Handboek Annuleren

Docenten: alles wat je moet weten over Adobe Express voor het onderwijs

1. Adobe Express Handboek
  2. Inleiding
    1. Overzicht van Adobe Express
    2. Wat is er nieuw in Adobe Express
    3. Systeemvereisten voor Adobe Express
    4. Sneltoetsen in Adobe Express
    5. Adobe Express - Veelgestelde vragen
    6. Bekende problemen in Adobe Express
    7. Adobe Express gratis proberen FAQ
    8. Progressieve webapp
    9. De Adobe Express browserextensie toevoegen
  3. Nieuwe Adobe Express Mobile-app
    1. Overzicht
    2. Veelgestelde vragen
    3. Bekende problemen
    4. Bestanden migreren
    5. Afbeeldingen maken met generatieve AI
    6. Teksteffecten maken met generatieve AI
    7. Objecten invoegen met Generatief vullen
    8. Objecten verwijderen met Generatief vullen
    9. Genereer bewerkbare sjablonen met generatieve AI
    10. Video's maken en bewerken
    11. Sjablonen verkennen
    12. Samenwerken en feedback
    13. Berichten op social media plannen en publiceren
    14. Werk met Adobe Photoshop- en Adobe Illustrator-assets
    15. Merken maken en beheren
  4. Grafieken, foto's en video's maken en bewerken
    1. Werk met creatieve assets van Adobe Photoshop en Adobe Illustrator
    2. PDF's in Adobe Express importeren en verbeteren
    3. Aan de slag met Adobe Express-sjablonen
    4. Een geheel nieuwe sjabloon maken
    5. Sjablonen en assets opslaan in favorieten
    6. Ontwerpen delen als opnieuw te mixen sjablonen
    7. Een webpagina maken met Adobe Express
    8. Meerdere pagina's toevoegen in Adobe Express
    9. Een video maken met Adobe Express
    10. Content-ID voor Adobe Stock zoeken en indienen
    11. Met Adobe Express animatie toevoegen aan tekst en foto's
    12. Kleurthema's importeren uit Adobe Color
    13. Kleurenthema's toepassen
    14. Bestanden en sjablonen vertalen
    15. Werken met lagen
    16. Gebruik ChatGPT om Adobe Express-sjablonen te ontdekken
    17. Grafieken aan ontwerpen toevoegen
    18. Ontwerp voor afdrukken
  5. Presentaties
    1. Een PowerPoint-bestand importeren
    2. Presentatie-sjablonen verkennen
    3. Pagina's beheren
    4. Een ontwerp presenteren
  6. Achtergronden
    1. Een achtergrondafbeelding aan je ontwerp toevoegen
    2. Eenvoudig achtergronden voor video's verwijderen
    3. Pagina-achtergronden van afbeeldingen vervangen
  7. Generatieve AI
    1. Een afbeelding genereren op basis van tekst met behulp van generatieve AI
    2. Teksteffecten genereren met behulp van generatieve AI
    3. Objecten in een afbeelding invoegen of vervangen met Generatief vullen
    4. Objecten uit een afbeelding verwijderen met generatieve AI vullen
    5. Bewerkbare sjablonen genereren met Tekst naar sjabloon (Beta)
  8. Merken maken en beheren
    1. Een merk maken
    2. Je merkkleuren en lettertypen toepassen op ontwerpen
    3. Beste werkwijzen om je merkkleuren en lettertypen toe te passen
    4. Gedeelde merken beheren
    5. Rollen in merken bewerken
    6. Eigen lettertypen
    7. Creative Cloud-bibliotheken
    8. Elementen in ontwerpen vergrendelen en ontgrendelen
    9. Functies voor merkstijl instellen op sjablonen
    10. Maken op basis van een gedeeld sjabloon
    11. Een kleurthema toevoegen aan je merk
  9. Projecten maken en beheren
    1. Projecten maken
    2. Nieuwe bestanden, mappen, merken en bibliotheken maken
    3. Kopieer bestanden, merken en bibliotheken
    4. Bestanden, merken en bibliotheken verplaatsen
    5. Projecten delen
    6. Veelgestelde vragen over projecten
    7. Problemen oplossen met projecten
  10. Contentplanner
    1. Overzicht van de contentplanner
    2. Socialemedia-accounts verbinden
    3. Berichten op social media plannen en publiceren
    4. Bijschriften genereren (Beta) voor social media in AI
    5. Mediaspecificaties voor sociale mediaberichten
    6. Veelgestelde vragen over de contentplanner
  11. Snelle acties
    1. Het formaat van een afbeelding wijzigen met behulp van snelle acties
    2. De achtergrond van afbeeldingen verwijderen met behulp van snelle acties
    3. De bestandsindeling van afbeeldingen converteren met behulp van snelle acties
    4. Een afbeelding uitsnijden met behulp van snelle acties
    5. Een personage animeren op basis van geluid
    6. Bijschriften met een snelle actie toevoegen aan video's
    7. Video's bijsnijden met behulp van snelle acties
    8. Het formaat van een video wijzigen met behulp van snelle acties
    9. GIF converteren vanaf een video met behulp van snelle acties
    10. Video's naar MP4 converteren met behulp van snelle acties
    11. Een video uitsnijden met behulp van snelle acties
    12. Video's en afbeeldingen samenvoegen met behulp van snelle acties
    13. Converteren naar of van PDF met behulp van snelle acties
    14. PDF-tekst en -afbeeldingen bewerken met behulp van snelle acties
    15. Bestanden combineren in één PDF met behulp van snelle acties
    16. Pagina's ordenen in één PDF met behulp van snelle acties
    17. QR-code genereren met behulp van snelle acties
    18. Snelle acties - Veelgestelde vragen
  12. Publiceren en delen
    1. Samenwerken en opmerkingen plaatsen in Adobe Express
    2. Een project hosten met Adobe Express
    3. Bestanden kopiëren tussen accounts
    4. Privacy en toestemmingen
    5. TikTok-video's maken en delen in de TikTok Ads Manager
    6. Technische vereisten voor het delen van video's met de TikTok Ads Manager
  13. Adobe Express op mobiel
    1. Adobe Express voor iOS
    2. Adobe Express voor Android
    3. Adobe Express-lidmaatschappen beheren in iOS
    4. Adobe Express-lidmaatschappen beheren in Android
    5. Adobe Express-lidmaatschappen beheren in de Samsung Galaxy Store
  14. Adobe Express voor het onderwijs
    1. Tekenen met penselen
    2. Vastklikken aan vorm
    3. Adobe Express voor het Onderwijs - FAQ
    4. Adobe Express voor het Onderwijs - Docenten FAQ
    5. Adobe Express voor het Onderwijs - Studenten FAQ
    6. Adobe Express voor het Onderwijs - Welkom FAQ
    7. Ontbrekende pictogrammen in Adobe Express mobiele app FAQ

Met Adobe Express voor het onderwijs kunnen docenten in het basis- en voortgezet onderwijs eenvoudig visuele verhalen maken en delen om zo de creatieve vaardigheden van leerlingen verder te ontwikkelen.

Wat is Adobe Express voor het onderwijs?

Adobe Express voor het onderwijs biedt nog meer creatieve mogelijkheden voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. Het is speciaal ontworpen voor docenten en leerlingen, met nieuwe snelle acties, tools en bronnen die perfect zijn voor elk onderwerp.

Als onderdeel van het lidmaatschap van Adobe Express voor het onderwijs krijgen docenten en leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs alle functies die ze kennen en waarderen van Adobe Spark, evenals twee extra applicaties: Adobe Photoshop Express en Adobe Premiere Rush. Hiermee kan de hele klas onderweg video's maken en foto's snel bewerken in de app.

Een lidmaatschap van Adobe Express voor het onderwijs voegt extra functies en functionaliteit toe die essentieel zijn voor scholen, waaronder:

• Speciale privacy-instellingen voor het onderwijs: deze kunnen zo worden toegepast dat scholen en scholengroepen kunnen voldoen aan hun verplichtingen voor de privacy van leerlingen

• Eenvoudiger aanmelding: mogelijkheid om eenmalige aanmelding in te stellen, zodat leerlingen zich eenvoudig kunnen aanmelden met hun bestaande school-ID
  • Verbeterde instellingen om leerlingen te beschermen: scholen zijn eigenaar van de accounts en houden de beheerdersrechten. Plus een veilige zoekfunctie met afbeeldings- en videoresultaten die geschikt zijn voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.

• Creatieve premiumassets en Adobe Stock-afbeeldingen die geschikt zijn voor leerlingen, zijn inbegrepen, zonder betaalmuren, advertenties of pop-ups

• Er is geen tabblad Ontdekken in Adobe Photoshop Express, zodat leerlingen zich kunnen concentreren op hun werk

Wat zijn accounts voor scholen/scholengroepen?

School-/scholengroepaccounts zijn bedoeld voor gelicentieerde onderwijsinstellingen en non-profitorganisaties in het onderwijs die alle docenten, leerlingen en personeel van een school of scholengroep toegang willen geven. IT-beheerders maken deze accounts en beheren gebruikers- en groepsmachtigingen via de Admin Console van Adobe. Hiermee kunnen onderwijsinstellingen naadloos de controle houden over alle gebruikers in hun school. Docenten moeten via hun IT-beheerder werken om deze accounts in te stellen en te beheren.

Wat zijn klasaccounts?

Klasaccounts zijn een type account dat docenten kunnen instellen zonder dat er een IT-beheerder van een school of scholengroep nodig is en dat leerlingen ertoe aanzetten hun eigen klasaccount te maken. Klasaccounts voor Adobe Express zijn alleen beschikbaar voor gebruikers in het onderwijs, met name docenten en leerlingen in onderwijsinstellingen.

• Klasaccount voor docenten: een klasaccount met instellingen waarmee docenten klassen kunnen beheren

• Klasaccount voor leerlingen: een klasaccount voor leerlingen

Opmerking: Op dit moment werken klassen alleen met Google Workspace voor het onderwijs als identiteitsprovider en in de Verenigde Staten. Als je je buiten de Verenigde Staten bevindt, gebruik dan een scholengroepaccount.

Voordelen van klasaccounts voor docenten

Met klasaccounts kunnen geverifieerde docenten in het basis- en voortgezet onderwijs in de Verenigde Staten:

• Klassen instellen voor al hun lessen

• Leerlingen uitnodigen om deel te nemen aan elke les (de omgeving die docenten voor elke klas maken), met een klascode en om hun eigen klasaccount voor leerlingen te krijgen

• Een klascode is een unieke combinatie van letters en cijfers die docenten naar leerlingen sturen om ze te laten deelnemen aan een specifieke klas

• Een klascodekoppeling is een unieke koppeling die is gekoppeld aan een klascode en die docenten naar leerlingen kunnen sturen om ze snel toegang te geven tot de klas

• Klassen en het werk van leerlingen beheren vanuit klassenbeheer (het docentendashboard in klasaccounts van docenten) waar docenten het volgende kunnen doen:

• Klassen beheren

• Leerlingen uitnodigen voor klassen

• Klascodes beheren

• Werk van leerlingen bekijken

Waarin verschillen klasaccounts van school-/scholengroepaccounts?

School- of scholengroepaccounts worden gemaakt door de IT-beheerders. Dit beheerdersaccount geeft docenten en leerlingen toestemming om Adobe Express te gebruiken binnen de school- of scholengroeporganisatie.

• Met school- of scholengroepaccounts hebben leraren en leerlingen WEL toegang tot Adobe Express en kunnen ze projecten maken.

• School- of scholengroepaccounts geven docenten GEEN toegang tot:

• Het klassenbeheer

• Klassen

• Klascodes

• Projecten van leerlingen bekijken en/of verwijderen

Een docent kan geen scholengroepaccount maken en kan zowel een scholengroep- als een klasaccount hebben. Deze twee accounts zijn afzonderlijke accounts en projecten die beschikbaar zijn in het ene account, zijn niet beschikbaar in het andere account.

Het belangrijkste verschil is dat een scholengroepaccount namens de docent wordt aangemaakt door de schoolbeheerder en dat een klasaccount rechtstreeks door de docent wordt gemaakt als deze in de Verenigde Staten is gevestigd.

Beheerfuncties voor scholen/scholengroepen

Via de Adobe Admin Console kunnen school- of scholengroepbeheerders docenten de mogelijkheid bieden om klasaccounts te maken.  Beheerders kunnen de mogelijkheid voor docenten om klasaccounts te maken uitschakelen via het tabblad Directoryinstellingen in de Adobe Admin Console. Als je deze instelling uitschakelt, kunnen docenten geen nieuwe klasaccounts maken.

Sommige docenten maken mogelijk klasaccounts voordat hun beheerders hun Adobe Admin Console claimen. Beheerders die later hun console claimen, kunnen de functie voor klasaccounts desgewenst nog steeds uitschakelen.

Docenten en leerlingen die geen toegang meer hebben tot hun klasaccount doordat beheerders klassen hebben uitgeschakeld, ontvangen per e-mail bericht van Adobe om hen te laten weten dat de accounts zijn uitgeschakeld. Als hun account is uitgeschakeld, moeten docenten met hun beheerder praten over de voorkeursmethode van de school of de scholengroep voor toegang tot Adobe Express.

Klasaccounts maken

Docenten in de Verenigde Staten kunnen klasaccounts maken in Adobe Express als ze aan bepaalde criteria voldoen:

• De docent is een geverifieerde docent in de Verenigde Staten. Adobe controleert ook of de docent in de Verenigde Staten is gevestigd. Klasaccounts zijn op dit moment niet beschikbaar buiten de Verenigde Staten.

• De docent heeft een account van Google Workspace voor het onderwijs ingevoerd dat door de school of scholengroep is verstrekt. Microsoft-accounts, persoonlijke e-mailaccounts van Google of andere soorten accounts zijn momenteel niet beschikbaar.

• De docent heeft een e-mailadres of domein dat is geverifieerd als een educatieve e-mailadres of als een domein dat toebehoort aan een onderwijsinstelling.

• Als de IT-beheerder van de docent het domein van de school al bij Adobe heeft geclaimd en heeft geverifieerd dat het educatief is, kan elke docent ar in dat domein een klasaccount maken.

• Als de IT-beheerder van de docent het domein NIET bij Adobe heeft geverifieerd, kan elke leraar met een '.edu'- of 'k12.state.us'-domein in hun e-mailaccount deelnemen. Zo kan jsmith@adobe.edu bijvoorbeeld een klasaccount maken, maar kan jsmith@adobe.net geen account maken.

Als een van deze criteria van toepassing is op de docent en de beheerder klasaccounts niet heeft uitgeschakeld voor hun scholengroep, kan de docent een klasaccount maken.

Hoe kom je in aanmerking voor een klasaccount?

Als je niet in aanmerking komt voor een klasaccount of als je niet kunt worden geverifieerd voor een klasaccount, heb je een paar opties:

1. Neem contact op met je beheerder en vraag deze om school- of scholengroepaccounts voor Adobe Express voor jou en je leerlingen te distribueren.

2. Meld je aan voor de wachtlijst voor klasaccounts om updates over klasaccounts te krijgen. Als Adobe meer aanmeldingstypen of domeinen kan toevoegen, wordt die wachtlijst op de hoogte gesteld.

3. Maak een persoonlijk account voor persoonlijk gebruik.

Persoonlijke accounts zijn niet bedoeld om in de klas met leerlingen te worden gebruikt, maar docenten kunnen persoonlijke Adobe Express-accounts gebruiken als individu buiten de klas.

Het verificatieproces voor docenten en probleemoplossing

Adobe gebruikt een verificatiesysteem van derden, SheerID, om te valideren of de persoon die zich aanmeldt, een docent is die momenteel voor de school werkt. Als SheerID je niet onmiddellijk kan verifiëren, moet je documentatie indienen om handmatig te worden geverifieerd. Je wordt gevraagd om een document te delen dat je arbeidsstatus als docent bevestigt, zoals een docent-ID of een loonstrookje.

Nadat je de verificatie hebt verzonden, ontvang je per e-mail een bevestiging en ontvang je een e-mail wanneer je verificatie is goedgekeurd door SheerID. Op dat moment kun je je Adobe Express-klasaccount maken.

Als een docent niet door SheerID wordt geverifieerd, hetzij direct of door het verzenden van documentatie, is de optie voor klasaccounts op dit moment niet beschikbaar. Als je de naam van je school zoekt en je deze niet kunt vinden, staat je school mogelijk niet in de database van SheerID. Helaas kun je op dit moment niet verdergaan.

Hulpbronnen voor docenten in het hoger onderwijs

Adobe Express voor het onderwijs is gratis voor leraren en leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Als je echter docent bent in het hoger onderwijs en je instelling momenteel geen Creative Cloud Alle apps voor hoger onderwijs heeft, heb je een aantal opties:
  • Vraag je instelling of hogeschool om toegang tot Creative Cloud Alle apps te kopen voor leerlingen, docenten en personeel.

• Individuele docenten kunnen Adobe Express of Creative Cloud Alle apps (inclusief Adobe Express) kopen tegen een speciaal kortingstarief, alleen voor docenten.

Aanvullende training voor leraren over Adobe Express

Klik hier om aan de slag te gaan met klasaccounts of om meer te weten te komen over hoe IT-beheerders school- of scholengroepaccounts kunnen instellen. Je kunt ook een kijkje nemen op Adobe Education Exchange om samen te werken met andere docenten in Adobe Express en meer.

Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online