Adobe PDF begrijpen

Over Adobe PDF

PDF (Portable Document Format) is een universele bestandsindeling waarin de lettertypen, afbeeldingen en opmaak van brondocumenten die in een groot aantal toepassingen en op uiteenlopende platforms zijn gemaakt, behouden blijven. Adobe PDF is de wereldwijde standaard voor veilige, betrouwbare verspreiding en uitwisseling van elektronische documenten en formulieren. Adobe PDF-bestanden zijn compact en compleet en kunnen worden gedeeld, weergegeven en afgedrukt door iedereen die beschikt over de gratis software Adobe Reader®.

Adobe PDF is uiterst effectief in workflows voor publicatie van drukwerk. Door een samenstelling van uw illustraties op te slaan in Adobe PDF ontstaat een compact, betrouwbaar bestand dat eenvoudig kan worden weergegeven, bewerkt, geordend en gecontroleerd door uzelf of uw prepress-bureau. Het prepress-bureau kan het Adobe PDF-bestand vervolgens op een geschikt moment in de workflow direct uitvoeren of verwerken met tools uit diverse programma's voor naverwerkingstaken, zoals preflightcontroles, overvulling, impositie en kleurscheidingen.

Wanneer u gegevens in Adobe PDF opslaat, kunt u desgewenst een bestand maken dat compatibel is met PDF/X. PDF/X (Portable Document Format Exchange) is een subset van Adobe PDF voor het voorkomen van vele kleur-, lettertype- en overvulvariabelen die tot afdrukproblemen leiden. PDF/X kan worden gebruikt wanneer PDF's worden uitgewisseld als digitale masters voor afdrukproductie. Dit is zowel mogelijk tijdens de productiefase als de uitvoerfase van de workflow, mits alle toepassingen en uitvoerapparaten PDF/X ondersteunen.

Adobe PDF's bieden oplossingen voor de volgende problemen die kunnen voorkomen bij elektronische documenten:

Algemeen probleem

Voordelen van Adobe PDF

Ontvangers kunnen de bestanden niet openen omdat zij niet beschikken over het programma waarmee de bestanden zijn gemaakt.

Iedereen kan overal een PDF-bestand openen. Hiervoor is alleen de gratis Adobe Reader-software nodig.

Archieven die bestaan uit papieren en elektronische documenten zijn moeilijk te doorzoeken en nemen veel ruimte in beslag. Bovendien moet u beschikken over de programma's waarmee de documenten zijn gemaakt.

PDF's zijn compact, gemakkelijk te doorzoeken en kunnen op elk gewenst moment met Reader worden geopend. Dankzij koppelingen is navigatie in PDF's eenvoudig.

Documenten worden verkeerd op handheldapparaten weergegeven.

Met gelabelde PDF's kan tekst opnieuw worden geplaatst voor weergave op mobiele platforms, zoals Palm OS®-, Symbian™- en Pocket PC®-apparaten.

Documenten met een ingewikkelde opmaak zijn niet toegankelijk voor slechtzienden.

Gelabelde PDF-bestanden bevatten informatie over de inhoud en structuur, waardoor deze bestanden door schermlezers kunnen worden gelezen.

Lettertypen insluiten en vervangen

InCopy sluit alleen een lettertype in als dit een instelling bevat die insluiten van lettertypen toestaat. Door lettertypen in te sluiten, wordt voorkomen dat het lettertype wordt vervangen en worden dus de oorspronkelijke lettertypen weergegeven als het bestand wordt geopend of afgedrukt. Onthoud echter dat het bestand met insluiten iets groter wordt, tenzij het document CID-lettertypen (multibyte-lettertypen) gebruikt, een lettertypeopmaak die veel wordt gebruikt bij Aziatische talen, waar één glyph wordt gemaakt door meerdere tekens samen te voegen.

InCopy kan elk ingesloten lettertype in zijn geheel insluiten of alleen een subset insluiten, namelijk de glyphs (speciale tekens) die in het bestand worden gebruikt. Met subsets zorgt u ervoor dat de lettertypen en lettertypemetriek tijdens het afdrukken worden gebruikt door een aangepaste lettertypenaam te maken. De gekozen subsetting-opties gebruiken schijfruimte en bieden de mogelijkheid op het laatste moment nog wijzigingen aan te brengen.

Als InCopy een lettertype niet kan insluiten, vervangt InCopy het lettertype tijdelijk door een Multiple Master-lettertype: dit kan AdobeSerMM voor een ontbrekend Serif-lettertype of AdobeSanMM voor een ontbrekend Sans Serif-lettertype zijn.

Het Multiple Master-lettertype kan worden uitgerekt of gecomprimeerd, zodat de regel- en pagina-einden gelijk zijn aan het originele document. De vervanging komt echter niet altijd met de vorm van de oorspronkelijke tekens overeen, vooral niet als er sprake is van onconventionele tekens, zoals scriptlettertypen.

Wanneer onconventionele tekens worden gebruikt (links), komt het vervangende lettertype niet altijd overeen met het origineel (rechts).

Over compressie

Bij het exporteren naar Adobe PDF worden in InCopy afbeeldingen automatisch gedownsampled, afbeeldingsgegevens qua grootte aan het afbeeldingskader aangepast en tekst en lijnwerk met de ZIP-methode zonder gegevensverlies gecomprimeerd. ZIP is een compressiemethode die goed werkt bij afbeeldingen met grote delen in een enkele kleur of bij herhalende patronen en voor zwart-witafbeeldingen met herhalende patronen. Omdat InCopy de ZIP-methode zonder gegevensverlies gebruikt, worden er geen gegevens verwijderd om bestanden kleiner te maken, dus blijft de kwaliteit van de afbeeldingen gelijk.

Verwante informatie

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?