Söker du efter information som hör till den senaste versionen av Photoshop CC? Se Plugin-programmet TWAIN-skannern.

TWAIN är ett gränssnitt som används för att importera dokument från bildenheter, till exempel skannrar.Mer information finns på webbplatsen för TWAIN Working Group. Plugin-programmet TWAIN för Photoshop ansluter till kompatibla enheter som är installerade på datorn.

Photoshop CS6 och TWAIN

Obs! Använd inte TWAIN-plugin-programmet från de hämtningsbara filerna för Photoshop CS5. Du måste installera Photoshop CS6 och den senare versionen av TWAIN-pluginprogrammet för Photoshop CS6 och senare.

TWAIN har varit den primära tekniken för skanning med Photoshop sedan många versioner. Men den uppdateras inte alltid för nya system och kan därför vara mindre pålitlig än andra skanningslösningar, exempelvis lösningar från tredje part som VueScan, den skannerprogramvara som medföljer skannern, och andra skanningstekniker. Dessa verktyg från tredje part är lösningar som är helt inriktade på skanning och kan därför lämpa sig bättre för skanning i hög kvalitet och av stora volymer. Om du använder ett skanningsprogram från tredje part ska du spara dina skannade filer som TIFF och sedan öppna dem i Photoshop.

TWAIN fungerar för grundläggande skanning men om det skulle uppstå problem med TWAIN ska du prova med någon av de skanningstekniker som beskrivs nedan.

Obs! För alla skannertekniker måste du installera en skannerdrivrutin. Den installeras vanligtvis av ditt operativsystem men du kan behöva kontakta skannertillverkaren, speciellt om du har en äldre skanner.

Windows
I Windows kan Photoshops TWAIN-pluginprogram användas om du kör Photoshop CS6 eller senare i 32-bitarsläge. TWAIN stöds inte i Photoshop om det körs i 64-bitarsläge. Om du behöver en skannerlösning för att köra Photoshop i 64-bitarsläge kan du använda gränssnittet WIA (Windows Image Acquisition) för enheten om det är tillgängligt. WIA är också tillgängligt och kan användas när Photoshop körs i 32-bitarsläge. Kontakta skannertillverkaren för mer information.

Mac OS
I Mac OS kan du använda TWAIN-pluginprogrammet när du kör Photoshop CS6 (Photoshop CS6 och senare körs enbart i 64-bitarsläge). Få skannertillverkare har släppt 64-bitarsversioner av sina skannerdrivrutiner så du kanske inte kan använda TWAIN. Kontakta skannertillverkaren för mer information.

Om skannertillverkaren inte har stöd för skanning i 64-bitarsläge, eller om det uppstår problem när du skannar med TWAIN, kan du skanna till Photoshop med Apples ImageKit-teknik som finns inbyggd i Photoshop, inte behöver något plugin-program och fungerar tillsammans med ett stort antal olika skannrar.

TWAIN-pluginprogrammet är tillgängliga ihop med övriga alternativa plugin-program för Photoshop CS6 och senare:

När du har hämtat en fil dubbelklickar du på den för att packa upp den. Extrahera alla filer om du blir tillfrågad.

Windows
Obs! Det nedladdningsbara plugin-programmet TWAIN finns endast i 32-bitarsversion till Windows.

Så här installerar du TWAIN-plugin-programmet för Windows:

1. Avsluta Photoshop.
  2. Kopiera plugin-programmet Twain_32.8BA från mappen Optional Plug-ins Win32/Plug-ins till lämplig mapp enligt nedan.
    1. Windows XP:\\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS6\Plug-Ins\
    2. Windows Vista och Windows 7 (32-bitar): C:\Program\Adobe\Adobe Photoshop [Version]\Plug-Ins\
    3. Windows Vista och Windows 7 (64-bitar): C:\Program (x86)\Adobe\Adobe Photoshop [Version]\Plug-Ins\
  3. Öppna Photoshop på nytt.
  4. Hämta den senaste skannerdrivrutinen från din skannertillverkares webbplats och installera drivrutinen.
  5. Anslut skannern till systemet.

Använda TWAIN för att skanna bilder till Photoshop:

1. Öppna Photoshop i 32-bitar genom att klicka på genvägen ”Adobe Photoshop CS6 (32 bit)”.
  2. Välj Arkiv > Importera > [skannerns namn].

Mac OS

1. Avsluta Photoshop.
  2. Kopiera filen TWAIN.plugin från hämtningsmappen till mappen Program/Adobe Photoshop [version]/Plug-ins.
  3. Öppna Photoshop på nytt.
  4. Ska du använda TWAIN i Photoshop väljer du Arkiv > Importera > [skannerns namn].

Photoshop CS5 och TWAIN

Det nedladdningsbara plugin-programmet TWAIN finns endast i 32-bitarsversion till Windows.

Photoshop CS5 12.0.4-uppdateringen för Mac OS innehåller några TWAIN-korrigeringar, och ett nedladdningsbart TWAIN-pluginprogram löser två andra problem: du kan skanna flera dokument samtidigt och Photoshop kraschar inte längre vid den andra skanningen.

I Mac OS 10.6.x stöder plugin-programmet TWAIN 64-bitarsläget för Photoshop CS5. Skannertillverkaren måste emellertid tillhandahålla en 64-bitars drivrutin för skannern, och det är det få som gör. Fråga skannerns tillverkare om det finns en 64-bitars drivrutin. Annars måste du köra Photoshop i 32-bitarsläget.

Photoshop CS4 och TWAIN

Plugin-programmet TWAIN för Photoshop är som standard installerat på 32-bitarsversioner av Windows. Eftersom plugin-programmet inte är kompatibelt med 64-bitarsprocessorer installerar inte Photoshop det på 64-bitarsversioner av Windows.

Plugin-programmet TWAIN installeras inte som standard på Mac OS. Installationsanvisningar finns nedan. Adobe rekommenderar starkt att du först installerar Rosetta om du behöver plugin-programmet i Mac OS 10.6. Se Apples hjälpforum för mer information om att använda Rosetta.

Installera TWAIN-plugin-programmet Photoshop CS5 och CS4

Photoshop CS5 för Windows eller Mac OS

1. Ladda ned plugin-programmet:

Windows

Mac OS

2. Installationsanvisningar för Windows finns i den hämtade filen ReadmeCS5_Optionalplugin.pdf.

Anvisningar för Mac OS finns på nedladdningssidan ovan.

Obs! Mer information om de valfria plugin-programmen finns i Plugin-program | Photoshop CS5.

Photoshop CS4 för Mac OS

1. Avsluta Photoshop CS4.

2. Kopiera plugin-programmet TWAIN från mappen /<språk>/Goodies/Optional plug-ins/Import-Export på installationsskivan till mappen Program/Adobe Photoshop CS4/Plug-ins/Import-Export på din hårddisk.

3. Starta om Photoshop så att plugin-programmet aktiveras.

Felsökning av TWAIN-problem

När du importerar dokument med TWAIN från en bildenhet kan följande problem uppstå:

• Photoshop eller skannerprogramvaran låser sig eller avslutas oväntat.
  • Du kan inte stänga skannerfönstret.
  • Fel uppstår under import.
  • Den importerade bilden eller förhandsvisningen av den importerade bilden visas felaktigt på skärmen.

Prova följande lösningar:

Windows

• 64-bitars Windows: Använd WIA-gränssnittet (Windows Image Acquisition) vid import från enheten. Om du behöver anvisningar läser du hjälpen för Windows eller kontaktar enhetens tillverkare.
  • 32-bitarsversioner av Windows: Uppdatera enhetens drivrutiner. Om du behöver hjälp med detta kan du besöka enhetstillverkarens webbplats. Om problemet kvarstår trots att du har de senaste drivrutinerna kan du prova något av eller båda de följande alternativen:

• Importera dokument från enheten med WIA.
    • Använd den programvara som medföljde bildenheten för att importera och spara bilder, och öppna dem sedan i Photoshop.

Mac OS

1. Uppdatera enhetens drivrutiner. Om du behöver hjälp kan du besöka enhetstillverkarens webbplats.
  2. Om problemet kvarstår trots att du har de senaste drivrutinerna så importerar du bilden med ett annat program, till exempel verktyget Image Capture. Se hjälpen i Mac OS eller kontakta enhetens tillverkare om du vill ha mer information.