home om naar de startpagina van uw site te gaan.
  • Als een koppeling op een heel tekstkader wordt toegepast, dan klikt u op het hele kader om de knop te zien met de koppeling of het ankerlabel.
fig17_ibe
Klik op de knop om de gekoppelde pagina of de locatie van het ankerlabel te openen.

Wanneer u klaar bent met het bewerken van de verschillende pagina's van de site, moet u op Publiceren klikken als u de wijzigingen wilt opslaan. Sluit het browservenster wanneer u klaar bent met het bewerken van de gehele site.

Een voorvertoning van de wijzigingen bekijken in In-Browser Editing

In-Browser Editing ondersteunt een responsieve lay-out. Dat houdt in dat u op ieder breekpunt direct een voorvertoning van uw wijzigingen (en hoe ze eruit zien) kunt bekijken. En als u alternatieve lay-outs voor uw site hebt gebruikt, dan kunt u via de vervolgkeuzelijst een voorvertoning van uw wijzigingen voor elk apparaat bekijken.

Een voorvertoning van uw wijzigingen bekijken:

1. Breng de benodigde wijzigingen aan in de inhoud van uw site.

Let op het breekpunt op 1200 px, waar u de inhoud hebt bijgewerkt. Bekijk de wijziging op dit breekpunt.

2. Kies in de vervolgkeuzelijst voor andere breekpunten en bekijk een voorvertoning van de wijziging op ieder breekpunt.

3. Als u uw website met een alternatieve lay-out hebt gemaakt, dan kiest u het apparaat uit de vervolgkeuzelijst en bekijkt u een voorbeeld van de wijzigingen.

De bewerkingen synchroniseren met het .muse-bestand

Nadat In-Browser Editing heeft plaatsgevonden, bevat het lokale .muse-bestand niet meer dezelfde inhoud als de live site. In deze sectie leert u hoe u de aangebrachte wijzigingen kunt goedkeuren of weigeren om het .muse-bestand bij te werken zodat dit overeenkomt met het huidige siteontwerp.

1. Start Muse en open het .muse-bestand van de site.

Er wordt een waarschuwingsbericht weergegeven om aan te geven dat de gepubliceerde site is gewijzigd.

Er wordt niet alleen een bericht weergegeven wanneer u voor het eerst een .muse-bestand opent. Om u eraan te herinneren dat u de wijzigingen moet controleren voordat u de site opnieuw publiceert wordt ook een bericht weergegeven wanneer u een .muse-bestand gaat publiceren dat niet meer is gesynchroniseerd met de live website.

Opmerking:

U kunt ook op elk gewenst moment Bestand > Synchroniseren met Adobe Business Catalyst-site selecteren om een interface weer te geven waarmee u de verschillen tussen het .muse-bestand en de live site kunt bekijken.

2. Klik op Recensie om de wijzigingen te controleren.

Het venster Wijzigingen controleren en samenvoegen wordt weergegeven.

3. Gebruik de interface om elke wijziging te controleren. De wijzigingen voor elke bewerking worden gemarkeerd. De nieuwe inhoud wordt groen gemarkeerd en items die zijn verwijderd, worden rood gemarkeerd. U ziet zo direct wat is toegevoegd of verwijderd.

4. Gebruik de opties in de vervolgkeuzelijst (Niet samenvoegen of In Muse samenvoegen) om de specifieke wijziging of alle wijzigingen te weigeren of te accepteren.

fig20_ibe
    Gebruik de menuopties om de wijzigingen samen te voegen of te verwijderen.

Opmerking: Als u de wijzigingen niet samenvoegt, worden de wijzigingen die u op de live site hebt toegepast overschreven wanneer u het .muse-bestand de volgende keer publiceert. Zo kunt u typfouten en andere problemen met de site verhelpen die zich kunnen voordoen wanneer mensen de site bewerken met In-Browser Editing.

5. Schakel het selectievakje Voorvertoning weergeven op pagina in en uit als u de versie van de tekst en afbeeldingen op de live site wilt vergelijken met het lokale .muse-bestand.

fig21_ibe
    Verberg en toon de recente wijzigingen in de ontwerpweergave, door het selectievakje Voorvertoning weergeven op pagina in en uit te schakelen.

Wanneer u klaar bent met het synchroniseren en bewerken van het .muse-bestand, publiceert u het bestand om de wijzigingen live door te voeren. Elk gewijzigd item dat is gemarkeerd als Niet samenvoegen, wordt overschreven door het huidige ontwerp van het .muse-bestand wanneer u de site opnieuw publiceert.

Gepubliceerde herhalingen van de website opslaan

Omdat andere personen wijzigingen in de live site kunnen aanbrengen terwijl u aan het .muse-bestand werkt, wordt u geadviseerd om kopieën van de site op te slaan nadat u de wijzigingen hebt gesynchroniseerd en de nieuwste versie hebt gepubliceerd.

Kies direct na het publiceren van de site de opdracht Bestand > Site opslaan als en sla een kopie van het .muse-bestand op. U kunt eventueel de huidige datum in de bestandsnaam opnemen wanneer u nieuwe kopieën maakt. Op die manier vindt u gemakkelijk het .muse-bestand dat u op een bepaalde datum hebt gepubliceerd.

U kunt bijvoorbeeld een map maken die het nieuwste werkexemplaar van het .muse-bestand bevat en verschillende andere gearchiveerde versies die eerder gepubliceerde herhalingen van het siteontwerp bevatten. De lijst met bestanden in de map kan er als volgt uitzien:

mijn-site.muse

mijn-site_2013-1-4.muse

mijn-site_2013-2-23.muse

mijn-site_2013-4-7.muse

Met deze handelswijze is het niet alleen gemakkelijker om naar een vorig siteontwerp terug te keren, maar hierdoor kan in Muse ook nauwkeuriger worden bepaald welke wijzigingen in de website zijn aangebracht met In-Browser Editing. Door back-upversies van een site op te slaan, kunt u gemakkelijker controleren of het huidige .muse-bestand en de live website nog gesynchroniseerd zijn.