De open archiveringsindeling voor Raw-gegevens van digitale camera's

Raw-bestandsindelingen zijn uitermate populair in workflows voor digitale fotografie, omdat ze creatieve professionals meer creatieve mogelijkheden geven. Camera's kunnen echter veel verschillende Raw-indelingen gebruiken (waarvoor de specificaties niet publiek beschikbaar zijn), wat inhoudt dat niet alle Raw-bestanden door alle softwaretoepassingen kunnen worden gelezen. Hierdoor brengt het gebruik van deze bedrijfseigen Raw-bestanden als langdurige archiveringsoplossing risico's met zich mee en is het delen van dergelijke bestanden in complexe werkschema's nog lastiger.

De oplossing hiervoor is Digital Negative (DNG), een open archiveringsindeling voor Raw-bestanden die door digitale camera's worden gegenereerd. Doordat DNG de leemte opvult van een open standaard voor Raw-bestanden die door verschillende modellen camera's worden gemaakt, kunnen fotografen erop vertrouwen dat zij in de toekomst toegang kunnen krijgen tot hun bestanden.

Honderden softwarefabrikanten, waaronder Apple en Google, hebben ondersteuning voor DNG ontwikkeld. En gerenommeerde camerafabrikanten als Leica, Casio, Ricoh, Samsung en Pentax hebben camera's geïntroduceerd met geïntegreerde DNG-ondersteuning. Meer informatie ›

Naast de Digital Negative Specification biedt Adobe ook de gratis Adobe DNG Converter (Windows | Mac OS), waarmee u eenvoudig Raw-bestanden van tal van populaire digitale camera's omzet. Softwareontwikkelaars en -fabrikanten kunnen het bestand met de volledige DNG-specificatie (PDF, 486 k) bestanddownloaden. DNG wordt ondersteund door de volgende softwareversies: Photoshop CS tot en met Photoshop CC, Photoshop Elements 3 tot en met Photoshop Elements 12 en alle versies van Lightroom.

Ga naar:

Belangrijkste voordelen

Voor fotografen:

• De DNG-indeling bevordert het vertrouwen in archivering omdat Raw-bestanden door oplossingen voor digitale beeldbewerkingssoftware in de toekomst gemakkelijker kunnen worden geopend.
  • Door het gebruik van één Raw-verwerkingsoplossing is een efficiëntere workflow mogelijk bij het verwerken van Raw-bestanden van meerdere cameramodellen en -fabrikanten.
  • Een openbaar gedocumenteerde en goed verkrijgbare specificatie kan gemakkelijk worden overgenomen door camerafabrikanten en worden bijgewerkt met technologiewijzigingen.

Voor hardware- en softwarefabrikanten:

• DNG neemt een mogelijke belemmering voor de overstap op een nieuwe camera weg, aangezien Raw-bestanden van nieuwe modellen meteen door Photoshop en andere toepassingen worden ondersteund.
  • Dankzij de DNG-indeling kan op onderzoek en ontwikkeling worden bespaard doordat minder nieuwe indelingen hoeven te worden ontwikkeld en cameratests kunnen worden vereenvoudigd.
  • Een gemeenschappelijke indeling biedt meer controle over de kwaliteit van conversies door toepassingen van andere fabrikanten.
  • De specificatie biedt de mogelijkheid om persoonlijke metagegevens toe te voegen aan DNG-bestanden, zodat ze beter kunnen worden onderscheiden.

Bronnen

DNG 1.4.0.0-specificatie (oktober 2012)

Download de specificatie. Hierin wordt een niet-bedrijfseigen bestandsindeling beschreven voor het opslaan van Camera Raw-bestanden die door tal van hardware- en softwareleveranciers kan worden gebruikt.

Lees meer (PDF, 486 k) bestand

SDK voor DNG

De SDK voor DNG biedt ondersteuning voor het lezen en schrijven van DNG-bestanden en voor de conversie van DNG-gegevens naar een indeling die eenvoudig door beeldbewerkingstoepassingen kan worden weergegeven en verwerkt. Deze SDK kan als uitgangspunt dienen voor de toevoeging van DNG-ondersteuning aan bestaande toepassingen die afbeeldingen gebruiken of manipuleren, of als hulpmiddel voor het toevoegen van DNG-ondersteuning aan camera's.  Download: MacWin

DNG Profile Editor (september 2012)

De DNG Profile Editor is een gratis softwareprogramma voor het maken en bewerken van cameraprofielen.
Lees meer (PDF, 3,93 MB) bestand
Download: MacWin

Specificatie van DNG-opdrachtregelinterface

(geldig voor Adobe DNG Converter 5.4 en hoger)

Lees meer (PDF, 71 k) bestand

DNG-codec voor Windows

De DNG-codec biedt een methode waarmee Windows 7-gebruikers DNG-bestanden kunnen weergeven in Windows Verkenner en de Fotogalerie. Meer informatie ›

Adobe Lens Profile Creator

Adobe® Lens Profile Creator is een gratis hulpprogramma waarmee u eenvoudig lensprofielen kunt maken die u kunt gebruiken in Photoshop-producten als Photoshop CC, de Camera Raw-plug-in en Lightroom. Een lensprofiel beschrijft de typen optische afwijkingen die in een bepaalde lens voorkomen en beveelt correcties aan voor lensvervormingen in een afbeelding die met deze lens is vastgelegd. Raadpleeg voor meer informatie het handboek (PDF, 1,64 MB) bestand.  Download: MacWin

Adobe Lens Profile Downloader

Adobe Lens Profile Downloader is een gratis hulpprogramma voor Photoshop, Lightroom en de Camera Raw-plug-in. Hiermee kunnen gebruikers door de gebruikerscommunity gemaakte en gedeelde online lensprofielen zoeken, downloaden, beoordelen en van commentaar voorzien.  Lees meer (PDF, 1,64 MB) bestand. Download: MacWin

Introductie van de Digital Negative-specificatie: informatie voor fabrikanten

Informatie voor fabrikanten

Belangrijkste kenmerken

Adobe Photoshop Lightroom CC/Lightroom 6

Adobe Photoshop Lightroom CC-/Lightroom 6-software is essentieel voor de workflow van de huidige digitale fotografie. Nu kunt u uw afbeeldingen snel importeren, verwerken, beheren en laten zien; van één foto tot een hele shoot. Correctietools van sublieme kwaliteit, krachtige beheerfuncties en flexibele afdrukopties helpen u dit proces te versnellen. Met Lightroom zult u minder tijd besteden achter de computer en meer tijd achter de lens.

De complete fotografieoplossing

U kunt afbeeldingen in Lightroom bewerken, beheren en laten zien en teruggaan naar Photoshop voor bewerking en samenstelling op pixelniveau. Samen bieden Lightroom en Photoshop de meest complete oplossing voor digitale fotografie.

Downloads

Met de Adobe DNG Converter, een gratis hulpprogramma waarmee u bestanden van meer dan 600 camera's kunt omzetten in DNG, kunt u eenvoudig cameraspecifieke Raw-bestanden omzetten in een universeler DNG Raw-bestand.

Adobe DNG Converter voor Mac OS
Adobe DNG Converter voor Windows

Octrooilicentie voor DNG-specificatie

Octrooilicentie voor DNG-specificatie (Digital Negative)

Adobe is de uitgever van de Digital Negative-specificatie (DNG), waarin de indeling van een afbeeldingsbestand wordt beschreven voor de opslag van onbewerkte cameragegevens. Deze indeling kan door diverse hardware en software worden gebruikt. Adobe stelt de DNG-specificatie voor iedereen beschikbaar om de implementatie van deze bestandsindeling op een compatibele wijze te bevorderen. Adobe geeft middels dit document personen en organisaties gelicentieerde toestemming om hardware en software te ontwikkelen, uit te geven en/of te distribueren waarmee afbeeldingsbestanden die compatibel zijn met de DNG-specificatie kunnen worden gelezen en/of geschreven.

Verlening van rechten

Overeenkomstig de bepalingen hieronder, en uitsluitend om het lezen en schrijven van afbeeldingsbestanden die aan de DNG-specificatie voldoen toe te staan, verleent Adobe hierbij alle (rechts)personen het wereldwijde, royaltyvrije, niet-overdraagbare, niet-exclusieve recht om onder alle 'essentiële claims' 'conforme implementaties' uit te voeren, te laten uitvoeren, te gebruiken, te verkopen, te importeren en te distribueren.

Een 'conforme implementatie' betekent een deel van een software- of hardwareproduct dat computerbestanden leest of schrijft die aan de DNG-specificatie beantwoorden.

Onder 'DNG-specificatie' wordt verstaan elke versie van de Adobe DNG-specificatie die door Adobe openbaar beschikbaar is gesteld (bijvoorbeeld versie 1.0.0.0 van september 2004).

'Essentiële claim' betekent een claim van een octrooi, ongeacht waar en wanneer dit is uitgegeven, dat Adobe zonder betaling of royalty of andere vergoeding in licentie mag geven, waarop onvermijdelijk inbreuk wordt gemaakt door de implementatie van de DNG-specificatie. Door de DNG-specificatie wordt alleen onvermijdelijk inbreuk gemaakt op een claim wanneer het niet mogelijk is om bij het naleven van een dergelijke specificatie de inbreuk te vermijden omdat er technisch gezien geen niet-inbreukmakend alternatief is. Een essentiële claim omvat geen claims waarop inbreuk wordt gemaakt door de implementatie van a) hulptechnologie die mogelijk noodzakelijk is om een product of deel ervan te maken of te gebruiken dat aan de DNG-specificatie voldoet, maar die zelf niet uitdrukkelijk in de DNG-specificatie is vermeld (bijvoorbeeld compilatietechnologie en basisbesturingssysteemtechnologie), b) technologie die elders is ontwikkeld en slechts door middel van verwijzing in de DNG-specificatie is verwerkt of c) de implementatie van andere bestandsindelingen dan DNG.

Intrekking

Adobe kan de hierboven aan de licentienemer (een persoon of organisatie) verleende rechten intrekken als door deze licentienemer of de aan hem gelieerde ondernemingen een octrooiprocedure wordt aangespannen tegen Adobe of de aan haar gelieerde ondernemingen met betrekking tot het lezen of schrijven van bestanden die aan de DNG-specificatie voldoen.

In de broncode en documentatie van elke conforme implementatie die op grond van deze licentie wordt gedistribueerd, moet de volgende kennisgeving duidelijk worden vermeld: 'Dit product bevat DNG-technologie die in licentie is gegeven door Adobe Systems Incorporated.'

Geen garantie

De hierin verleende rechten worden verleend als zodanig zonder enige vorm van garantie, met inbegrip van garantie van eigendom of garantie van niet-inbreukmakend karakter. Niets in deze licentie kan worden geïnterpreteerd als a) een gegeven waarvoor een octrooi moet worden aangehouden, b) een garantie of verklaring ten aanzien van de geldigheid of reikwijdte van een octrooi, c) een garantie of verklaring dat een product of service vrij zal zijn van inbreuken op een octrooi, d) een overeenkomst om een gerechtelijke procedure aan te spannen of vervolging in te stellen tegen iedereen die inbreuk maakt op een octrooi of e) het verlenen van een recht of licentie in het kader van andere octrooiclaims dan essentiële claims.

Voorbehoud van rechten

Alle rechten die niet uitdrukkelijk hierin zijn verleend, blijven voorbehouden.

De open archiveringsindeling voor Raw-gegevens van digitale camera's

Raw-bestandsindelingen zijn uitermate populair in workflows voor digitale fotografie, omdat ze creatieve professionals meer creatieve mogelijkheden geven. Camera's kunnen echter veel verschillende Raw-indelingen gebruiken (waarvoor de specificaties niet publiek beschikbaar zijn), wat inhoudt dat niet alle Raw-bestanden door alle softwaretoepassingen kunnen worden gelezen. Hierdoor brengt het gebruik van deze bedrijfseigen Raw-bestanden als langdurige archiveringsoplossing risico's met zich mee en is het delen van dergelijke bestanden in complexe werkschema's nog lastiger.

De oplossing hiervoor is Digital Negative (DNG), een open archiveringsindeling voor Raw-bestanden die door digitale camera's worden gegenereerd. Doordat DNG de leemte opvult van een open standaard voor Raw-bestanden die door verschillende modellen camera's worden gemaakt, kunnen fotografen erop vertrouwen dat zij in de toekomst toegang kunnen krijgen tot hun bestanden.

Honderden softwarefabrikanten, waaronder Apple en Google, hebben ondersteuning voor DNG ontwikkeld. En gerenommeerde camerafabrikanten als Leica, Casio, Ricoh, Samsung en Pentax hebben camera's geïntroduceerd met geïntegreerde DNG-ondersteuning. Meer informatie ›

Naast de Digital Negative Specification biedt Adobe ook de gratis Adobe DNG Converter (Windows | Mac OS), waarmee u eenvoudig Raw-bestanden van tal van populaire digitale camera's omzet. Softwareontwikkelaars en -fabrikanten kunnen het bestand met de volledige DNG-specificatie (PDF, 486 k) bestanddownloaden. DNG wordt ondersteund door de volgende softwareversies: Photoshop CS tot en met Photoshop CC, Photoshop Elements 3 tot en met Photoshop Elements 12 en alle versies van Lightroom.

Ga naar:

Belangrijkste voordelen

Voor fotografen:

• De DNG-indeling bevordert het vertrouwen in archivering omdat Raw-bestanden door oplossingen voor digitale beeldbewerkingssoftware in de toekomst gemakkelijker kunnen worden geopend.
  • Door het gebruik van één Raw-verwerkingsoplossing is een efficiëntere workflow mogelijk bij het verwerken van Raw-bestanden van meerdere cameramodellen en -fabrikanten.
  • Een openbaar gedocumenteerde en goed verkrijgbare specificatie kan gemakkelijk worden overgenomen door camerafabrikanten en worden bijgewerkt met technologiewijzigingen.

Voor hardware- en softwarefabrikanten:

• DNG neemt een mogelijke belemmering voor de overstap op een nieuwe camera weg, aangezien Raw-bestanden van nieuwe modellen meteen door Photoshop en andere toepassingen worden ondersteund.
  • Dankzij de DNG-indeling kan op onderzoek en ontwikkeling worden bespaard doordat minder nieuwe indelingen hoeven te worden ontwikkeld en cameratests kunnen worden vereenvoudigd.
  • Een gemeenschappelijke indeling biedt meer controle over de kwaliteit van conversies door toepassingen van andere fabrikanten.
  • De specificatie biedt de mogelijkheid om persoonlijke metagegevens toe te voegen aan DNG-bestanden, zodat ze beter kunnen worden onderscheiden.

Bronnen

DNG 1.4.0.0-specificatie (oktober 2012)

Download de specificatie. Hierin wordt een niet-bedrijfseigen bestandsindeling beschreven voor het opslaan van Camera Raw-bestanden die door tal van hardware- en softwareleveranciers kan worden gebruikt.

Lees meer (PDF, 486 k) bestand

SDK voor DNG

De SDK voor DNG biedt ondersteuning voor het lezen en schrijven van DNG-bestanden en voor de conversie van DNG-gegevens naar een indeling die eenvoudig door beeldbewerkingstoepassingen kan worden weergegeven en verwerkt. Deze SDK kan als uitgangspunt dienen voor de toevoeging van DNG-ondersteuning aan bestaande toepassingen die afbeeldingen gebruiken of manipuleren, of als hulpmiddel voor het toevoegen van DNG-ondersteuning aan camera's.  Download: MacWin

DNG Profile Editor (september 2012)

De DNG Profile Editor is een gratis softwareprogramma voor het maken en bewerken van cameraprofielen.
Lees meer (PDF, 3,93 MB) bestand
Download: MacWin

Specificatie van DNG-opdrachtregelinterface

(geldig voor Adobe DNG Converter 5.4 en hoger)

Lees meer (PDF, 71 k) bestand

DNG-codec voor Windows

De DNG-codec biedt een methode waarmee Windows 7-gebruikers DNG-bestanden kunnen weergeven in Windows Verkenner en de Fotogalerie. Meer informatie ›

Adobe Lens Profile Creator

Adobe® Lens Profile Creator is een gratis hulpprogramma waarmee u eenvoudig lensprofielen kunt maken die u kunt gebruiken in Photoshop-producten als Photoshop CC, de Camera Raw-plug-in en Lightroom. Een lensprofiel beschrijft de typen optische afwijkingen die in een bepaalde lens voorkomen en beveelt correcties aan voor lensvervormingen in een afbeelding die met deze lens is vastgelegd. Raadpleeg voor meer informatie het handboek (PDF, 1,64 MB) bestand.  Download: MacWin

Adobe Lens Profile Downloader

Adobe Lens Profile Downloader is een gratis hulpprogramma voor Photoshop, Lightroom en de Camera Raw-plug-in. Hiermee kunnen gebruikers door de gebruikerscommunity gemaakte en gedeelde online lensprofielen zoeken, downloaden, beoordelen en van commentaar voorzien.  Lees meer (PDF, 1,64 MB) bestand. Download: MacWin

Introductie van de Digital Negative-specificatie: informatie voor fabrikanten

Informatie voor fabrikanten

Belangrijkste kenmerken

Adobe Photoshop Lightroom CC/Lightroom 6

Adobe Photoshop Lightroom CC-/Lightroom 6-software is essentieel voor de workflow van de huidige digitale fotografie. Nu kunt u uw afbeeldingen snel importeren, verwerken, beheren en laten zien; van één foto tot een hele shoot. Correctietools van sublieme kwaliteit, krachtige beheerfuncties en flexibele afdrukopties helpen u dit proces te versnellen. Met Lightroom zult u minder tijd besteden achter de computer en meer tijd achter de lens.

De complete fotografieoplossing

U kunt afbeeldingen in Lightroom bewerken, beheren en laten zien en teruggaan naar Photoshop voor bewerking en samenstelling op pixelniveau. Samen bieden Lightroom en Photoshop de meest complete oplossing voor digitale fotografie.

Downloads

Met de Adobe DNG Converter, een gratis hulpprogramma waarmee u bestanden van meer dan 600 camera's kunt omzetten in DNG, kunt u eenvoudig cameraspecifieke Raw-bestanden omzetten in een universeler DNG Raw-bestand.

Adobe DNG Converter voor Mac OS
Adobe DNG Converter voor Windows

Octrooilicentie voor DNG-specificatie

Octrooilicentie voor DNG-specificatie (Digital Negative)

Adobe is de uitgever van de Digital Negative-specificatie (DNG), waarin de indeling van een afbeeldingsbestand wordt beschreven voor de opslag van onbewerkte cameragegevens. Deze indeling kan door diverse hardware en software worden gebruikt. Adobe stelt de DNG-specificatie voor iedereen beschikbaar om de implementatie van deze bestandsindeling op een compatibele wijze te bevorderen. Adobe geeft middels dit document personen en organisaties gelicentieerde toestemming om hardware en software te ontwikkelen, uit te geven en/of te distribueren waarmee afbeeldingsbestanden die compatibel zijn met de DNG-specificatie kunnen worden gelezen en/of geschreven.

Verlening van rechten

Overeenkomstig de bepalingen hieronder, en uitsluitend om het lezen en schrijven van afbeeldingsbestanden die aan de DNG-specificatie voldoen toe te staan, verleent Adobe hierbij alle (rechts)personen het wereldwijde, royaltyvrije, niet-overdraagbare, niet-exclusieve recht om onder alle 'essentiële claims' 'conforme implementaties' uit te voeren, te laten uitvoeren, te gebruiken, te verkopen, te importeren en te distribueren.

Een 'conforme implementatie' betekent een deel van een software- of hardwareproduct dat computerbestanden leest of schrijft die aan de DNG-specificatie beantwoorden.

Onder 'DNG-specificatie' wordt verstaan elke versie van de Adobe DNG-specificatie die door Adobe openbaar beschikbaar is gesteld (bijvoorbeeld versie 1.0.0.0 van september 2004).

'Essentiële claim' betekent een claim van een octrooi, ongeacht waar en wanneer dit is uitgegeven, dat Adobe zonder betaling of royalty of andere vergoeding in licentie mag geven, waarop onvermijdelijk inbreuk wordt gemaakt door de implementatie van de DNG-specificatie. Door de DNG-specificatie wordt alleen onvermijdelijk inbreuk gemaakt op een claim wanneer het niet mogelijk is om bij het naleven van een dergelijke specificatie de inbreuk te vermijden omdat er technisch gezien geen niet-inbreukmakend alternatief is. Een essentiële claim omvat geen claims waarop inbreuk wordt gemaakt door de implementatie van a) hulptechnologie die mogelijk noodzakelijk is om een product of deel ervan te maken of te gebruiken dat aan de DNG-specificatie voldoet, maar die zelf niet uitdrukkelijk in de DNG-specificatie is vermeld (bijvoorbeeld compilatietechnologie en basisbesturingssysteemtechnologie), b) technologie die elders is ontwikkeld en slechts door middel van verwijzing in de DNG-specificatie is verwerkt of c) de implementatie van andere bestandsindelingen dan DNG.

Intrekking

Adobe kan de hierboven aan de licentienemer (een persoon of organisatie) verleende rechten intrekken als door deze licentienemer of de aan hem gelieerde ondernemingen een octrooiprocedure wordt aangespannen tegen Adobe of de aan haar gelieerde ondernemingen met betrekking tot het lezen of schrijven van bestanden die aan de DNG-specificatie voldoen.

In de broncode en documentatie van elke conforme implementatie die op grond van deze licentie wordt gedistribueerd, moet de volgende kennisgeving duidelijk worden vermeld: 'Dit product bevat DNG-technologie die in licentie is gegeven door Adobe Systems Incorporated.'

Geen garantie

De hierin verleende rechten worden verleend als zodanig zonder enige vorm van garantie, met inbegrip van garantie van eigendom of garantie van niet-inbreukmakend karakter. Niets in deze licentie kan worden geïnterpreteerd als a) een gegeven waarvoor een octrooi moet worden aangehouden, b) een garantie of verklaring ten aanzien van de geldigheid of reikwijdte van een octrooi, c) een garantie of verklaring dat een product of service vrij zal zijn van inbreuken op een octrooi, d) een overeenkomst om een gerechtelijke procedure aan te spannen of vervolging in te stellen tegen iedereen die inbreuk maakt op een octrooi of e) het verlenen van een recht of licentie in het kader van andere octrooiclaims dan essentiële claims.

Voorbehoud van rechten

Alle rechten die niet uitdrukkelijk hierin zijn verleend, blijven voorbehouden.