En komplett lista med artiklar om säkerhet finns i Översikt av säkerheten i Acrobat och PDF-innehåll.

Bifogade filer utgör en potentiell säkerhetsrisk, eftersom de kan innehålla skadligt innehåll, öppna andra farliga filer eller starta program. Med Acrobat och Reader kan du alltid öppna och spara PDF-filer och FDF-filbilagor. Acrobat och Reader identifierar vissa filer, exempelvis sådana vars namn slutar med .bin, .exe eller .bat som hot. Det går inte att bifoga sådana filer. Acrobat tillåter dock att du bifogar filer som inte kan sparas eller öppnas från Acrobat, exempelvis ZIP-filer. Det rekommenderas dock inte att göra detta.

Acrobat och Reader för en vit lista över filtyper som kan öppnas eller sparas, och en svart lista över filtyper som inte kan öppnas eller sparas. Du kan bifoga filtyper som inte finns med i någon av listorna. När du öppnar eller sparar en fil med en oidentifierad filtyp ser du dock en dialogruta där du tillfrågas om du litar på filtypen.

Mer information finns i Programsäkerhetsguidenwww.adobe.com/go/learn_acr_appsecurity_se.

Lägga till en filtyp i en svart eller vit lista manuellt

Administratörer kan ändra i den svarta eller vita listan genom registret. Användare kan manuellt lägga till en ny filtyp i en svart eller vit lista genom att bifoga filen och sedan försöka öppna den.

1. Välj Verktyg > Innehållsredigering > Bifoga en fil.

2. Lägg till en filtyp som inte finns med på den svarta eller vita listan.

3. Högerklicka på filen i fältet Bifogade filer till vänster och välj Öppna bifogad fil.

4. I dialogrutan Starta bifogad fil väljer du något av följande alternativ och klickar sedan på OK:

Öppna den här filen:

Öppnar filen utan att ändra i registerlistan.

Tillåt alltid att filer av den här typen öppnas:

Lägger till filtypen i den vita listan och förhindrar framtida varningar.

Tillåt aldrig att filer av den här typen öppnas:

Lägger till filtypen i den svarta listan och öppnar den inte. Du kan eventuellt bifoga en fil av den här typen till en PDF-fil, men du kan inte öppna den.

Obs!

Om du vill begränsa en filtyp som du tidigare har tillåtit återställer du behörigheterna för bifogade filer i inställningarna för Pålitlighetshanteraren.

Återställa behörigheter för bifogade filer

Eftersom listan över tillåtna och ej tillåtna filtilläggstyper kan växa över tiden kan du återställa listorna till det ursprungliga tillståndet. Det här tillståndet kan ibland ge den högsta skyddsnivån.

1. Välj Redigera > Inställningar (Windows) eller Acrobat/Adobe Reader > Inställningar (Mac OS).

2. Bland kategorierna till vänster väljer du Pålitlighetshanteraren.

3. Klicka på Återställ på panelen Bifogade PDF-filer. Knappen Återställ är bara tillgänglig om du har ändrat standardinställningarna för bifogade filer.

Tillåt att bifogade filer startar program

Med Pålitlighetshanteraren kan du avgöra om bifogade filer av andra typer än PDF-filer kan starta de relaterade programmen.

1. I dialogrutan Inställningar väljer du Pålitlighetshanteraren bland kategorierna till vänster.

2. Markera alternativet Tillåt att bifogade filer som inte är PDF-filer öppnas i externa program. Du måste ha de externa programmen för att kunna öppna filerna.