Feilsøking av Windows systemfeil

Symptomer på Windows systemfeil inkluderer en tom eller flimrende dialogboks, en frossen markør eller skjerm, en blå skjerm, en uventet omstart eller en feilmelding fra Windows.

Merk:

Får du en spesifikk feil når du bruker Adobe-programmet ditt?Søk i Adobe Community for hjelp for feilen, eller gå til Adobe Forums for å få hjelp fra community-eksperter.

Før du begynner

Sjekk systemkrav

Hvis systemet ditt ikke oppfyller minimumskravene for Adobe-produktet ditt, er det ikke sikkert produktet kjører riktig. Gå til Adobe Systemkrav-nettsiden for å sørge for at systemet ditt oppfyller minimumskravene for produktet ditt.

Systemkrav

Sikkerhetskopier filer

Sikkerhetskopier alle personlige filer (f.eks. Photoshop- eller InDesign-filer som du har opprettet).

Konfigurer kontrollpanel og filvalg

Feilsøkingsoppgavene nedenfor reflekterer standargrensesnittet for Windows og den klassiske visningen for Kontrollpanelet. Enkelte filer krever at du finner filer, mapper eller utvidelser som er skult som standard.

Vis Kontrollpanelet i Klassisk visning

1. Åpne Kontrollpanelet.

2. Klikk på ett av følgende:

• (Windows Vista) Klassisk visning
  • (Windows 7, Windows 8 og Windows 10) Vis etter > Små ikoner

Vis skjulte filer, mapper og forlengelser

Se disse Hjelp for Windows-emnene:

• (Windows Vista og Windows 7) "Vis skjulte filer" og "Vis eller skjul filnavntyper"
  • (Windows 8 og Windows 10) "Vis skjulte filer" og "Vis eller skjul filendelser"
Vis skjulte filer, mapper og forlengelser

Mappealternativer i Windows 7, Windows 8 og Windows 10

Grunnleggende systemfeilsøk

Oppdater Adobe-programmet ditt

Den nyeste versjonen av Adobe-programvaren kan være mer kompatibel med operativsystemet og driverne. Før du installerer en oppdatering, må du kontrollere at systemet ditt oppfyller kravene.

Gå til Adobes produktoppdateringsside for å se tilgjengelige oppdateringer for produktet ditt.

Produktoppdateringer-side

Oppdater Windows

Oppdateringer til Windows operativsystem forbedrer ytelsen og kompatibiliteten med programmer.

Hvis du vil hente Windows servicepakker og oppdateringer, gå til www.windowsupdate.com. For å få hjelp til å installere servicepakker og oppdateringer, kontakt Microsofts tekniske støtte.

Skjerm for oppdateringer for Windows

Gjenopprett Adobes programinnstillinger

Gjenopprett Adobe-programpreferanser for å eliminere problemer som en skadet innstillingsfil kan forårsake.

Hovedpreferanserfilen kalles "Adobe [Produktnavn] [Produktversjon] Prefs.psp".

På Windows Vista 7, 8 eller 10 finner man preferansefilen her:

Users\[Brukernavn]\AppData\Roaming\Adobe\Adobe [Produktnavn] [Produktversjon]\Adobe [Produktnavn] [Produktversjon] Settings\Adobe [Produktnavn] [Produktversjon]Prefs.psp

Hvis du trenger en rask måte å tilbakestille innstillingene dine, kan du i mange Adobe-programmer med en tastatursnarvei mens du starter produktet. Hold inne CTRL-SHIFT-ALT umiddelbart etter at du dobbeltklikker på programikonet.

Se denne videoen for en gjennomgang av tilbakestilling av Photoshops innstillinger: Slik tilbakestiller man Photoshop CS6s innstillinger-fil

For flere instruksjoner kan du søke i produktets hjelpesystem etter "gjenopprett innstillinger.”

Søk etter informasjon om å gjenopprette innstillinger

Kjør Adobe-programmet i enkel modus.

Enkelte programmer eller tjenester kan forårsake systemfeil eller fryse når de kjører samtidig som Adobe-programmer. Tjenester er spesialiserte programmer som utfører funksjoner for å støtte andre programmer.

Før du starter Adobe-programmet ditt må du deaktivere andre programmer og tjenester ved bruk av Selektiv oppstart.

For mer informasjon må du søke etter disse emnene i Microsoft hjelpesystem:

• Windows Vista "Slik bruker du Systemkonfigurasjonsverktøyet for å feilsøke konfigurasjonsfeil i Windows Vista" (Artikkel-ID: 950093)
  • Windows 7, 8 og 10  “Kjør selektiv oppstart ved bruk av systemkonfigurasjon"

For å deaktivere oppstartselementer og tjenester, gjør du følgende:

1. Avslutt alle programmer.
  2. For Windows 7: Klikk Start, skriv msconfig i Søke -boksen og trykk Enter.

For Windows 8 og 10: Høyreklikk på Start-knappen og klikk på Kjør, skriv msconfig i Kjør-boksen og trykk på Enter.

3. Klikk på Generelt -kategorien og velg Selektiv oppstart.

Velg Selektiv oppstart
  4. I Windows 7 klikker du på kategorien Oppstart og velg Deaktiver alle.

Klikk Deaktiver Alle

For Windows 8 og 10 åpner du opp Oppgavebehandling ved å høyreklikke på Verktøylinje-bryteren til Oppstart -kategorien og klikk på Deaktiver -knappen.

Klikk på Deaktiver
  5. Marker alle de oppstartelementer som er viktige for testing av problemet. Hvis du er usikker på om et element er viktig, la det være umarkert (deaktivert).
  6. Klikk på Tjenester -kategorien og velg Skjul alle Microsoft-tjenester.

Velg «Skjul alle Microsoft-tjenester"
  7. Velg Disable alle, velg FLEXnet Licensing Service, og velg deretter alle tjenester som er viktige for å teste problemet. Hvis du er usikker på om et element er viktig, la det være umarkert (deaktivert).

Merk:

Når du fravelger Last systemtjenester i Selektiv oppstart, sletter du alle gjenopprettingspunkter for Systemgjenopprettingsverktøyet permanent. Hvis du er bekymret for å slette gjenopprettingspunktene dine, må du beholde valget forLast systemtjenester

8. Klikk på Bruk, og start Windows på nytt.

9. Når Windows starter på nytt, viser den en melding som sier at Systemkonfigurasjonsverktøyet har endret måten som Windows starter på. Klikk på OK.

10. Når Systemkonfigurasjons-verktøyet vises, klikker du på Avbryt.

11. Høyreklikk ikoner i meldingsområdet og lukk eller deaktiver alle oppstartelementer som fremdeles måtte være aktive.

12. Start Adobe-programmet ditt og gjør ett av følgende:

• Hvis programmet fortsatt ikke kjører som det skal, må du reaktivere oppstartselementer og tjenester.
    1. Velg Start > Kjør, skriv msconfig, og klikk på OK.
    2. Velg Normal oppstartGenerelt -kategorien, klikker du på OK, og starter datamaskinen din på nytt.
    • Hvis programmet ikke kjører som det skal, må de reaktivere elementer og tjenester en-for-en for å avgjøre hva som forårsaker problemet:
    1. Velg Start > Kjør, skriv msconfig, og klikk på OK.
    2. Velg oppstartselementer og tjenester selektivt på nytt og start datamaskinen din på nytt.
    3. Prøv å kjøre programmet på nytt. Hvis du opplever problemer er det sannsynlig at det nyligste reaktiverte oppstartselementet eller tjenesten forårsaker problemet.

Installer Adobe-programmet på nytt

Installer på nytt fra skrivebordet

Enkelte systemkomponenter—for eksempel kan enhetsdrivere og virusverktøy—kan konfliktere med installeren og resultere i en ufullstendig eller mislykket installasjon. For å forhindre disse konfliktene, må du installere programmet fra skrivebordet eller i enkel modus.

1. Kopier Adobe-programmappen fra disken til skrivebordet.
  2. Åpne Adobe-programmappen på skrivebordet.
  3. Dobbeltklikk på Setup.exe og følg instruksjonene på skjermen.

4. Start Windows på nytt.

Installer i enkel modus på nytt

1. Kopier Adobe-programmappen fra disken til skrivebordet.
  2. Deaktiver oppstartselementer og start Windows på nytt. Se Kjør Adobe-programmet ditt i enkel modus, over.

3. Dobbeltklikk på Setup.exe og følg instruksjonene på skjermen.

4. Start Windows på nytt.

5. Når Systemkonfigurasjonsverktøyet vises, velger du Normal oppstart.

Installer Adobe-programmet på en annen harddisk.

Hvis ny installasjon fra skrivebordet eller i forenklet modus ikke løser problemet, må du prøve å installere og kjøre Adobe-programmet på en annen harddisk.

Produktspesifikke løsninger

Produkter og løsninger

Løsning Produkter
Fjern tredjeparts pluginer

Acrobat | Adobe Audition | Adobe Bridge | Adobe Premiere Elements | Adobe Premiere Pro | Adobe Reader | AfterEffects | Fireworks | FrameMaker | Illustrator |  InDesign |  Lightroom |  Photoshop | Photoshop Elements | Soundbooth

Reduser antall aktive skrifter

Acrobat | Adobe Premiere Pro | AfterEffects | Encore | Fireworks | FrameMaker | Illustrator |  InDesign | Photoshop | Photoshop Elements

Oppdater eller installer QuickTime på nytt

Adobe Audition | Adobe Premiere Elements | Adobe Premiere Pro | Elements Organizer | Soundbooth

Deaktiver eller fjern utvidelser

Adobe Bridge | Contribute | Dreamweaver | Fireworks |Flash | Illustrator |  InDesign | Photoshop

Optimer midlertidige disker

Adobe Premiere Elements | Adobe Premiere Pro | Photoshop | Photoshop Elements

Feilsøk kodeker

Adobe Premiere Pro | Adobe Premiere Elements | AfterEffects

Fjern tredjeparts plugin-moduler

1. Fjern tredjeparts plugin-moduler fra programmets plug-ins-mappe (Program Files\Adobe\[application version]\Plug-Ins).

Photoshop CS6 plug-inmappen i Windows 7

Photoshop CS6 plug-ins mappen i Windows 7

2. Start programmet på nytt:

• Hvis problemet oppstår på må du flytte plugin-modulene tilbake til programmets plug-ins-mappe og prøve en annen løsning.
    • Hvis problemet ikke oppstår på nytt kan du gå videre til neste trinn.
  3. Flytt en tredjeparts plugin-modul tilbake til programmets plug-ins-mappe.

4. Start programmet på nytt og prøv å gjenskape problemet.
  5. Gjør ett av følgende:

• Hvis problemet ikke oppstår på nytt, kan du starte igjen på trinn 2.
    • Hvis problemet oppstår kontakter du utvikleren av plugin-modulen som du sist flyttet, og ber om en oppdatering.

Reduser antall aktive skrifter

Skrifttyper som er installert med Windows kan enkelte ganger forårsake problemer med Adobe-programmer.

For skrifttyper, se:

Skrifttype-mappen i Windows 7

Skrifttype-mappen i Windows 7

Oppdater eller installer QuickTime på nytt

En utdatert eller skadet versjon av Apple QuickTime kan hindre at Adobe digitale lyd- eller video-programmer starter eller fungerer som de skal.

Oppdater QuickTime: For å oppdatere QuickTime, må du installere den siste versjonen fra www.apple.com/quicktime/download.

Installere QuickTime på nytt: Fjern QuickTime, slett alle QuickTime-filer eller mapper som er igjen på systemet, og installer deretter QuickTime på nytt. For hjelp, se Fjerne og installere iTunes og andre programvarekomponenter for Windows Vista, Windows 7 eller Windows 8.

Oppdater eller installer QuickTime på nytt

Deaktiver eller fjern utvidelser

Utvidelser fremhever funksjonaliteten til Adobe-programmer som er listet over. For mer informasjon om utvidelser, se Adobe Extension Manager Hjelp

Deaktiver utvidelser for å fjerne problemer som en skadet eller ikke-kompatibel utvidelse kan forårsake.

1. Start Adobe Extension Manager. (Hvis Extension Manager ikke er installert, kan du laste den ned her.)
  2. Velg Adobe-programmet som har problemet.

Velg det berørte programmet
  3. Deaktiver eller slå av alle utvidelser.

Deaktiver utvidelser
  4. Hvis problemet forsvinner må du reaktivere en utvidelse av gangen og prøve å arbeide med Adobe-programmet som har problemet. Hvis du finner en problematisk utvidelse, må du fjerne den.

Slik fjerner du en utvidelse:

1. Velg utvidelsen i Extension Manager.
    2. Velg Fil > Fjern utvidelse.

Optimer midlertidige disker

Ved utilstrekkelig RAM for bilderedigering, bruker disse programmene er midlertidig diskfil. En midlertidig diskfil er midlertidig diskplass som brukes for å lagre data og foreta beregninger.

Maksimering av diskytelse kan løse systemfeil og frysinger. Søk etter "midlertidige disker" i Adobe-programmets hjelpesystem for mer informasjon.

Innstillinger for midlertidige diskfiler i Photoshop CS6

Innstillinger for midlertidige diskfiler i Photoshop CS6

Feilsøk kodekene

Kodeker som ikke er kompatible med operativsystemet ditt eller programmer kan forårsake oppstartsproblemer og programfrysinger. Feilsøk kodekproblemer ved å fjerne nylig installerte kodeker eller ved å midlertidig deaktivere en kodek i gangen og prøve å gjenopprette problemet.

Merk: Fjerning av en kodek kan forårsake at video- eller lydfilene blir uleselige, eller det kan føre til at programmene slutter å fungere Vær forsiktig når du fjerner kodeker. Hvis du ikke er sikker på hvilke kodekser du skal beholde på systemet ditt, klikker du på Chat nå -knappen nederst på denne siden for å snakke med en Adobe-agent.

For instruksjoner, se:

Avansert systemfeilsøk

Oppdater videokortet, skriverdriveren og enhetsdriverne dine.

Oppdatere videokortdriveren

Du kan avgjøre om videodriveren er utdatert ved å endre fargedybden og oppløsningen på videokortet.  Hvis Adobe-programmet fortsetter å fungere som forventet etter at fargedybden og oppløsningen er endret, er det ikke nødvendig å oppdatere videodriveren.

For å endre fargedybden og oppløsningen som brukes for Adobe-programvare, kan du se disse Windows Hjelp-emnene:

• Windows Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10  ”Oppnå beste visning på skjermen din”

Merk: Adobe-programvare krever en skjermoppløsning på minst 1024x768.

Endre visningsinnstillinger

Om nødvendig må du kontakte videokortprodusenten for en oppdatert driver eller laste ned en fra produsentens nettsted. (for å finne ut hvem som er produsenten av et videokort, se kortets egenskaper i Device Manager (enhetsbehandling).

Oppdater skriverdriveren

For å avgjøre om skriverdriveren for standardskriveren din er i konflikt med Adobe-programvaren sin, må du installere en skriver som bruker PostScript-skriverdriver og konfigurere den skriveren som standard. (Du kan installere en skriver som ikke er fysisk maskinvare.

Hvis problemet ikke oppstår på nytt, er skriverdriveren du brukte tidligere i konflikt med Adobe-programmet. Kontakt skriverprodusenten for en oppdatert driver.

For instruksjoner kan du søke etter "legg til skriver" i Hjelp for Windows. For detaljer om å konfigurere et PostScript som standard, må du søke etter "endre standardskriver" i Hjelp for Windows.

Oppdater enhetsdrivere

Enhetsdrivere er programvarefiler som tillater Windows å kommunisere med enheter som skannerem museenheter og tastatur. Kontakt enhetens produsent for å sørge for at du bruker den siste enhetsdriveren.

For detaljer kan du se disse Windows Hjelpeemnene:

• Windows Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10 “Åpne enhetsbehandling” og “Få hjelp med enhetsbehandlingsfeil”
Enhetsbehandlings-vindu

Kjør Adobe-programmet i en ny brukerkonto

Du kan oppleve systemfeil hvis brukerkontoen din er skadet, eller hvis brukerkontoen din mangler rettigheter til filer og mapper som Adobe-programmet ditt krever.

Start Adobe-programmet i en ny brukerkonto Opprett en brukerkonto som har samme rettigheter som kontoen du bruker når problemet oppstår. Hvis problemet ikke oppstår på nytt, kan det hende at den opprinnelige brukerkontoen er skadet.

For instruksjoner må du søke etter disse emnene i Microsoft hjelpesystem:

• Windows Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10 “Opprett en brukerkonto”

Start Adobe-programmet i en administratorkonto Opprett en brukerkonto og endre kontotypen til administrator. (Hvis du ikke har rettigheter til opprette en administratorkonto, kontakter du systemadministratoren din.) Hvis problemet ikke vedvarer, mangler din standard brukerkonto tilgangsrettigheter til filer og mapper som Adobe-programmet ditt trenger.

For instruksjoner må du søke etter disse emnene i Microsoft hjelpesystem:

• Windows Vista “Endre en brukers kontotype”
  • Windows 7, Windows 8 og Windows 10 “Endre en brukers kontotype”
  •

(Windows 7 og Windows Vista) Deaktiver User Access Control eller Windows Aero

Brukertilgangskontroll

For instruksjoner må du søke etter "Slå brukerkontokontroll på eller av" i Microsoft Windows-hjelpesystem.

Vindu for brukerkontokontrollinnstillinger

Windows Aero

Windows Aero påvirker utseendet på skrivebordet ditt. Prøv å deaktivere det og deretter se om problemet vedvarer når du starter Adobe-programmet ditt.

For instruksjoner kan du søke etter "Feilsøk problemer med Windows Aero" i Windows hjelpesystem.

Feilsøking med Windows Aero

Utfør systemvedlikehold

Optimer behandling av midlertidige filer

Windows og programmer lagrer arbeidende data i midlertidige (.tmp)-filer som de oppretter på harddisken. Overflødige eller utdaterte midlertidige filer kan forstyrre ytelsen til Windows eller programmer.

Søk etter disse emnene i Hjelpesystem:

• Windows Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10 “Slett filer under diskopprydding”
Fremdriftsvindu for diskopprydding

Konfigurer sideredigeringen for det virtuelle minnet til standardstørrelsen

For detaljer kan du se disse Windows Hjelpeemnene:

• Windows Vista, Windows 7, Windows 8 and Windows 10 “Endre størrelsen på det virtuelle minnet”
Endre innstillinger for virtuelt minne

Reparer og defragmenter harddisker

For instruksjoner kan du se disse Windows Hjelpeemnene:

• Windows 7, Windows 8 og Windows 10 «Forbedre ytelsen ved å defragmentere harddisken din”
Diskdefragmenteringsvindu

Søk gjennom systemet etter virus

Bruk oppdatert antivirusprogram (for eksempel Symantec Norton AntiVirus eller McAfee Virus scan) for å kontrollere systemet for virus. Virusinfeksjonen kan skade programvare og forårsake systemfeil. For mer informasjon kan du se dokumentasjonen for antivirusprogrammet.

Feilsøk av ICC-profiler

ICC-profiler kan hjelpe deg med å administrere fargeplasser på systemet ditt. Det kan oppstå en systemfeil hvis et Adobe-program bruker en skadet ICC-profil. Feilsøk ICC-profiler for å fastslå om de forårsaker problemet:

1. Flytt alle profiler fra følgende mapper til skrivebordet:
    • Windows/System32/Spool/Drivers/Color
    • Program Files (x86)/Common Files/Adobe/Color/Profiles/
    • Program Files (x86)/Common Files/Adobe/Color/Profiles/Recommended
    • Windows/System/ WOW 64/Spool/Color/Drivers/Color
    Flytt profiler til skrivebordet
  2. Start programmet på nytt og prøv å gjenskape problemet.
    • Hvis problemet oppstår på nytt, flytter du profilene tilbake til mappen.
    • Hvis problemet ikke oppstår på nytt, flytter du én profil av gangen tilbake til mappen helt til du finner hvilken profil som forårsaker problemet.

Identifiser filen som forårsaker problemet

Hvis en fil er skadet, kan ny installasjon av programmet som er tilknyttet den skadde filen korrigere problemet. Gjør ett av følgende:

• Hvis feilen indikerer hvilken fil som forårsaker problemet, må du installere programmet som filen tilhører.
  • Hvis feilen indikerer en Windows-fil, må du kontakte Microsoft for hjelp med å erstatte den filen.

Se etter skadde utvidelseskort eller RAM-moduler

Skadde utvidelseskort

Skadede eller ikke-kompatible PCI eller PCI-X-ekspansjonskort kan forårsake systemfeil. For å kontrollere disse kortene må du slå av datamaskinen, fjerne eventuelle prosessorhastighetskort, videokort eller andre installerte ekspansjonskort, og deretter starte datamaskinen på nytt.

RAM-moduler

Kontroller at RAM-moduler er riktig installert og ikke er årsaken ved å gjøre ett eller begge av følgende:

• Endre rekkefølgen av de installerte RAM-modulene.
  • Fjern alle bortsett fra minimumsantallet RAM-moduler som er nødvendig for å kjøre Windows og Adobe-programmet og teste for å se om problemet vender tilbake.
    • Hvis problemet fortsetter må du erstatte alle RAM-moduler som du fjernet og fjerne de andre, og teste på nytt for å se om problemet vedvarer.
    • Hvis problemet ikke oppstår igjen, er én eller flere av de fjernede RAM-modulene årsaken. For hjelp kan du kontakte RAM-produsenten.