När du lägger till text och former i Adobe Photoshop CC förblir de redigerbara och du kan anpassa dem in i minsta detalj.

Lägga till text

Lägga till text i en bild.

I denna lektion: Lägga till text

1. verktygspanelen väljer du verktyget Vågrät text.
  2. Välj teckensnitt, teckensnittsstorlek, färg och andra alternativ för texten i alternativfältet. Du kan redigera några av dessa inställningar senare.
  3. Klicka på arbetsytan och skriv in en textrad. Du kan även skapa ett textstycke genom att dra ut en textruta och sedan skriva inuti rutan.
  4. Klicka på bockmarkeringen i alternativfältet för att godkänna läget för text och för att avsluta text.
    Ett nytt redigerbart textlager skapas automatiskt på panelen Lager.
  5. Använd flyttverktyget om du vill flytta texten till rätt position i bilden.
  6. Spara bilden i Photoshop (PSD)-format om du vill behålla det redigerbara textlagret för framtida redigering.

Redigera text

Göra textändringar i en bild.

I denna lektion: Redigera text

1. Om du vill redigera text i ett textlager markerar du lagret på panelen Lager och väljer något av verktygen vågrät eller lodrät text på panelen Verktyg. Gör en ändring i någon av inställningarna i alternativfältet som t.ex. teckensnitt eller textfärg.
  2. När du är klar klickar du på bockmarkeringen i alternativfältet.

Skapa en grafisk form

Lägga till en form i en bild.

I denna lektion: Skapa en form

1. På panelen Verktyg klickar du och håller ned rektangelverktyget (eller det formverktyg som visas på verktygspanelen för tillfället) så visas alla formverktygen. Välj ett verktyg för formen som du vill rita.
  2. Välj en fyllningsfärg och andra alternativ för formen i alternativfältet. Dessa kan du ändra på senare.
  3. Håll ned Skift om du inte vill förvränga formen när du drar i en bild för att skapa en redigerbar form. Ett nytt formlager skapas automatiskt på panelen Lager.
  4. Använd flyttverktyget för att flytta formen till rätt position i bilden.
  5. Skala om, omforma eller rotera en form utan att bildkvaliteten förstörs genom att välja Redigera > Omforma fritt eller trycka på Ctrl+T (Windows) eller Cmd+T (macOS).
  6. Om du vill ändra färgen på en form går du till panelen Lager, letar efter formlagret som du vill ändra på och dubbelklickar på miniatyrbilden på lagret och öppnar färgväljaren. När du klickar på färger i färgväljaren visas en förhandsvisning av den valda färgen för formen. När du hittar en färg du tycker om klickar du på OK och formen får den nya färgen.

Lägga till en egen form som redan finns

Lägga till en egen form i en bild.

I denna lektion: Lägga till en egen form

1. På panelen Verktyg klickar du och håller ned rektangelverktyget (eller det formverktyg som visas på verktygspanelen) och markerar verktyget för egen form.
  2. Klicka på nedåtpilen i alternativfältet till höger om formväljaren. Om du vill visa alla egna former som finns i Photoshop klickar du på kugghjulsikonen till höger om formväljaren, väljer Alla på menyn och klickar på OK i meddelandet som visas. Sedan klickar du längst ned i det högra hörnet på formväljaren och drar ut den så att alla former visas.

Gå tillbaka: Använda färg | Härnäst: Kombinera bilder

Presentatör: Jan Kabili

Fotograf: Martin Hoang, Ryan Heffernan

Mönstermakare: Wil Ortanez