Over lenscorrecties

Bij cameralenzen kunnen voor bepaalde brandpuntsafstanden, f-stops en scherpstellingsafstanden verschillende fouten optreden. Deze vervormingen en afwijkingen kunt u corrigeren via het tabblad Lenscorrecties van het dialoogvenster Camera Raw.

Bij vignettering wordt de afbeelding aan de randen, vooral in de hoeken, donkerder dan in het midden. Gebruik de besturingselementen in het gedeelte Lensvignettering van het tabblad Lenscorrecties om de vignettering te corrigeren.

Bij tonvervorming lijkt het of rechte lijnen naar buiten zijn gebogen.

Bij speldenkussenvervorming lijkt het of rechte lijnen naar binnen zijn gebogen.

Kleurafwijking treedt op doordat de lens verschillende kleuren niet op dezelfde plek kan plaatsen. Bij één type kleurafwijking is de afbeelding voor elke lichtkleur scherpgesteld, maar heeft elke afbeelding een iets andere grootte. Een ander type kleurafwijking betreft de randen van spiegelende hooglichten, bijvoorbeeld wanneer licht wordt weerspiegeld door water of gepolijst metaal. Deze situatie leidt meestal tot een paarse krans rond elk spiegelend hooglicht.

Afbeelding voor en na het corrigeren van kleurafwijking
Oorspronkelijke afbeelding (boven) en na het corrigeren van kleurafwijking (onder)

Zelfstudievideo: Camera Raw gebruiken voor fotocorrectie

Zelfstudievideo: Camera Raw gebruiken voor fotocorrectie
lynda.com

Afbeeldingsperspectief en lensfouten automatisch corrigeren

Met de opties op het geneste tabblad Profiel van het tabblad Lenscorrecties in het dialoogvenster Camera Raw kunt u vervormingen corrigeren die optreden bij veelgebruikte cameralenzen. De profielen zijn gebaseerd op de Exif-metagegevens van de camera en lens waarmee de foto is gemaakt, zodat de juiste correcties kunnen worden aangebracht.

 1. Selecteer Correcties lensprofiel inschakelen op het geneste tabblad Profiel van het tabblad Lenscorrecties.

  Opmerking:

  Als u wilt dat Lightroom laterale kleurafwijking automatisch verwijdert en kleurranden corrigeert, schakelt u de optie Kleurafwijking verwijderen op het geneste tabblad Profiel van het tabblad Lenscorrecties in.

  U kunt paarse en groene kleurranden ook handmatig corrigeren met de opties voor het verwijderen van randen op het geneste tabblad Handmatig. Zie Afbeeldingsperspectief en lensfouten handmatig corrigeren voor meer informatie.

 2. Als Camera Raw niet automatisch een geschikt profiel vindt, selecteert u een merk, model en profiel.

  Opmerking:

  Sommige camera's hebben slechts één lens en sommige lenzen hebben maar één profiel. Afhankelijk van of u een Raw-bestand of een bestand met andere indeling aanpast, worden verschillende beschikbare lenzen weergegeven. Raadpleeg het ondersteuningsartikel Ondersteuning van lensprofielen voor tips voor het werken met lensprofielen en een lijst met ondersteunde lenzen. Gebruik Adobe Lens Profile Creator om aangepaste profielen te maken.

 3. Pas de correctie die met het profiel wordt toegepast zo nodig aan door de schuifregelaars voor Hoeveelheid te verslepen:

  Vervorming

  Met de standaardwaarde 100 wordt 100% van de vervormingscorrectie in het profiel toegepast. Met waarden hoger dan 100 wordt meer correctie toegepast op de vervorming en met waarden lager dan 100 wordt minder correctie toegepast op de vervorming.

  Vignetten

  Met de standaardwaarde 100 wordt 100% van de vignetteringscorrectie in het profiel toegepast. Met waarden hoger dan 100 wordt meer correctie toegepast op de vignettering en met waarden lager dan 100 wordt minder correctie toegepast op de vignettering.

 4. (Optioneel) Kies Instellen > Standaardwaarden nieuw lensprofiel opslaan als u de wijzigingen wilt toepassen op het standaardprofiel.

Afbeeldingsperspectief en lensfouten handmatig corrigeren

Transformatie- en vignetteringscorrecties kunnen worden toegepast op originele en uitgesneden foto's. Met lensvignettering worden de belichtingswaarden aangepast om donkere hoeken lichter te maken.

 1. Selecteer het geneste tabblad Handmatig van het tabblad Lenscorrecties in het dialoogvenster Camera Raw.

 2. Pas het volgende aan onder Vervorming:

  Hoeveelheid

  Sleep naar rechts om tonvervorming te corrigeren en lijnen die naar buiten buigen, recht te trekken. Sleep naar links om speldenkussenvervorming te corrigeren en lijnen die naar binnen buigen, recht te trekken.

 3. Pas een of meer van de volgende instellingen aan onder Rand verwijderen:

  Paarse en groene randen globaal verwijderen met het pipet

  Als u kleurranden wilt corrigeren met het pipet, gaat u als volgt te werk:

  1. (Optioneel) Zoom in op het gebied met de kleurranden om de kleur nauwkeuriger te kunnen kiezen.
  2. Houd Command (Mac) of Control (Windows) ingedrukt om het pipet op de afbeelding weer te geven.
  3. Klik op paarse/groene randkleuren.

  De schuifregelaars voor het verwijderen van paarse/groene randen worden automatisch aangepast voor die kleur. Als u op een gebied klikt dat te neutraal is om de kleur in te stellen, wordt er een foutbericht weergegeven.

  Paarse en groene randen globaal verwijderen met de schuifregelaars voor Rand verwijderen

  Hoeveelheid paars/Hoeveelheid groen

  Hiermee geeft u aan in welke mate de geselecteerde paarse/groene kleurtoon langs randen moet worden verwijderd. Hoe hoger de waarde, des te meer kleur aan de randen wordt verwijderd.

  Paarse kleurtoon/Groene kleurtoon

  Hiermee verwijdert u kleurranden in het geselecteerde kleurtoonbereik. Sleep een van de besturingselementen voor de eindpunten om het bereik van de betreffende kleuren te vergroten of te verkleinen. Sleep tussen de besturingselementen voor de eindpunten om het kleurtoonbereik te verplaatsen. De minimale ruimte tussen de eindpunten is tien eenheden.

  Opmerking:

  Zoom in op een gebied met zeer donkere of zwarte details tegen een zeer lichte of witte achtergrond. Kijk naar de gekleurde randen. Als u kleurranden duidelijker wilt weergeven, houdt u Alt (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt wanneer u een schuifregelaar versleept om de kleurranden te verbergen die worden gecorrigeerd met de andere schuifregelaar.

 4. Pas het volgende aan onder Vignetten:

  Hoeveelheid

  Sleep de schuifregelaar Hoeveelheid naar rechts (positieve waarden) om de hoeken van de foto lichter te maken. Sleep de schuifregelaar Hoeveelheid naar links (negatieve waarden) om de hoeken van de foto donkerder te maken.

  Middelpunt

  Sleep de schuifregelaar Middelpunt naar links (lagere waarde) om de aanpassing bij Hoeveelheid toe te passen op een groter gebied buiten de hoeken. Sleep de schuifregelaar naar rechts (hogere waarde) om de aanpassing te beperken tot een kleiner gebied dichter bij de hoeken.

Kleurafwijking corrigeren in Camera Raw 7.1

Camera Raw 7.1 bevat een selectievakje voor automatische correctie van blauwe/gele en rode/groene randen (laterale kleurafwijking). Met een schuifregelaar corrigeert u de paarse/magenta en groene kleurafwijking (axiale kleurafwijking). Axiale kleurafwijking treedt vaak op in afbeeldingen die zijn gemaakt met een grote lensopening.

Rode/groene en blauwe/gele kleurverschuivingen verwijderen

 • Schakel op het tabblad Kleur van het deelvenster Lenscorrectie het selectievakje Kleurafwijking verwijderen in.

Paarse/magenta randen en groene randen globaal verwijderen

Pas op het tabblad Kleur van het deelvenster Lenscorrectie de schuifregelaar Hoeveelheid voor paars en groen aan. Hoe hoger de waarde, des te meer kleur aan de randen wordt verwijderd. Let op dat u geen aanpassingen toepast die gevolgen hebben voor paarse of groene objecten in uw afbeelding.

U kunt het bereik van paarse of groene kleurtonen dat wordt beïnvloed door de schuifregelaar Hoeveelheid aanpassen met de schuifregelaars Kleurtoon paars en Kleurtoon groen. Sleep een van de besturingselementen voor de eindpunten om het bereik van de betreffende kleuren te vergroten of te verkleinen. Sleep tussen de besturingselementen voor de eindpunten om het kleurtoonbereik te verplaatsen. De minimale ruimte tussen de eindpunten is tien eenheden. De standaardafstand voor de groene schuifregelaars is smal om groene/gele afbeeldingskleuren (zoals bladeren) te beschermen.

Opmerking:

U kunt de randen van paarse en groene objecten beschermen met het penseel voor lokale aanpassingen.

Houd Alt/Option ingedrukt wanneer u een schuifregelaar sleept om de aanpassing duidelijker weer te geven. De rand krijgt een neutrale kleur wanneer u sleept om de kleur te verwijderen.

Lokale randkleuren verwijderen

Met lokale penseel- en verloopaanpassingen worden randkleuren in elke kleur verwijderd. Lokale randen verwijderen is alleen beschikbaar voor procesversie 2012.

 • Selecteer het penseel of het verloopgereedschap en sleep in de afbeelding.
 • Pas de schuifregelaar Rand verwijderen aan. Met een positieve waarde wordt de kleurrand verwijderd. Met negatieve waarden worden afbeeldingsgebieden beschermd tegen globale bewerkingen voor het verwijderen van randen. Met de waarde -100 wordt geen enkele rand uit het gebied verwijderd. Als u bijvoorbeeld een sterke globale verwijdering van paarse randen toepast, kan dit leiden tot minder verzadiging of een verandering van randen van paarse objecten in de afbeelding. Wanneer Rand verwijderen is ingesteld op -100, worden de gebieden beschermd en blijft de oorspronkelijke kleur ervan behouden wanneer u met het penseel over de betreffende gebieden strijkt.

Opmerking:

Voor de beste resultaten voert u lenscorrecties van Transformatie uit voordat u kleurranden lokaal verwijdert.

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid