U kunt documenten door anderen laten ondertekenen met het hulpmiddel Verzenden ter ondertekening, dat is gebaseerd op cloudservices van Adobe Sign. Ondertekenaars kunnen snel en overal overeenkomsten ondertekenen via een webbrowser of een mobiel apparaat. Ondertekenaars hoeven geen Adobe-producten aan te schaffen en hoeven zich niet aan te melden om de overeenkomsten te ondertekenen.

Met het gereedschap Verzenden ter ondertekening kunt u het volledige ondertekeningsproces bijhouden. U kunt hiermee ook een e-mail naar uw ondertekenaars sturen met het verzoek om een overeenkomst te ondertekenen. Na ondertekening ontvangen u en uw ondertekenaars het ondertekende PDF-bestand per e-mail.

PDF's laten ondertekenen door anderen

Ondersteunde bestandstypen voor ondertekenen

Naast PDF-bestanden kunt u ook Microsoft Office-bestanden, verschillende afbeeldingsbestanden, HTML-bestanden en tekstbestanden ter ondertekening verzenden. Ondersteunde bestandstypen zijn: DOC, DOCX, RTF, XLS, XLSX, PPT, PPTX, TXT, CSV, HTML, HTM, TIFF, TIF, BMP, GIF, JPG, JPEG en PNG.

Opmerking: voltooi uw bewerkingen voordat u ondertekent. De ondertekende overeenkomst wordt gecertificeerd door Adobe Sign. Als een ondertekende overeenkomst wordt bewerkt, verliest de certificering zijn geldigheid.

Stappen:

1. Open het PDF-bestand dat u wilt laten ondertekenen in Acrobat of Acrobat Reader.

2. Klik in het rechterdeelvenster op Adobe Sign of kies Gereedschappen > Adobe Sign. De openingspagina van Ter ondertekening verzenden met Adobe Sign verschijnt.

Interface Verzenden ter ondertekening

Opmerking:

Als de nieuwe Adobe Sign-interface niet verschijnt, dient u Acrobat DC bij te werken naar de meest recente versie. Als u automatisch wilt bijwerken vanuit Acrobat DC, kiest u Help > Controleren op updates. Volg daarna de stappen in het Updater-venster om de nieuwste updates te downloaden en installeren.

3. Ga als volgt te werk:

1. Voeg de e-mailadressen van uw ontvangers toe in het veld Aan, in de volgorde waarin u wilt dat ze het document ondertekenen.
    2. Verander de standaardtekst in het gebied Bericht naar wens.
      Optioneel: als u meer personen wilt toevoegen die u alleen wilt informeren over het proces, gebruikt u de knop CC toevoegen en voegt u hun e-mailadressen toe aan de CC-lijst.
    3. Als u meer documenten wilt toevoegen, klikt u op Bestanden toevoegen en bladert u naar de gewenste documenten om ze te selecteren.
    4. (Optioneel) Klik op Geavanceerd als u een van de volgende opties wilt opgeven.
      • Standaard is de instelling Voltooien in volgorde ingeschakeld. De nummers naast de e-mailadressen verwijzen naar de volgorde. Als u de overeenkomst niet in een bepaalde volgorde wilt laten tekenen, stelt u de schakeloptie in op Voltooien in willekeurige volgorde.
        (Optioneel) Klik op Mij toevoegen als u als ondertekenaar voor het document wilt worden opgenomen.
      • Geef het verificatietype op, zoals E-mail, Wachtwoord, Telefoon, Sociale identiteit, Verificatie op basis van kennis of Adobe Sign.
      • Beveilig het PDF-bestand met een wachtwoord.
      • Stel een Deadline voor voltooiing in.
      • Kies Herinnering instellen om de ontvangers eraan te herinneren dat ze actie moeten ondernemen.
      • Geef de Taal van ontvanger op voor de e-mail.
    Verzenden ter ondertekening - Geavanceerde opties
  4. Klik op Volgende.

U kunt nu velden aan het document toevoegen die u door de ondertekenaars wilt laten invullen of ondertekenen. Acrobat detecteert automatisch formuliervelden in de PDF. Klik op de knop  om de gedetecteerde formuliervelden in het PDF-document te plaatsen.

U kunt ook velden vanuit de tabbladen in het rechtervenster naar de gewenste locatie in het document slepen.

Opmerking: als u meerdere documenten hebt toegevoegd, worden de documenten omgezet in PDF's en gecombineerd in één bestand. Het gecombineerde bestand wordt geopend, zodat u de gewenste velden kunt toevoegen.

Handtekeningenvelden toevoegen aan het document
  5. Wanneer u alle gewenste velden in het document hebt geplaatst, klikt u op Verzenden. Het document wordt ter ondertekening verzonden naar de ontvangers en een bevestigingsbericht wordt weergegeven.

Bevestiging voor Verzenden ter ondertekening

U ontvangt een e-mailbericht van Adobe Sign met de melding dat de overeenkomsten naar de eerste ondertekenaar zijn verzonden ter ondertekening. De eerste ondertekenaar ontvangt ook een e-mail met een koppeling naar de te ondertekenen overeenkomst. Wanneer de ondertekenaar zijn of haar handtekening toevoegt in het handtekeningenveld en vervolgens op de knop Klik om te ondertekenen klikt, wordt de overeenkomst via een e-mailkoppeling naar de volgende ondertekenaar verzonden, enzovoort. Iedereen krijgt een kopie van de ondertekende overeenkomst.

Opmerking:

De ondertekenaars hoeven geen Adobe-producten aan te schaffen of zich aan te melden om de overeenkomsten te ondertekenen. Ze kunnen vanaf elke locatie overeenkomsten ondertekenen via hun webbrowser of een mobiel apparaat.

Al uw ondertekende documenten worden op één locatie bewaard en u kunt ze altijd openen, waar u ook bent. Zie Documenten bijhouden die ter ondertekening zijn verzonden hieronder voor meer informatie.

Overeenkomsten bijhouden die ter ondertekening zijn verzonden

Beschikbaar in Acrobat DC

U kunt bijhouden welke overeenkomsten zijn verzonden voor ondertekening, welke zijn ondertekend en welke op uw handtekening wachten.

Individuele gebruikers en Team-gebruikers

Ga naar Start > Ter ondertekening. Er verschijnt een overzicht van alle documenten die ter ondertekening zijn gedeeld.

sfs-retail-users

Enterprise-gebruikers

1. Klik achtereenvolgens op Start > Ter ondertekening en Adobe Sign openen.

Adobe Sign openen
  2. De pagina Beheren van Adobe Sign wordt weergegeven in een nieuw browservenster.

Overeenkomsten bijhouden die ter ondertekening zijn verzonden