Kommentarer som har lagts till till ett 3D-objekt är kopplade till vissa vyer som definieras när kommentarerna läggs till. Om vyn ändras, till exempel om 3D-objektet roteras eller flyttas, visas inte kommentarerna längre.

Det finns tre sätt att lägga till kommentarer i ett 3D-objekt:

• Med verktyget 3D-kommentar i 3D-verktygsfältet kan du lägga till kommentarer till vissa delar av en 3D-modell.

• Med panelen Anteckningar i rutan Kommentar kan du lägga till olika typer av kommentarer till en 3D-vy.

• Du kan konvertera en 3D-mätning till en kommentar.

Obs!

För att lägga till kommentarer till en 3D-modell krävs version 7.0.7 eller senare av Acrobat eller Reader.

Lägga till kommentarer i vyer över 3D-modeller
När en vy över ett 3D-objekt ändras försvinner eventuella kommentarer som är kopplade till objektet (höger).

Obs!

Om du inte vill att en kommentar ska vara kopplad till en 3D-vy, lägger du till kommentaren utanför 3D-objektområdet.

Lägga till en 3D-kommentar till ett objekt

Kommentarer som skapas med verktyget 3D-kommentar är som mätningar på det sättet att de är kopplade till en viss del av 3D-geometrin. När du lägger till 3D-kommentarer i standardvyn av en modell skapas en ny vy, som kallas 3D-kommentarvy. 3D-kommentarer som läggs till andra vyer listas som delar av den vyn i modellträdet. Du kan redigera och ta bort 3D-kommentarer på samma sätt för att redigera och ta bort mätningar.

1. Klicka på verktyget Lägg till /3D-kommentar i verktygsfältet 3D.
  2. Välj den del av modellen du vill lägga en 3D-kommentar till.
  3. Skriv din kommentar i dialogrutan Skriv in kommentarsträng.

Lägga till kommentarer från åtgärdsrutan Kommentar

När du lägger till kommentarer med verktygen i åtgärdsrutan Kommentar skapas en ny vy i modellträdet, som kallas kommentarsvy.

Obs!

Adobe Reader-användare kan lägga till kommentarer i en PDF-fil om filens författare har aktiverat kommentering för PDF-filen.

1. Visa panelen Anteckningar i åtgärdsrutan Kommentar.
  2. Välj ett kommentarsverktyg och klicka i 3D-objektsområdet.
  3. Klicka inuti 3D-objektet för att skapa en kommentar. En ny vydefinition skapas också i modellträdet med ett standardnamn i stil med "Kommentarsvy1".
  4. Gör något av följande om du vill lägga fler kommentarer:
    • Om du vill skapa ytterligare en kommentar i en vy markerar du önskad kommentarvy i modellträdet. Klicka sedan i 3D-objektsområdet.

• Om du vill skapa ytterligare en kommentar i en vy markerar du önskad kommentarvy i modellträdet. Klicka sedan i 3D-objektsområdet.

Obs!

Om du tar bort någon av dessa automatiskt genererade kommentarvyer finns de kopplade kommentarerna ändå tillgängliga. Du kan visa och markera dem på panelen Kommentarer eller i modellträdet, där de listas under vyerna. När du markerar en kommentar visas 3D-modellen som den såg ut när kommentaren lades till.

Konvertera 3D-mätningar till kommentarer

Individuella mätningar kan konverteras till kommentarer så att de kan granskas och kommenteras precis som andra typer av kommentarer.

1. Högerklicka på plustecknet intill mätningsvyn i vyrutan i modellträdet för att visa en lista över individuella mätningar.
  2. Högerklicka på namnet på en mätning och klicka på Konvertera till kommentar.

Visa kommentarer för ett 3D-objekt

1. Gör något av följande:
    • Markera en vy som innehåller kommentarer i modellträdet.

• Klicka på Kommentar > Kommentarlista.

• Välj Visa kommentarer på Alternativ-menyn i modellträdets vyruta.

2. Dubbelklicka på en kommentar för att öppna dess kommentarfönster.
  3. Upprepa steg 1 och 2 om du vill läsa andra kommentarer som är kopplade till andra vyer.

När du väljer en kommentar visas 3D-modellen i samma vy som det var när kommentaren lades till.