Impact door het vervallen van het Adobe Root CA-certificaat voor uitgebreide PDF's van Reader

Op deze pagina behandelen we de problemen met uitgebreide PDF's van Reader in Adobe Acrobat en Acrobat Reader nadat het Root CA-certificaat op 7 januari 2023 verloopt.


Adobe maakt gebruik van een openbare-sleutelinfrastructuur (PKI, public key infrastructure) om digitale certificaten te verlenen die gebruikt kunnen worden voor licenties en functie-activering. De geplande vervaldatum voor de door Adobe onder de certificeringsinstantie (CA) verstrekte certificaten ICA en EE is 7 januari 2023. Hierdoor komen alle certificaten te vervallen die onder deze certificeringsinstantie zijn verstrekt.

Adobe Root CA is het basisccertificaat voor bepaalde certificaten die door Adobe Acrobat en Acrobat Reader worden gebruikt. Acrobat Reader gebruikt door Adobe verstrekte certificaten om uitgebreide gebruiksrechten in bepaalde workflows in te schakelen. In de Adobe Acrobat- en Acrobat Reader versie van november 2022 heeft Adobe de toepassingen bijgewerkt voor gebruik van het nieuwe basiscertificaat "Adobe Root CA 2".

Uitgebreide PDF's van Reader in Adobe Acrobat maken

Adobe Acrobat gebruikt een certificaat dat is uitgegeven door de "Adobe Root CA" om uitgebreide PDF's van Reader te ondertekenen. Dit certificaat kan niet meer worden gebruikt om na de vervaldatum van 7 januari 2023 nieuwe uitgebreide PDF's van Reader te maken. De update in november 2022 van Adobe Acrobat (Continuous en Classic track) maakt uitgebreide PDF's van Reader met een nieuw certificaat dat door "Adobe Root CA 2" is uitgegeven. Adobe raadt gebruikers aan een update naar de nieuwste versie van Acrobat uit te voeren (update van november 2022 of hoger) om deze functionaliteit na 7 januari 2023 te blijven gebruiken.

Gebruik van uitgebreide PDF's van Reader in Acrobat Reader

Uitgebreide PDF's van Reader blijven zoals voorheen en na het vervallen van "Adobe Root CA" op 7 januari 2023 functioneren in alle nieuwe versies van Acrobat Reader uit de Continuous en Classic tracks. Gebruikers hoeven vóór 7 januari 2023 niets in hun bestaande uitgebreide PDF's van Reader te wijzigen of andere handelingen uit te voeren met betrekking tot het vervallen van "Adobe Root CA".

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?