Hjälpen för Photoshop Lightroom Classic CC (tidigare Lightroom CC) visas.
Inte din version? Du kan visa hjälpen för nya Photoshop Lightroom CC.

Vad finns i en katalog?

En katalog är en databas som lagrar information om alla dina bilder. Katalogens information innehåller tre viktiga data om varje foto:

1. En referens till var fotot finns på din dator
  2. Instruktioner för hur du vill bearbeta fotot
  3. Metadata, till exempel graderingar och nyckelord, som du använder på fotona för att göra det lättare att hitta eller ordna dem
När du importerar ett foto till Lightroom Classic CC skapar du en länk mellan fotot och informationen om fotot i katalogen. Sedan sparas alla ändringar du gör i fotot – om du till exempel lägger till nyckelord eller tar bort röda ögon – i fotots information i katalogen som ytterligare metadata.

När du vill dela ett foto utanför Lightroom Classic CC - till exempel överföra det till Facebook, skriva ut det eller skapa ett bildspel - används dina metadataändringar. De fungerar som instruktioner för fotoframkallning på en kopia av fotot.

De foton du har tagit med kameran ändras aldrig i Lightroom Classic CC. Därför är redigering i Lightroom Classic CC icke-förstörande. Du kan alltid gå tillbaka till det ursprungliga, oredigerade fotot.

Videosjälvstudiekurs: Lightroom Classic CC-katalogen

Videosjälvstudiekurs: Lightroom Classic CC-katalogen
Adobe TV

Lightroom Classic CC-katalogen jämfört med en filläsare

Lightroom Classic CC fungerar annorlunda än en filläsare, till exempel Adobe Bridge. Filläsare måste ha direkt, fysisk åtkomst till de filer de visar. Filerna måste finna på din hårddisk, eller så måste din dator vara ansluten till en lagringsenhet som innehåller filerna, för att Adobe Bridge ska kunna visa dem. Eftersom en katalog används till att hålla reda på fotona kan du förhandsvisa foton i Lightroom Classic CC oavsett om de finns på samma dator som programvaran eller inte.

Fördelar med det katalogbaserade arbetsflödet

Arbetsflödet med Lightroom Classic CC-katalogen ger dig två tydliga fördelar:

1. Dina foton kan sparas var som helst
  2. Dina ändringar är icke-förstörande

Med hjälp av Lightroom Classic CC kan du hantera, ordna och redigera dina foton på ett flexibelt sätt eftersom dina foton kan finnas var som helst: på samma dator som Lightroom Classic CC, på en extern hårddisk eller på en nätverkshårddisk. Eftersom en förhandsvisning av alla foton lagras i katalogen kan du arbeta med foton i Lightroom Classic CC och se redigeringarna när du arbetar. Dina ursprungliga foton ändras inte i Lightroom Classic CC.

Bästa metoder för Lightroom Classic CC-kataloger

Du bör planera innan du börjar arbeta i Lightroom Classic CC. Du kan flytta kataloger och bilder, lägga foton i flera kataloger och kombinera eller slå samman kataloger, men det kan bli förvirrande. Dessutom kan länkar mellan din katalog och dina foton brytas. Följ dessa steg för att planera dina kataloginställningar och minimera behovet av att flytta kataloger och foton mellan datorer och hårddiskar.

1. Bestäm var du vill spara din Lightroom Classic CC-katalog. Du kan inte lagra den på ett nätverk. Du kommer förmodligen att spara den på datorns hårddisk eller på en extern hårddisk.  Efter att du bestämt var du ska spara katalogen ska du tänka på den mapp eller sökväg där du vill ha den.
  2. Bestäm var du vill ha dina foton. Hur mycket utrymme finns det på hårddisken? Räcker det? Om du arbetar på flera datorer kan du överväga att ha din katalog och dina bilder på en extern hårddisk som du kan ansluta till båda systemen. Kopiera eller flytta dina foton till den platsen innan du importerar dem till Lightroom Classic CC.
  3. Till sist startar du Lightroom Classic CC och importerar fotona i katalogen genom att lägga dem på plats.
Två slutliga rekommendationer:
  • Försök arbeta med bara en Lightroom Classic CC-katalog, även om du kan ha flera. Det finns ingen övre gräns för hur många foton du kan ha i en katalog och det finns många olika sätt att sortera, filtrera och på andra sätt ordna och söka efter foton i en katalog. Du kan till exempel använda mappar, samlingar, nyckelord, etiketter och graderingar. Med lite eftertanke och övning kan du förmodligen hitta sätt att organisera och hantera alla dina foton på ett bra sätt i en katalog.
  • Om du behöver flytta foton eller ändra namn på dem när du har börjat arbeta i Lightroom Classic CC, till exempel om hårddisken blir full och du måste byta till en extern hårddisk, gör du det i Lightroom Classic CC. Använd inte Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac OS) till att flytta foton. Om du gör det kommer du förmodligen att stöta på det fruktade felet "foton saknas" och måste länka om allting.