Meer informatie over de nieuwe Acrobat

Onze gebruikersgemeenschap opent elk jaar meer dan 300 miljard PDF's in Acrobat en verwerkt meer dan 8 miljard digitale handtekeningen. Het ontwerpen van een nieuwe Acrobat, een applicatie die dagelijks door meer dan 100 miljoen mensen wordt gebruikt, brengt unieke uitdagingen met zich mee.

Zelfs de eenvoudigste veranderingen kunnen een enorme impact hebben op een groot aantal gebruikers die alledaagse taken uitvoeren.

Waarom zouden we dan iets veranderen? De reden was eenvoudig: gebruikers hadden moeite met het vinden en gebruiken van de tools in de viewer van Acrobat (de openingspagina die wordt geopend bij het starten van een PDF). Om een uitzonderlijke ervaring en een flexibel kader te creëren in een product als Acrobat hebben we geluisterd naar onze gebruikers in onze community. Ook hebben we elk platform, elke grootte en elke tool bekeken om de nieuwe Acrobat-ervaring te ontwikkelen.

De nieuwe Acrobat is beschikbaar voor alle gebruikers. We blijven in gesprek met onze gebruikers om ons product verder te ontwikkelen en eventuele zorgen weg te nemen. Intussen volgt hier een kort overzicht van deze traject.

Waarom hebben we veranderingen aangebracht?

We hadden een overweldigende hoeveelheid gedragsgegevens van gebruikers en kwalitatief onderzoek dat ons hielp met het identificeren van problemen bij de Acrobat-gebruikerservaring.

  • Vindbaarheid en soepelheid. We moesten gebruikers helpen de functies te ontdekken die ze niet konden vinden, en functies onder de aandacht brengen waarvan ze niet wisten dat deze bestonden. Wat we vooral moesten doen, was het wegnemen van de wrijving tussen taken, zodat gebruikers moeiteloos tussen taken konden schakelen (iemand die bijvoorbeeld opmerkingen in een PDF bekijkt, moet de tekst ook gemakkelijk kunnen bewerken zonder de workflow te onderbreken).
  • Complexiteit. De vele tools en workflows in Acrobat waren verspreid over verschillende delen van het programma, waardoor gebruikers ze moeilijk konden vinden. Bovendien zag onze UI er onoverzichtelijk uit met verschillende opties in onze navigatie bovenaan. Gebruikers die op zoek waren naar wat ze nodig hadden, moesten schakelen tussen meerdere categorieën van tools.
  • Onderbroken ervaring: gebruikers moesten zich telkens opnieuw oriënteren als ze van apparaat wisselden. Hierdoor leek de ervaring onsamenhangend tussen verschillende platforms. We moesten een ervaring creëren die consistent aanvoelde en die continuïteit tussen platforms garandeerde.

Wat is er veranderd?

Om aan de bovenstaande zorgen tegemoet te komen bedachten we een flexibele Acrobat-ervaring. We bedachten een kader om deze visie te ondersteunen en zorgden ervoor dat onze holistische kennis van tools de ruggengraat werd van het verbeterde ontwerp.

Megaverbs

Om het probleem van de vindbaarheid van tools op te lossen hebben we meer dan 250 tools in Acrobat logisch opnieuw geordend op basis van hun functionaliteit en betekenis. We bekeken eerst waarom gebruikers met Acrobat werkten, en we ordenden die acties in belangrijke workflows (bijvoorbeeld 'opmerkingen en bewerken', 'handtekeningen en ondertekenen', 'ordenen en combineren'). Vervolgens maakten we lijsten met taken die daaronder vielen.

Deze workflows, die we 'megaverbs' (megawerkwoorden) noemden, leidden tot een veranderde aanpak bij het ontwerpen: van een aanpak met meerdere afzonderlijke taken (zoals 'pagina's ordenen', 'tekst bewerken' en 'afbeeldingen toevoegen') gingen we naar een aanpak met volledige workflows (zoals 'bewerken' of 'ondertekenen').

Megawerkwoord bewerken
Een keerpunt in het ontwerpproces was ons concept van megawerkwoorden. Hierbij worden meerdere workflows in één actie samengevoegd.

Functies groeperen

We hielden rekening met de neiging van gebruikers om items van links naar rechts te scannen. Daarom hebben we de megawerkwoorden en alle aan PDF's gerelateerde tools in het actiegebied aan de linkerkant van het document geplaatst. Ondersteunende tools zoals navigatie, zoombesturing, pagina-informatie en opmerkingen hebben we aan de rechterkant gegroepeerd. Dit maakt ons kader flexibel, waardoor op verschillende schermen verschillende ervaringen worden gecreëerd.

Bij het herordenen van de groepen hebben we geprobeerd de vertrouwde functies van tools en workflows te behouden om te zorgen dat de overgang niet te abrupt was.

We hebben deze ordening van de tools doorgevoerd in alle Acrobat-interfaces (voor desktop, web, tablet en mobiel). Zo wordt op alle platforms gezorgd voor een geoptimaliseerde, intuïtieve en doelgerichte ervaring.

Nieuwe gebruikersinterface
De nieuwe desktopinterface voor Adobe Acrobat in Windows

Het herziene kader bevat een paar opmerkelijke ervaringsverbeteringen. Selecteer elke optie om er meer over te weten te komen.

Het hamburgermenu bevat de meest gebruikte acties op één plek. In Windows is het handig om alle beschikbare opties te combineren in de bestaande menu's Bestand, Bewerken en Weergave. In macOS worden de menu's Bestand, Bewerken en Weergave echter afzonderlijk weergegeven.

Hamburgermenu
Het hamburgermenu

Het deelvenster Alle tools dient als toegangspunt tot alle tools die in Acrobat beschikbaar zijn.

Het menu Alle tools
Het deelvenster Alle tools

De algemene balk vormt een scheiding tussen alle PDF-gerelateerde tools aan de linkerkant en plaatst bestandsacties (waaronder zoeken, opslaan, afdrukken en delen) aan de rechterkant. 

Algemene balk
De algemene balk

Het deelvenster met snelle tools is een zwevende widget en kan worden aangepast voor specifieke workflowvereisten zoals opmerkingen, aantekeningen en formulieren invullen.

Snelle tools
Het deelvenster Snelle tools

Via het zoekveld kunt u zoeken naar tools voor bewerking en tekstinhoud binnen het document.

Zoekveld
Het zoekveld

De rechterrail is verdeeld in een boven- en ondergedeelte. Bovenaan kunt u kiezen voor bladwijzers en pagina's bekijken of erin navigeren. Onderaan hebt u toegang tot zoominstellingen en weergaveopties. Beide gebieden zijn aanpasbaar, zodat u uw voorkeursopties kunt behouden.

Rechterdeelvenster
De rechterrail

In het documentvenster wordt de PDF-pagina in het midden weergegeven met een optimaal zoomniveau. Afhankelijk van de interactie met het inhoudstype worden contextmenu's weergegeven. Hiermee kunt u snel acties uitvoeren zonder te hoeven zoeken naar de juiste tool.

Documentvenster
Het documentvenster

Volgende stappen

We blijven werken aan het verbeteren van de gebruikerservaring en we blijven ook luisteren naar alle feedback die we ontvangen van onze community. Een paar van de verbeteringen die u in onze komende releases zult aantreffen:

Mogelijkheid om de gebruikersinterface aan te passen

  • Binnenkort kunt u de zwevende balk met snelle tools binnen de viewer overal naartoe slepen. Dit voorkomt overlap met het document.

  • Mogelijkheid om veelgebruikte tools vast te pinnen voor gemakkelijke toegang.

Toegang tot de meest gebruikte acties en tools

  • Snelle toegang tot de tools voor ongedaan maken en opnieuw uitvoeren in de algemene balk.

  • Gemakkelijke toegang tot alle tools voor paginaweergave, navigatie en zoomen (zoals weergave van twee pagina's, twee pagina's met scrollen, selecteren en dynamische zoom) via het menu rechtsonder.

  • Betere vindbaarheid van veelgebruikte acties op bestandsniveau vanuit het menu, zoals opslaan als, afdrukken en wachtwoordbeveiliging.

We streven ernaar de gebruikerservaring te blijven verbeteren door workflows verder te vereenvoudigen en meer mogelijkheden voor aanpassing te introduceren voor onze gebruikers. We waarderen uw feedback zeer en we kijken uit naar meer informatie over verbetering van de ervaring.

De nieuwe ervaring uitschakelen

De nieuwe ervaring is een interessante stap voorwaarts voor de toekomst van Acrobat. Maar als deze niet bij uw wensen past, kunt u altijd terugkeren naar de vorige ervaring.

  • Windows: selecteer het hamburgermenu en kies vervolgens Nieuwe Acrobat uitschakelen.

  • macOS: ga naar Weergave > Nieuwe Acrobat uitschakelen.

Nieuwe Acrobat uitschakelen
De nieuwe Acrobat-ervaring uitschakelen

De nieuwe ervaring inschakelen

Als u later besluit dat u naar de nieuwe ervaring wilt terugkeren, kunt u deze op elk moment weer inschakelen.  

  • In Windows: selecteer in het bovenste menu Weergave > Nieuwe Acrobat inschakelen.

  • In macOS: ga naar Weergave > Nieuwe Acrobat inschakelen.

Nieuwe Acrobat inschakelen
De nieuwe Acrobat-ervaring inschakelen

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?