Lär dig hur du arbetar med penslar och färg i Adobe Photoshop CC.

Arbeta med penslar

Använda penselverktyg

I denna lektion: Använda verktyg med penselspetsar

1. verktygspanelen väljer du penselverktyget.
  2. Ändra storleken och hårdheten på penseln i alternativfältet. Du kan välja en annan penselspets om du vill ändra på penseldragen.
  3. Ett annat sätt att öka penselstorleken är att klicka på > flera gånger.
  4. Om du vill minska penselstorleken klickar du några gånger på <.

Använda förgrunds- och bakgrundsfärger

Spara färger i förgrunds- och bakgrundsfärgrutor

I denna lektion

• Pensel-, form-, text-verktygen och andra färgläggningsfunktioner använder färgen i rutan Förgrundsfärg längst ned på panelen Verktyg.
  • Det finns flera sätt att ange förgrundsfärgen. Du kan markera pipetten och välja en färgruta från bilden eller använda färgväljaren, färgpanelen eller färgrutepanelen.
  • Bakom rutan för förgrundsfärg finns en ruta för bakgrundsfärg där du kan spara en annan färg.
  • Om du snabbt vill växla till förgrunds- och bakgrundsfärgrutor för att få åtkomst till en färg klickar du på den dubbelriktade pilen precis ovanför de två färgrutorna eller så trycker du på X-tangenten.

Använda en färg

Välj färger med färgväljaren, färgpanelen eller färgrutepanelen.

I denna lektion: Använda färgväljaren
  1. Klicka i rutan Förgrundsfärg längst ned på panelen Verktyg om du vill öppna färgväljaren.

Alternativ 1: Välj en nyans (färg) med det vertikala reglaget i färgväljaren. Klicka sedan på en plats i den stora färgrutan om du vill välja ljusstyrka och mättnad på färgen.

Alternativ 2: Ange exakta färgvärden i HSB, RGB, CMYK- eller Hexadecimal-färgfälten.

Alternativ 3: Håll muspekaren över den öppna bilden med färgväljaren öppen. Markören blir en pipett. Klicka någonstans i bilden och gör ett färgprov under markören.

2. Klicka på OK om du vill stänga färgväljaren. Den färg du väljer visas i förgrundsfärgrutan längst ned på verktygspanelen och är färdig att användas.

Använda färgpanelen

• Om färgpanelen inte visas på skärmen går du till menyraden och väljer Fönster > Färg.
  • Färgpanelen fungerar som en minifärgväljare i vilken du kan välja en färgnyans från reglaget och sedan justera ljusstyrka och mättnad i färgrutan. Färgen du väljer visas i förgrundsfärgrutan på verktygspanelen.
  • Det finns inte lika många alternativ i färgpanelen som i färgväljaren men fördelen med den här panelen är att du kan låta den vara öppen på skärmen och få snabb åtkomst till den.

Välja en färg från färgrutorna på färgrutepanelen

1. Om färgrutepanelen inte visas på skärmen går du till menyraden och väljer Fönster > Färgrutor.
  2. Klicka på en färgruta på panelen Färgrutor om du vill ändra förgrundsfärgen till vald färgruta.

Gå tillbaka: Retuschera bilder | Härnäst: Lägga till text och former

Presentatör: Jan Kabili

Fotograf: Martin Hoang

Träslöjdare: Matt Ritchie