Met Adobe Camera Raw 9.4 en hoger kunt u DNG-afbeeldingsbestanden die in een panoramische reeks zijn gemaakt, samenvoegen tot een panorama. U kunt een snelle voorvertoning van het panorama bekijken en hierin wijzigingen aanbrengen, voordat u de samengevoegde afbeelding genereert.

In Adobe Camera Raw 11.0 en hoger kunt u foto's die zijn gemaakt met verschillende belichtingstijden (maar met dezelfde belichtingswaarden) samenvoegen tot een HDR-panorama – allemaal in één stap. U kunt een voorvertoning van het HDR-panorama bekijken en wijzigingen in het panorama aanbrengen, voordat u de samengevoegde afbeelding genereert.

Panorama's maken met Adobe Camera Raw
Adembenemende panorama's maken met Adobe Camera Raw.

Foto's samenvoegen tot een panorama of HDR-panorama

Ga als volgt te werk als u afbeeldingen wilt samenvoegen tot een panorama of HDR-panorama:

 1. Selecteer Bestand > Openen en selecteer de bron-DNG-afbeeldingsbestanden. De afbeeldingen worden geopend in het dialoogvenster Camera Raw.

 2. Selecteer in het dialoogvenster Camera Raw de afbeeldingsbestanden die u wilt samenvoegen in het deelvenster Filmstrip aan de linkerkant. Om alle afbeeldingen in het deelvenster Filmstrip te selecteren, drukt u op Ctrl (Windows) of Control (Mac) + A.

  Het deelvenster Filmstrip in het dialoogvenster Adobe Camera Raw
  Selecteer de gewenste afbeeldingen in het deelvenster Filmstrip in het dialoogvenster Adobe Camera Raw.
 3. Klik in het deelvenster Filmstrip op het pictogram  of klik met de rechtermuisknop op het deelvenster en voer een van onderstaande acties uit:

  • Voor foto's met standaardbelichting selecteert u Samenvoegen tot panorama of drukt u op Ctrl (Windows) / Control (Mac) + M om deze foto's samen te voegen tot een panorama.
  • Voor foto's met verschillende belichtingstijden selecteert u Samenvoegen tot HDR-panorama om de foto's samen te voegen tot een HDR-panorama. In één stap samenvoegen tot HDR-panorama werkt niet met een slimme voorvertoning.
  Een panorama maken
  Afbeeldingen samenvoegen tot een panorama

  Vervolgens kunt u een voortgangsbalk van de beelden die worden samengevoegd bekijken om een voorvertoning van het panorama te maken.

 4. In het dialoogvenster Voorvertoning panorama samenvoegen / Voorvertoning HDR-panorama samenvoegen kunt u handmatig een lay-outprojectie kiezen:

  Bolvormig: Hiermee worden de afbeeldingen uitgelijnd en getransformeerd alsof het om de binnenkant van een bol gaat. Deze projectiemodus is geschikt voor zeer brede panorama's of panorama's van meerdere rijen.

  Cilindrisch: Hiermee wordt het panorama geprojecteerd alsof het om de binnenkant van een cilinder gaat. Deze projectiemodus werkt zeer goed voor brede panorama's, maar ook verticale lijnen blijven recht.

  Perspectief: Hiermee wordt het panorama geprojecteerd alsof het om een plat oppervlak gaat. Omdat in deze modus rechte lijnen recht blijven, is deze modus zeer geschikt voor architectuurfoto's. Zeer brede panorama's werken mogelijk niet zo goed in deze modus vanwege de zeer sterke vervorming bij de randen van het resulterende panorama.

 5. Met de schuifregelaar voor Grens verdraaien (0-100) kunt u panorama's/HDR-panorama's verdraaien om het canvas te vullen. Gebruik deze instelling om afbeeldinginhoud bij de grens van de samengevoegde afbeelding te behouden die anders verloren kan gaan bij het uitsnijden. De schuifregelaar regelt de mate van Grens verdraaien.

  Bij hogere schuifregelaarwaarden past de grens van het panorama dichter bij het omringend rechthoekig kader.

 6. Selecteer Automatisch uitsnijden terwijl u de voorvertoning van het panorama weergeeft, om ongewenste transparante gebieden rond de samengevoegde afbeelding te verwijderen. U kunt ook het totaal aantal samengevoegde afbeeldingen bekijken in het dialoogvenster Voorvertoning panorama samenvoegen / Voorvertoning HDR-panorama samenvoegen.

  Voorvertoning HDR-panorama samenvoegen
  Totaal aantal samengevoegde beelden in het panorama bekijken
 7. Als u de gewenste instellingen hebt toegepast, klikt u op Samenvoegen in het dialoogvenster Voorvertoning.

  In het dialoogvenster Resultaat samenvoegen kunt u de locatie en de bestandsnaam invoeren en vervolgens op Opslaan klikken. U kunt ook Alt ingedrukt houden terwijl u klikt op Samenvoegen om het panorama onder de standaardnaam op te slaan in dezelfde map als de bronafbeelding.

  Opmerking:

  Projectie-instellingen van lay-out en Grens verdraaien kunnen niet worden bewerkt nadat het panorama is gegenereerd. De instellingen voor Afbeeldingsworkflow kunt u wel bewerken.

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid