Grunderna

Vad är Lightroom och vem är det avsett för?

Oavsett om du är nybörjare, proffs eller något däremellan har Lightroom alla verktyg du behöver för att skapa otroliga bilder. Med Lightroom kan du ordna, redigera och dela dina foton oavsett var du befinner dig – på din dator, på nätet, på din iPad eller på din mobila enhet. När du gör en redigering eller flaggar en favorit på ett ställe så uppdateras det automatiskt på alla andra ställen.

Med Lightroom finns dina foton överallt där du är. Mer information om Lightroom på din dator, på mobila enheter och på nätet:

Få tillgång till Lightroom som del av Creative Cloud-fotograferingsplanen.

Var kan jag lära mig mer om nya funktioner i den senaste versionen av Lightroom?

Gå till sidan Nyheter för mer information.

Hur är den senaste versionen jämfört med tidigare versioner av Lightroom?

Med hjälp av den senaste versionen av Lightroom kan du ordna, redigera och dela dina foton oavsett var du befinner dig – på din dator, på mobila enheter och på webben. Alla ändringar du gör synkroniseras automatiskt till alla enheter så att du slipper blanda ihop versioner, ha flera kopior eller tappa bort original. Ta en titt på versionsjämförelsen för Lightroom.

Hur skiljer sig Lightroom CC från Photoshop?

Lightroom CC innehåller alla verktyg du behöver för de flesta arbetsmoment för digitala foton i en och samma intuitiva lösning. Det är programmet med stort P för att ordna, förbättra och visa upp dina bilder varje dag. Det hjälper dig att arbeta snabbare och effektivare, oavsett om det handlar om en enstaka bild, en grupp bilder eller ett helt bildbibliotek. Photoshop är branschstandarden för digital bildbehandling, med avancerade verktyg för fotografer, grafiska formgivare och andra grafiska experter och ger fullständig kontroll vid redigering på pixelnivå och arbete med filer med flera lager. Få tillgång till både Lightroom och Photoshop CC som en del av Creative Cloud-fotograferingsplanen.

Fungerar Lightroom på min mobila enhet?

Ja, förutom Lightroom CC i OS X och Windows kan du även använda Lightroom till dina mobila enheter, inklusive iPhone, iPad och Android-telefoner. Läs mer om Lightroom på mobila enheter. Med Lightroom kan du redigera och ordna foton på din dator eller mobila enheter när som helst. Alla ändringar du gör uppdateras sömlöst på alla enheter. Du kan även dela foton och få kommentarer med hjälp av Lightroom-webbgallerier och dela med dig av dina berättelser med dina Lightroom-foton med hjälp av Adobe Spark Video och Adobe Spark Page. Få tillgång till Lightroom som del av Creative Cloud-fotograferingsplanen.

Tekniska frågor

Vilka är systemkraven för att köra Lightroom på datorn?

Mer information finns i systemkraven.

Fungerar Lightroom CC på samma sätt i Windows och OS X?

Ja. Lightroom CC på din dator har samma funktioner och ger samma förstklassiga resultat oavsett vilken plattform du använder. Med hjälp av Lightroom kan du nu ordna, redigera och dela dina foton oavsett var du befinner dig – på din dator, på mobila enheter och på webben. Alla ändringar du gör synkroniseras automatiskt till alla enheter så att du slipper blanda ihop versioner, ha flera kopior eller tappa bort original. Få tillgång till Lightroom som del av Creative Cloud-fotograferingsplanen.

Vilka format stöder Lightroom?

Lightroom stöder de flesta Raw-filformat förutom PNG, DNG, TIFF och JPEG. Med andra ord stöder det de format som främst används i digitalkameror. Lightroom hanterar också Photoshop-filer (PSD) för integration med Photoshop. En fullständig lista över stöd för Raw-format per kameratillverkare och -modell finns på sidan Camera Raw.

Hur hanterar Lightroom mina foton när jag gör redigeringar?

Lightroom är en icke-förstörande redigeringsmiljö, vilket innebär att dina originalfoton aldrig ändras. De ändringar du gör lagras i metadata som instruktioner. Oavsett om du visar bilderna på en skärm, skapar ett galleri på nätet eller skapar utskrifter så använder Lightroom bara de instruktionerna på den orörda originalfilen. Det ger dig total flexibilitet och kontroll eftersom alla redigeringar du gör kan ändras tillbaka när som helst.

Vilka är fördelarna med att få tillgång till Lightroom som del av Creative Cloud-fotograferingsplanen?

Creative Cloud-fotograferingsplanen är den perfekta lösningen för alla som är intresserade av foto, från fotoentusiaster till -proffs. Planen innehåller allt du behöver för att ordna, redigera, förbättra och dela bilder på din dator eller mobila enhet – oavsett var du befinner dig, när som helst. Titta på en jämförelse av Lightroom som en del av Creative Cloud-fotograferingsplanen och tidigare versioner av Lightroom. Förutom Lightroom innehåller Creative Cloud-fotograferingsplanen Photoshop CC och möjligheten att få åtkomst till dina Lightroom-synkroniserade bilder med appar för mobila enheter, som Photoshop Mix, Adobe Spark Video och Adobe Spark Page.

Kan jag få åtkomst till mina bilder i datorversionen av Lightroom när mitt medlemskap har upphört?

Du kommer att kunna starta Lightroom på din dator och få åtkomst till dina filer när ditt medlemskap upphör, men modulen Framkalla och modulen Karta är avaktiverade, och när medlemskapet upphör slutar synkroniseringen av Lightroom på mobila enheter att fungera.

Är Lightroom CC på datorn kompatibelt med Windows 10?

Är Lightroom CC för datorer kompatibelt med macOS Sierra (version 10.12)?

Kostnadsfria testversioner

Kan jag testa Lightroom CC utan kostnad?

Med ett kostnadsfritt Creative Cloud-medlemskap kan du hämta Lightroom och testa det och andra Creative Cloud-program.

Alternativ för att köpa

Hur kan jag köpa Lightroom?

Få tillgång till Lightroom som del av Creative Cloud-fotograferingsplanen eller få mer information om alternativen för att köpa på sidan med Creative Cloud-planer.

Lär dig Lightroom

Hur kommer jag igång med Lightroom?

Läs om hur du installerar och kommer igång med hjälp av steg-för-steg-självstudiekurser samt omfattande produktsupport från Adobe och det kunniga användarforumet. Det finns mer material på sidan med utbildning och support för Lightroomproduktsidan för Lightroom och i YouTube-kanalen för Lightroom.

Var finns användarhandboken?

Det finns en webbversion och en PDF-version av handboken för Lightroom på hjälpsidan för Lightroom.

Var kan jag få hjälp med att hämta, installera, logga in och aktivera?

Om du vill ha hjälp går du till sidan för att kontakta Adobes support.