Adobe använder maskininlärningstekniker, t.ex. innehållsanalys och mönsterigenkänning, för att förbättra produkterna och tjänsterna. Funktioner som Motivanpassad ifyllning i Photoshop och ansiktsigenkänning i Lightroom kan till exempel förfinas med hjälp av maskininlärning.

Om du inte vill att Adobe analyserar dina filer för att förbättra produkter och tjänster, kan du när som helst stänga av maskininlärning på din kontohanteringssida.

Vad är maskininlärning?

Maskininlärning används i många av de program och tjänster som du interagerar med varje dag. Det är helt enkelt en term som beskriver hur en dator analyserar data och sedan gör förutsägelser eller ger förslag utifrån vad den har lärt sig.

Ett vanligt exempel på maskininlärning är hur ett e-postprogram automatiskt kan flytta alla meddelanden från en viss avsändare till din mapp för skräppost. Datorn analyserar de data som ingår i dina e-postmeddelanden och förutsäger sedan, utifrån från de mönster den upptäcker, hur sannolikt det är att meddelanden från en viss avsändare eller domän är skräppost. Den vidtar sedan åtgärder utifrån den förutsägelsen och flyttar meddelandena från din Inkorg.

När du markerar ett meddelande som ”skräp” kan datorn lära sig från det och bli bättre på att automatiskt flagga skräppost. Med tiden kan datorn ta hänsyn till mer data och bli allt bättre på en viss uppgift. Den här förbättringsprocessen genom erfarenhet är maskininlärning.

Vad finns det för fördelar med maskininlärning?

Genom maskininlärning blir de program och enheter du använder bättre på att ge dig en anpassad tjänst med tiden. Ju mer du använder ett röstigenkänningsprogram, desto bättre blir programmet på att förstå din röst och då fungerar det bättre.

Vi på Adobe kan använda maskininlärning för att hjälpa dig att bli mer effektiv och kreativ. Vi kan till exempel använda maskininlärning för att hjälpa dig att organisera och redigera dina bilder. Med hjälp av objektigenkänning i Lightroom kan vi till exempel automatiskt tagga alla foton på din hund. I Photoshop kan maskininlärning hjälpa oss att upptäckta bilder som kan vara för mörka och sedan automatiskt justera ljusstyrkan åt dig.

Vi kan också använda maskininlärning för att göra innehållsanpassade förslag. Om du till exempel arbetar med en gränssnittsprototyp, kan Photoshop automatiskt föreslå knappikoner för Stock. Den här sortens innehållsanpassade förslag kan bli mer relevanta för ditt arbete när Photoshop lär sig mer från dina data, i stället för de allmänna data som finns på internet.

Vilka data tittar du på och hur använder du dem?

Datorn kan analysera ditt innehåll när du skickar, tar emot eller lagrar filer med hjälp av våra molntjänster. Vi har inte tillgång till de filer som lagras lokalt på din dator. Vi använder data i dina filer, aktivitetsloggar och direkt feedback från dig för att träna upp och förbättra våra algoritmer.

Vi kan till exempel använda mönsterigenkänning på dina fotografier för att identifiera alla bilder på hundar och automatiskt tagga dem åt dig. Om du väljer en av de här bilderna och anger att den inte innehåller en hund använder vi den informationen för att bli bättre på att identifiera bilder på hundar.

Vi använder det vi lär oss av samtliga Adobe-användare för att förbättra våra produkter och tjänster för alla. Om du till exempel redigerar strandfoton så att de blir levande och färgstarka och en annan användare redigerar bröllopsfoton så att de får mjukt fokus och romantiskt ljus, kan våra program lära sig de här skillnaderna. När sedan en tredje användare redigerar ett strand- eller bröllopsfoto kan vi ge lämpliga stilförslag utifrån det som vi har lärt oss av dig och andra användare.

En översikt som berör hur Adobe kan komma att använda information kopplad till dig finns i Adobe Privacy Center.

Hur får ni tillgång till mitt innehåll för maskininlärning?

Datorn kan analysera ditt innehåll när du skickar, tar emot eller lagrar filer med hjälp av våra molntjänster. Vi har inte tillgång till de filer som lagras lokalt på din dator.

Hur skyddar ni min integritet?

Adobe är väldigt noga med din integritet. De insikter som erhålls genom maskininlärning kan inte användas för att återskapa ditt innehåll eller någon personlig information.

En översikt som berör hur Adobe kan komma att använda information kopplad till dig finns i Adobe Privacy Center.

Kan jag stänga av (välja bort) maskininlärning?

Om du inte vill att Adobe analyserar dina filer för att vidta åtgärder och ge förslag, kan du när som helst stänga av maskininlärning.

1. Gå till ditt Adobe-konto online och logga in med ditt Adobe ID och lösenord.

Obs!

Ditt Adobe ID är den e-postadress du använde när du först köpte ett medlemskap, ett program eller en tjänst från Adobe.

2. Klicka på fliken Profil i navigeringsfältet högst upp.

3. Klicka på Sekretess i den vänstra rutan.

4. I avsnittet Maskininlärning avmarkerar du kryssrutan bredvid Ja, tillåt att Adobe analyserar mitt innehåll med maskininlärningstekniker.