Lees onze best practices voor het toevoegen van trefwoorden aan je content in de Adobe Stock Contributor-portal.
Trefwoorden zijn groepen woorden die de belangrijkste elementen van je stockcontent beschrijven, waaronder het onderwerp, de omgeving en de sfeer. Wanneer kopers stockassets zoeken, helpen je zoekwoorden en titels hen om de juiste content voor hun projecten te vinden. Lees ons artikel over het bedenken van effectieve titels en trefwoorden voor meer informatie.
De volgorde van trefwoorden wijzigen
De volgorde van trefwoorden is van groot belang om kopers te helpen je werk te vinden. Vermeld trefwoorden in volgorde van relevantie van meest belangrijk naar minst belangrijk. De eerste tien trefwoorden hebben het meeste gewicht bij de positie in zoekopdrachten.
Volg deze stappen om de volgorde van je trefwoorden aan te passen en de meest relevante naar de top 10 te verplaatsen:
- Klik op de schakeloptie 'Volgorde wijzigen'.
- Je ziet nu de volgorde van je trefwoorden:
- Klik op het getal links van het trefwoord dat je wilt verplaatsen en sleep het naar de gewenste positie (1).
- Als je een trefwoord naar de bovenste positie wilt verplaatsen, klik je op de pijl omhoog rechts van het trefwoord (2).
- Als je een trefwoord wilt verwijderen, klik je op de X rechts van het woord of deselecteer je het gemarkeerde woord in het vak 'Trefwoordsuggesties' (3).
4 manieren om trefwoorden toe te voegen in de Contributor-portal
1. Suggesties voor automatische trefwoorden gebruiken.
Met behulp van Adobe Sensei suggereert de functie voor automatische trefwoorden maximaal 25 trefwoorden voor elke afbeelding. Nauwkeurigheid is zeer belangrijk, dus controleer de voorgestelde trefwoorden zorgvuldig en gebruik alleen woorden die van toepassing zijn op je asset. Irrelevante trefwoorden hebben negatieve gevolgen voor je positie in de zoekresultaten en verkleinen je verkoopkansen.
Zelfs als je automatische suggesties gebruikt, moet je de lijst bijna altijd aanvullen met je eigen trefwoorden. Zie stap 2 hieronder voor richtlijnen.
Wanneer je een voorgesteld trefwoord selecteert om toe te voegen aan je asset, wordt het woord gemarkeerd met een zwarte rand. Als alle aanbevolen trefwoorden relevant zijn voor jouw bestand, klik je op de knop 'Alles toevoegen' om alle trefwoorden toe te voegen.
Opmerking: Als je trefwoorden aan je afbeeldingen hebt toegevoegd in Lightroom, Lightroom Classic of Bridge, worden deze automatisch weergegeven in het vak met trefwoorden. (Deze functie is niet beschikbaar voor afbeeldingen die zijn geïmporteerd uit Photoshop.) Als een van deze woorden overeenkomt met woorden in je lijst met voorgestelde trefwoorden, worden ze gemarkeerd.
2. Trefwoorden handmatig toevoegen.
Zelfs als je enkele of alle voorgestelde trefwoorden hebt geselecteerd, moet je waarschijnlijk handmatig extra trefwoorden aan de lijst toevoegen en ze in de juiste volgorde plaatsen. Je kunt ook opnieuw beginnen en alleen je eigen trefwoorden toevoegen door de optie 'Alle trefwoorden wissen' te selecteren.
Het is belangrijk om je eigen trefwoorden toe te voegen om gegevens over etniciteit, gender of leeftijd van je model nauwkeurig te vermelden.
Gebruik de afstandsverklaring van het portretrecht voor je model om nauwkeurige en relevante trefwoorden voor je assets te maken. Vooral als je content ondervertegenwoordigde gemeenschappen of modellen met verschillende achtergronden bevat, is het erg belangrijk dat je trefwoorden deze nauwkeurig en specifiek beschrijven.
Tip: Zorg ervoor dat je ook altijd dezelfde demografische gegevens toevoegt aan de titels van je assets.
Opmerking: Authentieke representatie begint met een gesprek met je model. Als je identiteitsaanduidingen verzint of bedenkt, kan de relevantie van je content afnemen en kan deze als beledigend worden beschouwd voor de markten die je probeert te bereiken.
Meerdere assets selecteren en wijzigen: Als je metadata toevoegt aan verschillende vergelijkbare assets in de Contributor-portal, kun je deze selecteren en vervolgens je metadata toepassen op alle assets tegelijk.
Als je bijvoorbeeld drie assets hebt die dezelfde scène en hetzelfde model afbeelden en je wilt dat ze allemaal vergelijkbare titels en trefwoorden hebben en dezelfde afstandsverklaring van het portretrecht gebruiken, selecteer je ze alle drie. Wanneer je vervolgens je metadata maakt en je afstandsverklaring uploadt, worden deze gelijktijdig toegepast op alle drie de assets. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer je een bijschrift toegevoegd aan meerdere assets tegelijk.
Om de verkoopbaarheid van je assets te verbeteren, moet je er echter aan denken om naar elk asset terug te gaan en specifieke trefwoorden toe te voegen die unieke verschillen weerspiegelen, zoals kleine veranderingen in gezichtsuitdrukkingen, omgeving of hoeken.
3. Kopiëren en plakken.
Als je een extern tekstbestand gebruikt om je trefwoorden te maken, kun je ze kopiëren en plakken in het vak met trefwoorden. Controleer of de trefwoorden geschikt zijn voor het asset en controleer de volgorde ervan, waarbij je de belangrijkste trefwoorden naar de eerste tien posities verplaatst.
Je kunt je trefwoorden ook van de ene naar de andere afbeelding kopiëren. Schakel de optie 'Volgorde wijzigen' in en plak de trefwoorden, gescheiden door komma's, in het vak. De trefwoorden worden automatisch verdeeld over de volgende velden. Zoals eerder vermeld, moet je bij kopiëren en plakken de nauwkeurigheid controleren.
Schakel de optie 'Volgorde wijzigen' in om meerdere trefwoorden in het vak te plakken of schakel de optie uit om trefwoorden in losse velden te zien.
4. Bulkgewijs uploaden met CSV-bestanden.
Je kunt ook een CSV-bestand gebruiken om je trefwoorden bij te houden en te uploaden. Zie Organiseren met CSV-bestanden voor meer informatie over CSV-bestanden.
OPMERKING: Je opdrachten voor generatieve AI-content, titels of trefwoorden:
· Mogen niet impliceren dat de content een weergave is van een echte, nieuwswaardige gebeurtenis.
· Mogen geen namen van overheidsinstanties bevatten.
Alle soorten assets:
· Mogen geen namen van kunstenaars bevatten van wie het werk nog auteursrechtelijk beschermd is.
· Mogen geen namen van overheidsinstanties bevatten.
· Mogen geen verwijzingen naar intellectueel eigendom van derden bevatten.
Alle content: Verwijs in je titels, trefwoorden of opdrachten voor generatieve AI nooit naar de namen van privé-eigendommen of personen, inclusief kunstenaars van wie het werk nog auteursrechtelijk beschermd is. Kijk HIER meer informatie.