De tool Retoucheren gebruiken

Ongewenste onderdelen uit een foto verwijderen in een paar eenvoudige stappen met de tool Retoucheren.

Opmerking:

Vanaf Lightroom Classic versie 11.3 (versie van april 2022) is Automatisch synchroniseren ingeschakeld wanneer u de tool Retoucheren gebruikt.

Wanneer u een gedeelte van een afbeelding retoucheert door de bron handmatig te selecteren en deze naar een nieuwe locatie te slepen, wordt de handmatige wijziging niet automatisch gesynchroniseerd met de andere geselecteerde afbeeldingen, tenzij het virtuele kopieën zijn van de handmatig bewerkte afbeelding.

U kunt ook de vorige workflow voor kopiëren en plakken blijven gebruiken, van de bronafbeelding met de handmatige vlekkenselectie naar andere afbeeldingen.

Over de tool Retoucheren

Met de tool Retoucheren in Lightroom Classic kunt u een geselecteerd gebied in een afbeelding herstellen door een monster te nemen van de vlek en van een ander gebied in dezelfde afbeelding. U kunt bijvoorbeeld een landschapsfoto opschonen door ongewenste elementen (personen, hoogspanningskabels en dergelijke) te verwijderen.

Een persoon verwijderen uit een landschapsfoto met behulp van de tool Vlekken verwijderen  in Lightroom Classic CC
De foto van een landschap bevat een persoon (afbeelding links). De persoon kan uit de foto worden verwijderd met de tool Retoucheren (afbeelding rechts).

De tool Retoucheren gebruiken

 1. In de module Ontwikkelen selecteert u de tool Retoucheren in het regelpaneel of drukt u op Q.

  Tool Retoucheren

 2. Selecteer een van de volgende opties:

  Verwijderen met behoud van inhoud

  Verwijdert vlekken en vult de selectie met gegenereerde inhoud uit het monstergebied.

  Retoucheren

  Kies deze optie om de structuur, de belichting en de schaduwen van het monstergebied aan te passen aan die van het geselecteerde gebied.

  Klonen

  Kies deze optie om het monstergebied van de afbeelding te dupliceren naar het geselecteerde gebied.

  Tools Retoucheren

  A. Verwijderen met behoud van inhoud B. Retoucheren C. Klonen 

 3. Wijzig zo nodig de grootte, doezelaar of de dekking van de geselecteerde tool Retoucheren.

  • Grootte: Hiermee geeft u de diameter van de penseelpunt op in pixels.
  • Doezelaar: Hiermee bepaalt u de zachte overgang tussen het penseelgebied en de omringende pixels in het doelgebied. Deze optie is alleen beschikbaar voor Retoucheren en Klonen.
  • Dekking: Hiermee bepaalt u de dekking van de aanpassing die op het doelgebied is toegepast.
  Opmerking:

  U kunt naar boven/beneden bladeren om het bereik van de tool te vergroten/verkleinen. U kunt ook de haakjestoetsen op uw toetsenbord gebruiken om de penseelgrootte te wijzigen:

  • Met de vierkante haak links ([) verkleint u de straal van de tool.
  • Met de vierkante haak rechts (]) vergroot u de straal van de tool.
 4. Klik in de foto op het deel van de foto dat u wilt retoucheren en sleep.

  • Uw selectie wordt wit gemarkeerd.
  • Het monstergebied is ook wit gemarkeerd en er wijst een pijl naar de selectie.
  De tool Vlekken verwijderen gebruiken om een foto te retoucheren  in Lightroom Classic CC
  Bepaal het deel van de afbeelding dat u wilt herstellen (de persoon, in dit geval) en gebruik de tool Vlekken verwijderen om het gebied te tekenen. Gebruik de locatiepunten (afbeelding rechts) om de geselecteerde gebieden of de monstergebieden een nieuwe positie te geven.

 5. (Optioneel) Als u het monstergebied dat standaard is geselecteerd wilt wijzigen, voert u een van de volgende handelingen uit:

  • Automatisch Klik op de handgreep van een geselecteerd gebied en druk op de toets met de schuine streep naar voren (/). Er wordt een monster genomen uit een nieuw gebied. Druk op de toets met de schuine streep naar voren totdat u een monstergebied vindt dat de beste overeenkomst oplevert. U kunt ook op Vernieuwen klikken om automatisch een nieuw monstergebied te bekijken.
  Vernieuwen

  • Handmatig: Gebruik de handgrepen van het monstergebied om een nieuw gebied te slepen en te selecteren. Dit is alleen van toepassing op Retoucheren en Klonen. Druk voor Verwijderen met behoud van inhoud op Cmd/Ctrl en sleep een gebied op de afbeelding terwijl een punt voor Verwijderen met behoud van inhoud is geselecteerd.
  Opmerking:

  Wanneer u grotere delen van een afbeelding selecteert met langere streken, wordt het juiste monstergebied niet direct gevonden. Als u met verschillende opties wilt experimenteren, drukt u op de toets met de schuine streep naar voren (/), waarna de tool automatisch monsters van meer gebieden neemt.

 6. Als u alle bewerkingen wilt verwijderen die zijn gemaakt met de tool Retoucheren, klikt u op de knop Opnieuw instellen onder het regelpaneel.

Sneltoetsen en modificatietoetsen

Cirkelvormige vlek:

 • Als u eenmaal klikt, maakt u een cirkel. Hierin wordt de bron automatisch gevonden.
 • Houd Ctrl of Command ingedrukt en klik om een cirkelvormige vlek te maken. Sleep om de bron van de vlek in te stellen. Deze optie is alleen beschikbaar voor Retoucheren en Klonen.
 • Houd Ctrl+Alt of Command+Option ingedrukt en klik om een cirkelvormige vlek te maken. Sleep om de grootte van de vlek in te stellen.
 • Houd Ctrl+Alt+Shift of Command+Option+Shift ingedrukt en klik om een cirkelvormige vlek te maken. Sleep om de grootte van de vlek in te stellen.

Een geselecteerd gebied of geselecteerde vlek verwijderen:

 • Selecteer een locatiepunt en druk op Delete om de aanpassing te verwijderen.
 • Druk op Alt of Option en klik op een locatiepunt om dit te verwijderen.
 • Druk op Alt of Option en versleep de muis om een selectiekader te tekenen en automatisch vlekken te verwijderen die binnen het selectiekader vallen.

Oneffenheden in een foto weghalen met de functie Vlekken visualiseren

Wanneer u een foto met volledige resolutie afdrukt, kan de afdruk veel onvolkomenheden bevatten die niet op een computerscherm zichtbaar waren. Deze onvolkomenheden kunnen bestaan uit stof op een camerasensor, vlekken op de huid van een persoon in een portret of kleine slierten bewolking in een blauwe lucht. Bij volledige resolutie kunnen deze onvolkomenheden storend werken.

Met de functie Vlekken visualiseren kunt u deze onvolkomenheden zien en corrigeren voordat u de foto afdrukt.

Wanneer de tool Retoucheren is geselecteerd, zijn de optie en de schuifregelaar Vlekken visualiseren beschikbaar onder de afbeelding. Wanneer u de optie Vlekken visualiseren selecteert, wordt een negatieve afbeelding weergegeven waarin onvolkomenheden duidelijker zichtbaar zijn. U kunt het contrastniveau aanpassen met de schuifregelaar om onvolkomenheden duidelijker of minder duidelijk weer te geven. Vervolgens kunt u de tool Retoucheren gebruiken om afleidende elementen te verwijderen.

 1. Selecteer de tool Retoucheren in het regelpaneel en schakel vervolgens het selectievakje Vlekken visualiseren op de werkbalk in.

  Er wordt een negatieve afbeelding weergegeven en de contouren van de elementen van de afbeelding zijn zichtbaar.

  De optie Vlekken visualiseren gebruiken wanneer de tool Vlekken verwijderen is geselecteerd in Lightroom Classic CC
  De optie Vlekken visualiseren staat uit (links). Wanneer u de optie Vlekken visualiseren selecteert (rechts), worden meer details beschikbaar voor herstellen met de tool Vlekken verwijderen. Stofdeeltjes die bijvoorbeeld op een hoed in de foto liggen, worden beter zichtbaar in deze weergave.

 2. Gebruik de schuifregelaar Vlekken visualiseren om de contrastdrempel van de negatieve afbeelding te wijzigen. Sleep de schuifregelaar naar verschillende contrastniveaus om onvolmaaktheden zoals stof, punten of andere ongewenste elementen weer te geven.

 3. Gebruik de tool Retoucheren om elementen in de foto te verwijderen. Schakel het selectievakje Vlekken visualiseren uit om de resulterende afbeelding weer te geven.

 4. Herhaal stap 2 en 3 tot u tevreden bent.

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?