Lightroom-katalogen kan inte öppnas

När du startar Lightroom får du felet "Lightroom-katalogen kan inte öppnas eftersom den redan har öppnats i ett annat program."

När Lightroom körs med en öppen katalog, skapas filen [yourcatalogname].lrcat.lock intill [yourcatalogname].lrcat-filen. Den här filen kontrollerar att ingen annan åtkomst ges till katalogen som används. När du avslutar Lightroom tas den låsta filen bort automatiskt.

Men om Lightroom inte stängs korrekt så ligger .lrcat.lock-filen kvar i samma mapp som .lrcat-filen och hindrar Lightroom från att öppnas.

Lösning: Ta bort den låsta filen i katalogen

Så här löser du problemet:

1. Stäng Lightroom-programmet.
  2. Gå till mappen där din katalogfil [yourcatalogname].lrcat har sparats. Som standard sparar Lightroom kataloger i följande mappar:
    • Windows:\Användare\[användarnamn]\Bilder\Lightroom
    • Mac OS: /Användare/ [användarnamn] /Bilder/Lightroom
  3. Flytta [yourcatalogname].lrcat.lock-filen till papperskorgen (både för Mac OS och Windows) om den visas på den här mapplatsen.

Varning: Ta inte bort eller flytta den huvudsakliga [yourcatalogname].lrcat-filen.

4. Starta om Lightroom.
  5. Om katalogen öppnas, kan du tömma papperskorgen (både för Mac OS och Windows).